Η Βουλγαρία άρχισε σήμερα να χρησιμοποιεί καύσιμα του αμερικανικού κολοσσού Westinghouse στον μοναδικό της πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, στον βορρά της χώρας, ένα νέο στάδιο για τη μείωση της εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Μέχρι σήμερα, αυτή η σοβιετικού σχεδιασμού εγκατάσταση, που προμηθεύει περισσότερο από το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Βουλγαρία, λειτουργούσε χάρη στο ρωσικό καύσιμο. Διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής, συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ η καθεμιά.

Όπως ανακοίνωσε το εργοστάσιο, ο πιο παλιός αντιδραστήρας, που χρονολογείται από το 1987, συνδέθηκε με επιτυχία στο ηλεκτρικό δίκτυο σήμερα το πρωί μετά την αλλαγή «43 διατάξεων καυσίμου, οι οποίες είναι κατασκευής της Westinghouse».

Η διαδικασία μετάβασης αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Σε αυτή την ίδια οπτική της «διαφοροποίησης των προμηθειών», ο δεύτερος αντιδραστήρας θα τροφοδοτείται με καύσιμο της γαλλικής εταιρίας Framatome από το 2025, βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε στα τέλη του 2022.

Η Βουλγαρία, χώρα – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξαρτιόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Μόσχα στο θέμα της ενέργειας, αναπροσανατόλισε τη στρατηγική της σε μεγάλο βαθμό. Στον ίδιο χώρο του Κοζλοντούι, μέχρι το 2030 θα έχουν κατασκευαστεί δύο νέοι αντιδραστήρες αμερικανικού σχεδιασμού για πρώτη φορά.

Παρότι παραμένει κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream, η Βουλγαρία δεν εισάγει πλέον ρωσικό αέριο για τη δική της κατανάλωση. Συμφωνίες προμήθειας πυρηνικού καυσίμου έχουν υπογράψει με την Westinghouse και την Framatome και η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Σε ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο η παραγωγή της Gazprom το 2023

Στη Βαλένθια οργανώνουν «φροντιστήρια» για την αντιμετώπιση της ζέστης

mAiGreece: Διαθέσιμος από σήμερα ο ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης για τις διακοπές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