Κατά 13% μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου η Gazprom το ζημιογόνο 2023, στο ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο των 359 δισ. κυβικών μέτρων (bcm), από 412,94 bcm το 2022, αναφέρει η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της που κοινοποίησε σήμερα.

Η παραγωγή της σε φυσικό αέριο μειώθηκε κατά σχεδόν 1/3, από 515 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία στις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, από το υπουργείο Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου το 1989.

Ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, που ανήκει στο Κρεμλίνο, κατέγραψε καθαρές ζημιές της τάξεως των 629 δισ. ρουβλίων (7 δισ. δολαρίων) το 2023, τις πρώτες ετήσιες ζημιές από το 1999, εν μέσω της συρρίκνωσης του εμπορίου φυσικού αερίου με την Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια αγορά πωλήσεών του.

Ο όμιλος Gazprom συνδυάζει τις επιχειρήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας με αυτές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στη Ρωσία αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,6%, φτάνοντας τους 72,38 μετρικούς τόνους.

Σε αντίθεση με τις πετρελαϊκές εταιρείες, η Gazprom απέτυχε να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις της μακριά από την Ευρώπη, μετά τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις με τη Δύση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εταιρεία βρίσκεται σε επίπονες συνομιλίες με την Κίνα για περισσότερες πωλήσεις φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν καρποφόρες σε μια σειρά θεμάτων, και κυρίως στο θέμα των τιμών.

Η Gazprom, αντίθετα, στράφηκε στη χαμηλού κόστους εγχώρια αγορά, όπως και στις γειτονικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις υψηλού κόστους ευρωπαϊκές αγορές.

Διαβάστε ακόμη

Ανθεκτικό το Χρηματιστήριο Αθηνών στις μετεκλογικές πιέσεις – Τέταρτη διαδοχική άνοδος

Στη Βαλένθια οργανώνουν «φροντιστήρια» για την αντιμετώπιση της ζέστης

mAiGreece: Διαθέσιμος από σήμερα ο ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης για τις διακοπές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