Για το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση ότι η γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει εξομαλυνθεί μεταθέτουν τα περισσότερα ξένα funds τις όποιες επενδυτικές αποφάσεις, διατηρώντας, ωστόσο, ανοιχτή επικοινωνία με το εγχώριο οικοσύστημα των startups, το οποίο μετά το deal της Viva Wallet με την J.P. Morgan εμφανίζεται πιο ισχυρό.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις προφανώς και επηρεάζουν την αγορά των επενδυτών venture capital. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αρκετά ευρωπαϊκά funds γίνονται λίγο πιο σκεπτικά, αναφορικά με το εάν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις πριν το καλοκαίρι και τα περισσότερα στις επικοινωνίες τους αφήνουν να εννοηθεί πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από Σεπτέμβρη. Τηρούν, δηλαδή, μια στάση αναμονής, με την ελπίδα ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου», τονίζει στο «business stories» ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Co-Founder του Velocity.Partners, που προσφάτως συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στην αγορά των venture capital, «μετρώντας» στο χαρτοφυλάκιό του 22 εταιρείες και τρία exits (της Pushme που εξαγοράστηκε από τον γερμανικό «μονόκερο» TIER Mobility, της MyJobNow από Skroutz και Χρυσή Ευκαιρία και της Loceye από τη δανέζικη Neurons).

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2018, οπότε και συστάθηκε το Velocity.Partners, έως και σήμερα έχει περάσει δύο κρίσεις: την υγειονομική και την τρέχουσα. «Αδιαμφισβήτητα η τρέχουσα κρίση είναι πιο έντονη. Πρόκειται για ένα τράνταγμα στις διεθνείς αγορές, ακόμα και στις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, το οποίο έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με αυτό του 2020 – ας μην ξεχνάμε πως τότε η πανδημία εκτόξευσε πολλές τεχνολογικές μετοχές. Το σοκ από τον COVID-19 ήταν πολύ μεγάλο, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020 είχαν παγώσει τα πάντα, στη συνέχεια, ωστόσο, υπήρξε μια κάποια κινητικότητα, με την κατάσταση να καλυτερεύει άμεσα.

Οσον αφορά τη νέα κρίση, υπήρχε η αρχική εκτίμηση ότι θα είναι μια πολύ γρήγορη σύρραξη, η οποία θα διαρκούσε περιορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που είχαν προεξοφλήσει και οι αγορές, κάτι που όμως δεν συνέβη», εξηγεί, σημειώνοντας πως πρόθεσή του είναι να ενισχυθούν περαιτέρω κάποιες από τις εταιρείες του fund και δη αυτές που ήταν να κλείσουν γύρους χρηματοδότησης μέσα στο καλοκαίρι. Αξίζει να αναφερθεί πως το Velocity.Partners από το περασμένο καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και ανακοινώνει επόμενους γύρους χρηματοδότησης σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου του, όπως την Prosperty, τη SERG, την Instacar και την Intelligencia.

Περίπου οι μισές, δηλαδή, είναι σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, σε καλύτερες αποτιμήσεις, αναπτυξιακού τύπου.

Για τον Δημήτρη Καλαβρό -Γουσίου που επέλεξε να κάνει τη μετάβαση από τον επιχειρηματικό στίβο στη θέση του επενδυτή, τα αποτελέσματα που επιδεικνύει το fund είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

