Ως win-win για το Δημόσιο και την Energean μπορεί να χαρακτηριστεί η τελική ρύθμιση-συμφωνία για τον Πρίνο, η οποία βάζει τέλος σε ένα πολύμηνο, αλλά και αγωνιώδες σήριαλ σχετικά με τη διάσωση και το μέλλον της μοναδικής, σήμερα, παραγωγής υδρογονανθράκων στην χώρα.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου που, μετά την προχθεσινή έγκριση της Κομισιόν, θα οδεύσει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση, προβλέπεται ότι θα είναι θωρακισμένη με μια σειρά από σημαντικές διασφαλίσεις οι οποίες και κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης έγκειται στο ότι το σύνολο της ενίσχυσης θα έχει δανειακή μορφή, που σημαίνει ότι θα επιστραφεί εντόκως στο  Δημόσιο από την ελληνική θυγατρική της Energean. Δεν θα πρόκειται δηλαδή για ενίσχυση που θα δοθεί δωρεάν.

Οι τρεις πυλώνες της συμφωνίας ενίσχυσης

 Ειδικότερα, η λογική που διέπει τη ρύθμιση εδράζεται στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες:

-Η εγχώρια θυγατρική της Energean θα λάβει εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο για να δανειστεί. Θα καταβάλει δε στο ελληνικό Δημόσιο τέλη για τη συγκεκριμένη εγγύηση, και παράλληλα θα αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του στην τράπεζα που θα δώσει την χρηματοδότηση

-Το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της αξιοποίησης της χρηματοδότησης. Πέραν, δηλαδή, της παρακολούθησης στην εκτέλεση της σύμβασης για τον Πρίνο που ισχύει σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα μέσω της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), θα εκπροσωπηθεί και στη διοίκηση της εταιρείας.

-Η χρηματοδότηση θα επενδυθεί στην βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες διαχειρίζεται, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του Πρίνου, η Energean. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες πρόσθετες υποδομές δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το «πράσινο» της Κομισιόν και οι ζημιές

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος. Η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών.

Η Κομισιόν έκρινε ότι η εγχώρια δραστηριότητα της Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας.

Σύμφωνα με πηγές της Energean, στο διάστημα 2019-2020, η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Παρά την βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα και η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα και τα νέα projects

Η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος ΄Εψιλον, την οποία η Energean θεωρεί ως μονόδρομο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πρίνου, παράλληλα με την υλοποίηση της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης που έχει προγραμματισθεί με στόχο τη μείωση στο κόστος λειτουργίας καθώς και την εκτέλεση μιας σειράς από νέα projects, όπως η Μονάδα Διακράτησης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.

Στόχος είναι να καταστεί ο Πρίνος λιγότερο εξαρτώμενος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και περισσότερο «πράσινος», σε συνέχεια και της πρόσφατης συμφωνίας με την ΔΕΗ για την προμήθεια του συνόλου της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.