Η ροή των τεχνολογικών επενδύσεων στη χώρα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό θέτοντας τις βάσεις ώστε πλέον ο συγκεκριμένος κλάδος να εξελίσσεται σε μία από τις αιχμές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πλησιάζοντας πολύ κοντά στον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, να συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ.

Τα πανηγυρικά εγκαίνια του νέου data center της Digital Realty, «Athens-3», που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Κορωπί, θα διαδεχθούν την προσεχή Πέμπτη, 15 του μήνα, τα εγκαίνια του hub που προσφάτως δημιούργησε στο Μαρούσι η δανοαμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Sitecore, αλλά και η επένδυση που θα κάνει για τη δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη η αμερικανοελβετική ασφαλιστική εταιρεία Chubb Insurance σε συνεργασία με την Deloitte.

Μάλιστα από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εβαν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι δυο τους θα έχουν αύριο μια ανοιχτή συζήτηση κατά το ετήσιο δείπνο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Συνολικά, πάντως, η επενδυτική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς που αφορούν την τεχνολογία –από τα data center έως την παραγωγή λογισμικού και όχι μόνο- πολλαπλασιάζεται. Στο κομμάτι των υποδομών η Digital Realty όχι μόνο έχει ξεκινήσει την κατασκευή του «Athens-4» έχοντας λάβει τις οικοδομικές άδειες, αλλά έχει αγοράσει και παρακείμενο οικόπεδο για τη δημιουργία και πέμπτου data center στην Αττική, του «Athens-5», ενώ έχει δρομολογήσει και το πρώτο στο Ηράκλειο.

Την ίδια ώρα αναμένονται οι επενδύσεις των Microsoft και Google, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανοίξει φάκελο στο Enterprise Greece νέοι διεθνείς παίκτες που θέλουν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά μέσω του καθεστώτος των στρατηγικών επενδύσεων.

Αυξάνονται τα hubs πολυεθνικών

Πέρα όμως από τα data centers, εκεί που πραγματικά υπάρχει τεράστια κινητικότητα είναι στη δημιουργία hubs από πολυεθνικές εταιρείες επί ελληνικού εδάφους. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη της Endeavor Greece μάλιστα, έχουν καταγραφεί 138 ξένες εταιρείες που έχουν ιδρύσει tech hubs στη χώρα μας. Οι 73 από αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολυεθνικές που απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε τεχνολογικές θέσεις εργασίας.

Στη λίστα της Endeavor συμπεριλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι όπως η Vodafone, τεχνολογικές εταιρείες όπως η Nokia, η ΙΒΜ και η Microsoft, και συμβουλευτικές όπως η Deloitte, η EY και η Accenture. Μάλιστα, κατά την Endeavor Greece, οι δέκα πολυεθνικές με τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ομάδες ως ποσοστό επί του συνολικού δυναμικού που απασχολούν στη χώρα μας είναι οι: OpenBet (86%), Atos (81%), Citrix (78%), Nokia (75%), Accenture (63%), Ericsson (53%), IBM (51%), Microsoft (46%), Oracle (40%) και Pfizer (32%).

Εκτός όμως από τις μεγάλες πολυεθνικές, η έρευνα της Endeavor καταγράφει και 65 ξένες εταιρείες που κατατάσσονται στην κατηγορία των startups ή των εταιρειών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (scale-ups). Οι συγκεκριμένες εταιρείες προέρχονται από 13 χώρες και απασχολούν περίπου 650 εργαζομένους στην Ελλάδα.

«Αν και ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να φαίνεται μικρός, η παρουσία ξένων startups στην Ελλάδα είναι σημαντική, καθώς ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος και μπορεί να στρέψει προς τη χώρα μας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών», αναφέρει η έρευνα.

Εβαν Γκρίνμπεργκ

Από τη συγκεκριμένη κατηγορία η Endeavor Greece έχει ξεχωρίσει τις 12 εταιρείες με τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό των εργαζομένων στον τεχνολογικό τομέα όσο και το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων. Πρόκειται για τις: Sitecore, Toptal, Indeavor, Global Web Index, Capture One, Sunlight.io, Rokoko, Adzuna, Fairlo, Axiomatics, Intuition Robotics και Panther.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που μια ξένη εταιρεία επενδύει σε μια τεχνολογική ομάδα στη χώρα μας, η έρευνα αποφαίνεται ότι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο αριθμός των αποφοίτων από τεχνολογικά πανεπιστημιακά τμήματα, όπως το μεγάλο απόθεμα αποφοίτων μηχανικών στα Ιωάννινα που οδήγησε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως οι TeamViewer και P&I, αλλά και η scale-up BestSecret να δημιουργήσουν ομάδες εκεί.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται επίσης με την ανώτατη εκπαίδευση είναι τα πανεπιστημιακά τμήματα που παράγουν εξειδικευμένους αποφοίτους όπως αυτό των Μηχανικών Πληροφορικής στο Ηράκλειο, που οδήγησε τη startup Sunlight.io να δημιουργήσει και να αναπτύξει τη μεγαλύτερή της ομάδα παγκοσμίως στη χώρα μας. Τέλος, το συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα των ελληνικών startups παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς πολλές εταιρείες αναπτύσσουν ομάδες οι οποίες παραμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και μετά από εξαγορές από ξένες εταιρείες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εξαγορά της startup Moosend από τη Sitecore το 2021, που ουσιαστικά ήταν και το έναυσμα για την ενίσχυση της παρουσίας της αμερικανικής εταιρείας μέσα από τη συγκρότηση ενός διευρυμένου hub.