«Το μόνο, ίσως, που μου λείπει είναι η ένταση της επιχειρηματικότητας με την καλή έννοια. Δηλαδή, όταν είσαι επιχειρηματίας βιώνεις μια πολύ έντονη καθημερινότητα, έχεις να διοικήσεις μια εταιρεία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο, έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα, αφού μου έχει δοθεί η δυνατότητα να βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους, οι οποίοι με βοηθούν να χτίζω νέες γνώσεις και εμπειρίες σε αρκετά διαφορετικά αντικείμενα και αγορές», τονίζει.
Μέρος αυτής της εμπειρίας προσπαθεί να μεταδώσει σε όσους κάνουν σήμερα τα πρώτα τους βήματα στην αγορά των venture capital, αποστέλλοντας σχετικά newsletters μέσω LinkedIn. Σε ένα από αυτά σημείωνε: «Αυτόν τον μήνα κλείνω τέσσερα χρόνια ως venture capitalist. Παρόλο που είχα εμπλακεί πολύ νωρίτερα στο οικοσύστημα των startups, ως ιδρυτής και έχοντας τρέξει διάφορα acceleration programs, λίγα ήξερα για την τέχνη της επένδυσης σε εταιρείες τεχνολογίας. Ως νεότερος (κλείνω τα 35 αυτόν τον Οκτώβριο) που εντάσσομαι στη “σκοτεινή πλευρά” (σ.σ. ορολογία επηρεασμένη από τα «Star Wars»), θα προσπαθήσω να μεταφέρω ορισμένες βασικές γνώσεις που πιστεύω ότι ο νεότερος εαυτός μου και οι σημερινοί νέοι μπορεί να βρουν πολύτιμες, καθώς εισέρχονται στην αγορά των venture capital».

Το after effect από το deal Viva – J.P.

Σε περίπου 1-1,5 χρόνο εκτιμά ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου πως θα γίνουν ορατές οι επιδράσεις από τη συμφωνία της Viva Wallet με την J.P. Morgan, η οποία και χάρισε στη χώρα μας τον πρώτο της «μονόκερο».

«Το συγκεκριμένο deal αποτελεί μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, αφού τη βοήθησε να αλλάξει πίστα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως δεν μιλάμε για πλήρη, αλλά μερική εξαγορά από την αμερικανική τράπεζα και μια σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία παραμένει στα χέρια των ιδρυτών της. Βλέπω σίγουρα after effect που, όμως, είναι λίγο νωρίς να το μετρήσουμε, υπό την έννοια ότι αυτή τη στιγμή ακόμη στεγνώνει η μελάνη της συμφωνίας. Αυτό θα φανεί σε 1-1,5 χρόνο από σήμερα», αναφέρει.

Επικαλούμενος, μάλιστα, τη Ρουμανία, η οποία λίγο αφότου απέκτησε τον πρώτο της unicorn -το 2018, με το UiPath– κατέγραψε υπερδιπλάσιο αριθμό startups, αλλά και αντληθέντων κεφαλαίων. Κι αυτό γιατί, αφενός, άνθρωποι από τη UiPath που είχαν την οικονομική δυνατότητα επέλεξαν να ανατροφοδοτήσουν ένα μέρος του πλούτου τους σε νέες εταιρείες ως επενδυτές και αφετέρου, η Ρουμανία μπήκε στον επενδυτικό χάρτη, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα funds ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης. «Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα», προσθέτει, αποκαλύπτοντας πως μετά το deal της Viva υπάρχει κινητικότητα από ξένα funds αλλά και εταιρείες που έχουν τον ρόλο του συμβούλου σε διαδικασίες εξαγοράς, τα οποία προσεγγίζουν την Ελλάδα και τα ελληνικά funds, ζητώντας να μάθουν τι γίνεται στη χώρα μας και διερευνώντας τις πιθανότητες για μελλοντικές τοποθετήσεις.

VCs Vs Angel investors: Ποια κεφάλαια είναι πιο ελκυστικά για τις startups

Ερωτηθείς για το ποια κεφάλαια -αυτά των venture capitalists ή των angel investors– είναι πιο ελκυστικά για τις startups, ο ίδιος απαντά ότι εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εταιρεία. «Σε αντίθεση με πριν από μία πενταετία, όπου δύσκολα θα μπορούσε μία startup να βρει τα πρώτα 100.000-150.000 ευρώ, πλέον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είτε από VCs, είτε από ιδιώτες επενδυτές. Οσο, όμως, το ποσό μεγαλώνει είναι σαφές πως δεν είναι εύκολο για τους “αγγέλους” να συμμετάσχουν. Ενα από τα πλεονεκτήματά τους, ωστόσο, είναι ότι είναι πάρα πολύ γρήγοροι. Το γεγονός ότι διαχειρίζονται δικά τους κεφάλαια σημαίνει ότι γνωρίζουν καλά τι τους αρέσει και αποφασίζουν γρήγορα», τονίζει.

