«Στην ελληνική αγορά ξεκινάμε με τα 640MW της συγκεκριμένης συμφωνίας. Όταν εισερχόμαστε σε μια νέα αγορά, το ζήτημα δεν είναι ο δικός μας στόχος, αλλά το πόσο αντέχει αυτή η αγορά» δηλώνει στο newmoney ο Βλάσιος Σουφλής, υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη της Lightsource bp, που τάραξε τα νερά μετά το deal με την Kiefer, το οποίο ανακοινώθηκε χθες.

Ο βρετανικός πολυεθνικός κολοσσός της ηλιακής ενέργειας έκανε την είσοδό του στην Ελλάδα ουσιαστικά πριν 7 με 8 μήνες και μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα πέτυχε τη συγκεκριμένη σημαντική τοποθέτηση.

Την είσοδο της Lightsource bp, στην εγχώρια αγορά, μέσω της Kiefer, είχε αποκαλύψει πρώτο το newmoney σε σχετικό ρεπορτάζ στις 25 Μαΐου.

Πού βάζει τον πήχη για την Ελλάδα

Ερωτώμενος για τους επόμενους στόχους, ο κ. Σουφλής εξηγεί ότι αυτοί θα εξαρτηθούν ακριβώς από τις «αντοχές», καθώς όπως επισημαίνει «αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις τρόποι για την πώληση της ενέργειας: Είτε με δημοπρασίες σαν την πρόσφατη,  είτε απευθείας σε μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, είτε απευθείας σε προμηθευτές ενέργειας, είτε και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.  Εάν αυτά τα πεδία αναπτυχθούν ικανοποιητικά και δούμε ότι η χώρα μπορεί να αντέξει και άλλα, τότε θα πάμε και πάνω από τα 640MW». Όπως λέει μάλιστα «αν μπορούσαμε να κάνουμε 2 GW θα το κάναμε, αλλά το ερώτημα είναι τι μπορεί να αντέξει η ελληνική αγορά».

Από όσα αναφέρει συνάγεται ότι ο πήχης θα τεθεί αρκετά υψηλότερα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «πρέπει να δούμε κάποια βήματα, ότι οι δημοπρασίες συνεχίζονται, πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο γύρω από τα corporate PPAs και ορισμένες άλλες παραμέτρους». Όταν κατασταλάξουν όλα αυτά «τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι μέγεθος αγοράς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα».

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να ωριμάσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η αγορά που έχει ανοίξει ουσιαστικά εδώ και μόλις έναν χρόνο.

«Είναι μια καινούργια κατάσταση για την Ελλάδα, αλλά εμείς τα έχουμε αντιμετωπίσει σε πολλές άλλες χώρες και γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί» τονίζει.

Η εκτίμησή του είναι ότι «ως Lightsource bp έχουμε πετύχει μια ιδιαίτερα καλή τοποθέτηση, αναμένουμε και ανάλογα με τις εξελίξεις είτε θα την ενισχύσουμε, είτε θα μείνουμε σε αυτά».

Η απολιγνιτοποίηση και οι δημοπρασίες

Ο κ. Σουφλής είναι ιδιαίτερα καλός γνώστης της κατάστασης και στη χώρα μας. «Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο με δυνατό άνεμο όσο και με εξαιρετική ηλιοφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Εκτιμώ ότι τα πράγματα οδηγούνται προς αυτή την κατεύθυνση καθώς μόνο λόγω της απολιγνιτοποίησης αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη», τονίζει.

Βαρύνουσα είναι η θέση του για την πρόσφατη δημοπρασία και την εξέλιξη των τιμών. Όπως επισημαίνει, ειδικότερα, «οι τιμές, όπως φάνηκε και από τον πρόσφατο διαγωνισμό, κινούνται πλέον σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά και πλέον όλοι κερδίζουν, καθώς έρχονται μεγαλύτεροι και πιο δραστήριοι παίκτες όπως η Lightsource bp, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

Έτσι διαμορφώνεται μια κατάσταση επωφελής για όλους, αφού οι εταιρείες κερδίζουν μεγάλα projects, μέσω των δημοπρασιών, ενώ η Ελλάδα κερδίζει διπλά γιατί αφενός θα έχει πιο φθηνή ενέργεια, αφετέρου γιατί με κάθε μεγαβάτ από ΑΠΕ κάνει ένα βήμα προς την απολιγνιτοποίηση».

Χαρακτηρίζει την πτώση των τιμών ως «θετικότατη εξέλιξη για τη χώρα» και την ερμηνεύει τονίζοντας πως «σημαίνει ότι μόνο αυτοί που νιώθουν σίγουροι με το αντικείμενο θα μείνουν στην αγορά. Έτσι, όπως όλες οι αγορές και η ελληνική ωριμάζει. Και όσο πιο γρήγορα προχωρήσει αυτή η διαδικασία, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για τη χώρα, ώστε να απολαμβάνει φθηνή και καθαρή ενέργεια».

Σε επίπεδο κατασκευής των ήδη «κλειδωμένων» έργων, περιορίζεται να πει ότι θα προχωρήσουν όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει ολοκλήρωση εντός 24 μηνών. Παράλληλα, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη συνεργασία πέραν της Kiefer. Ωστόσο, όπως δηλώνει, «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες».

Από την συνομιλία μαζί του γίνεται σαφές ότι οι ξένοι ισχυροί όμιλοι του κλάδου βλέπουν ότι στην Ελλάδα το κλίμα έχει αλλάξει και γίνονται γρήγορα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Πρέπει να συνεχίσουν οι δημοπρασίες, που είναι ένα καθαρό και αδιάβλητο σύστημα, και είμαι αισιόδοξος ότι, όπως και στις άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα η αγορά θα λειτουργήσει ικανοποιητικά» καταλήγει ο κ. Σουφλής.

Ποια είναι η Lightsource BP

Η Lightsource BP ξεκίνησε τη διαδρομή της το 2010  ως Lightsource Renewable Energy, με ιδρυτή και CEO (έως και σήμερα) τον Nick Boyle. Το 2017 ο πετρελαϊκός κολοσσός της BP εξαγόρασε το 43% έναντι 200 εκατ. δολ. και από το 2018 ο όμιλος μετονομάστηκε σε Lightsource BP.

Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ανάπτυξης έργων ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο (εκτός Κίνας), ενώ διαθέτει παρουσία σε 3 ηπείρους και 14 χώρες με χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων έργων ισχύος 3,5GW και ένα pipeline διεθνών έργων δυναμικότητας 20GW.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη γνωστοποίηση της εισόδου της στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε (την περασμένη Παρασκευή) επένδυση ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, για πέντε μεγάλα φωτοβολταϊκά projects ισχύος 1,35GW, σε συνεργασία με την πορτογαλική INSUN.

Ο Έλληνας Βλάσιος Σουφλής είναι Director of International Business Development της βρετανικής πολυεθνικής εδώ και 9,5 χρόνια. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε μεταπτυχιακά στο SDA Bocconi και στο London Business School, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε εστιασμένος πάντα στον τομέα των επενδύσεων ΑΠΕ. Πριν την Lightsource BP, και επί μια δεκαετία θήτευσε ως διευθυντής στο Green Value Associate, ενώ κατά τη σταδιοδρομία του νωρίτερα πέρασε από τα Conning Asset  Management Foresight Group.