Ανεβάζει ρυθμούς η οικοδομή παρά τις πιέσεις από το ράλι των τιμών στα οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Φεβρουαρίου, η άνοδος ήταν στο 12,8% το τελευταίο 12μηνο με τις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης να εμφανίζουν μεγάλη ανοικοδόμηση.
Όπως φαίνεται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακάμπτει με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους να εμφανίζονται αυξημένες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Νέα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 44,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 42,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 38,6% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023.
Ωστόσο, η αγορά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις διάφορες περιοχές, με την Αττική να εμφανίζει τη μικρότερη άνοδο, μόλις στο 2,9% σε τετραγωνικά την ίδια ώρα που σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά τα ποσοστά αύξησης ήταν 79,2% και 140,7%, στην Ηπειρο 126,7% και στη Θεσσαλία 90,6%.
Οι υψηλές τιμές ιδιαίτερα στην Αττική και η περιορισμένη ζήτηση για νέα ακίνητα φαίνεται να αποτρέπουν τους κατασκευαστές ή τους ιδιώτες από την ανέγερση ακινήτων.
Στο μεταξύ οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών κατέγραψε τον Απρίλιο αύξηση της τάξης του 8,4% σε σύγκριση με πέρυσι.
Ειδικότερα αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε: τούβλα (13,5%), αγωγούς χάλκινους (8,7%), πλαστικούς σωλήνες (8,5%), υαλοπίνακες ασφαλείας (8,3%), θερμαντικά σώματα (7,4%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,3%), ηλιακούς θερμοσίφωνες (7,1%), πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,1%), διακόπτες (6,7%), παρκέτα (6,3%), τσιμέντο (6,2%), κουφώματα αλουμινίου (5,9%), πλακίδια γενικά – δαπέδου, τοίχου (5,9%), μαρμαρόπλακες (5,8%), ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (5,2%), σίδηρο οπλισμού (3,9%) και έτοιμο σκυρόδεμα (3,7%).
Πάντως, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, επίσης στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 43,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 41,3% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 37,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του έτους 2023.
Διαβάστε ακόμη
NBG Securities: Βλέπει υπεραπόδοση, δίνει υψηλότερες τιμές για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)
Κλιματική κρίση: Πώς τα δάση θα γίνουν πιο ανθεκτικά
Singapore Airlines: Πώς αποζημιώνει τους επιβάτες που τραυματίστηκαν από τις ισχυρές αναταράξεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.