Οσον αφορά τον βαθμό που επεμβαίνουν σε μία εταιρεία, ο κ. Καλαβρός-Γουσίου σχολιάζει πως αυτό είναι σχετικό. «Στις περισσότερες περιπτώσεις το fund έχει μια πιο ισχυρή και άμεση σχέση και πρόσβαση στην εταιρεία, την παρακολουθεί πολύ πιο στενά. Βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο, εφόσον αυτό υπάρχει και έχει συσταθεί, και έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με τους ιδρυτές. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν funds που είναι περισσότερο παθητικά ή angels που παρεμβαίνουν πάρα πολύ», σημειώνει.

Τι κοιτούν οι επενδυτές σε μία startup

Ομάδα και αγορά. Αυτά είναι, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου, τα δύο βασικά προαπαιτούμενα για να μπορέσει μία startup να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και άρα να σηκώσει κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή της. «Ειδικά στα πολύ αρχικά στάδια μιας εταιρείας η ορατότητα είναι πολύ μικρή, αφού σου λείπουν τα δεδομένα βάσει των οποίων θα κρίνεις το κομμάτι της χρηματοδότησης. Μιλάμε για startups, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν προϊόν, τζίρους ή οικονομικά στοιχεία, επομένως λείπουν τα στοιχεία πάνω στα οποία μπορείς να χτίσεις την αντίληψή σου για την εκάστοτε περίπτωση. Αρα, θέλεις να δεις μια καλή και ικανή ομάδα, η οποία θα είναι πλήρως προσηλωμένη στο πλάνο και στην εταιρεία που ξεκινάει, αλλά και μια αγορά το μέγεθος της οποίας θα είναι αυξανόμενο σε βάθος πενταετίας, επταετίας, όσο, δηλαδή, είναι και ο ορίζοντας των επενδύσεων», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Velocity.Partners έχει δει συνολικά 2.500 εταιρείες. «Καμία επένδυση δεν έχει γίνει με γνώμονα κοινωνικά χαρακτηριστικά», προσθέτει.

TEDxAthens: Επιστροφή μετά από τρία χρόνια

Με φυσική παρουσία, μετά από απουσία τριών ετών -από τον Μάιο του 2019- επέστρεψε το περασμένο Σάββατο το TEDxAthens, με τον Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου, που είναι και ο ιδρυτής του, να κάνει λόγο για την καλύτερη χρονιά από πλευράς εισιτηρίων και προσέλευσης κοινού.

«Ο κόσμος το αγκάλιασε και είναι απίστευτο για έναν οργανισμό με παρουσία 13 ετών να πραγματοποιεί φέτος ρεκόρ. Ηταν μια πολύ ωραία διοργάνωση, καθώς για ακόμη μία χρονιά φέραμε πολλούς ομιλητές: από τον Τζέικ Μπερνστάιν που έχει λάβει δύο Πούλιτζερ -το δεύτερο για την αποκάλυψη του σκανδάλου φοροδιαφυγής Panama Papers- και την Ερικα Λουστ, η οποία είναι μία από τις πιο γνωστές film directors σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου, μέχρι τον Amit Katwala που αρθρογραφεί στο “Wired”, ενώ ετοιμάζει ένα νέο βιβλίο για startups και τεχνολογίες ανίχνευσης ψεύδους», σημειώνει στο «b.s.», υπενθυμίζοντας πως όλες oι ομιλίες θα είναι διαθέσιμες τις ερχόμενες εβδομάδες στο YouTube εντελώς δωρεάν.

Διαβάστε ακόμη:

Καλοκαίρι αποφάσεων στην κυβέρνηση με φόντο τις εκλογές

Έρχονται παροχές – ανάσα 650 εκατ. ευρώ

Ο Ευάγγελος Πιστιόλης μετατρέπει το κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ιστορικών Ferrari