Η επένδυση της Sitecore

Ετσι, στις περίπου 50 θέσεις εργασίας που διατηρούσε η Moosend έχουν προστεθεί άλλες 110 για τις ανάγκες του hub, κυρίως προγραμματιστών και μηχανικών, ενώ τους προσεχείς μήνες υπάρχει η πρόβλεψη και για ακόμη 40 άτομα. Η Sitecore ιδρύθηκε το 2001 στη Δανία. Παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες για την ανάπτυξη site (website creation) και τη διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου, ενώ έχει δημιουργήσει τεχνολογία που αφορά τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέροντας και υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ. Η Sitecore μετράει περίπου 1.500 εργαζομένους και διατηρεί γραφεία σε περίπου 27 χώρες. Πελάτες της είναι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, όπως η Asos, American Express, L’Oreal, Volvo Cars κ.ά. Από το 2020 διευθύνων σύμβουλος έχει αναλάβει ο ελληνικής καταγωγής Στιβ Τζικάκης με καλή γνώση των τεκταινόμενων στην Ελλάδα. Σημειωτέον πως ο ίδιος προηγουμένως ήταν πρόεδρος της SAP στην περιοχή Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Στιβ Τζικάκης

«Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά για τη Sitecore, συνεπώς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα και επιλέξαμε την Αθήνα ως στρατηγική τοποθεσία για το ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικό hub μας, μέσα από το οποίο είμαστε σε θέση να παρέχουμε μια κατάλληλη βάση για τις εξειδικευμένες ομάδες της Sitecore που έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ο κ. Τζικάκης στο σημείωμα της πρόσκλησης για τα εγκαίνια την προσεχή Πέμπτη.

Η επένδυση της Chubb Insurance

Σε ό,τι αφορά τη νέα επένδυση της Chubb Insurance, που θεωρείται κορυφαίος οργανισμός ασφάλισης επιχειρήσεων (commercial/business insurer) στην αγορά των ΗΠΑ, στόχος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ψηφιακών Λύσεων και Υπηρεσιών για τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό χωρίς να έχει καν εμπορική παρουσία στη χώρα μας. Για το project αυτό έχει ήδη συνάψει συνεργασία με την Deloitte, η οποία έχει διευρυμένη παρουσία στη Θεσσαλονίκη λειτουργώντας το Alexander Competence Center. Μέσω αυτής η Chubb έχει αρχίσει και το recruiting στελεχών και προσωπικού προσλαμβάνοντας κυρίως μηχανικούς πληροφορικής (java developers, digital architects, data analysts). Η εταιρεία που θεωρείται η 11η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, είχε το 2021 ετήσιο τζίρο 41 δισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίησή της την περασμένη εβδομάδα διαμορφωνόταν πάνω από τα 90 δισ. δολάρια.

Σημειωτέον, η μητρική εταιρεία είναι εισηγμένη στο NYSE και η μετοχή της συγκαταλέγεται στον δείκτη S&P 500. Μεγαλύτεροι μέτοχοι στον όμιλο είναι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Κατά σειρά η Vanguard Group εμφανίζεται να ελέγχει άνω του 8% του μετοχικού κεφαλαίου, η BlackRock το 6,25%, η Wellington Management το 5,32%, η Price (T.Rowe) Associates το 5,21% κ.ο.κ.

«Πολύχρωμο μωσαϊκό στον χάρτη της καινοτομίας»

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μόνο μία ψηφίδα από ένα πολύ όμορφο και πολύχρωμο μωσαϊκό το οποίο αφορά τον χάρτη της καινοτομίας στην πατρίδα μας, όπου πραγματικά συντελείται μια μικρή επανάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη κατά τα εγκαίνια του νέου data center της Digital Realty, όπως πλέον μετονομάστηκε η Lamda Hellix. «Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου: σε πέντε χρόνια ο κλάδος της τεχνολογίας να συμμετέχει κατά 10% στο ΑΕΠ της πατρίδας μας», ανέφερε.

Το αποτύπωμα του κλάδου της τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία βαίνει διαρκώς αυξανόμενο λόγω των επενδύσεων αλλά και της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο κλάδος σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 4.600 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα όπου απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης 260.000 εργαζόμενοι και ο κύκλος εργασιών το 2021 ήταν 13,3 δισ ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η αναπτυξιακή δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα είναι σαφώς ενισχυμένη και, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης που έκανε η Deloitte για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), έχει επισπευσθεί δημιουργώντας προσδοκίες για πλήρη ανάκαμψη του κλάδου έως το 2025 στα επίπεδα που ήταν προ της μεγάλης εθνικής οικονομικής κρίσης, αλλά με πιο στέρεες βάσεις, ξένες επενδύσεις, ακμαίο οικοσύστημα και παραγωγή καινοτομίας.

Η δυναμική της ανάπτυξης του τεχνολογικού κλάδου μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το 2023, όπως εκτιμά η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη της που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αυτή, το 2023 θα αποδειχθεί «χρονιά της πληροφορικής και των υποδομών». «Μετά την ευρεία άνοδο φέτος σε όλο το φάσμα του επιχειρείν, το 2023 θα είναι η χρονιά των υποδομών και της πληροφορικής […] επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης -σε πραγματικούς όρους-, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Ανταρκτική: Η συναρπαστική διαδρομή προς το απόλυτο ταξίδι μιας ζωής

Πέντε τύποι παλτό για την πιο καίρια επένδυση της κλασικής ανδρικής γκαρνταρόμπας

Μαγικές νύχτες στις πιο εκθαμβωτικές όπερες στον κόσμο