Το «σήμα» της εκκίνησης για την κρίσιμη αναμέτρηση στις εθνικές κάλπες αναμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάζουν «στοιχήματα» για την ημέρα ανακοίνωσης των πρωθυπουργικών αποφάσεων.

Παρότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όλοι όσοι κινούνται στα «πέριξ» του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν και αναλύουν πλέον μια φράση του που έχει να κάνει με την ανάγκη να προστατεύσει τη χώρα από τον κίνδυνο της παρατεταμένης εκλογολογίας σε μια εξαιρετικά απαιτητική συγκυρία.

Η φράση αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα για τον χρόνο των εκλογών, κατά το πρόσφατο Συνέδριο που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα για την Υγεία, όπου άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να παραβλέψει προ των κρίσιμων αποφάσεων την ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα».

Κυβερνητικά στελέχη όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να συνδέει τον «κανόνα» για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και με αυτή την παράμετρο, σχεδόν βεβαιώθηκαν ότι το φετινό καλοκαίρι θα αποδειχθεί μήτρα σημαντικών εξελίξεων. Την ίδια «εικόνα» αποκόμισαν οι ηγεσίες και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έτσι κι αλλιώς προσπαθούν να θέσουν σε διάταξη μάχης τις δυνάμεις τους.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδεμία απόφαση έχει λάβει, ωστόσο συνεχίζει να τεστάρει προφανώς όλα τα δεδομένα και τα εναλλακτικά σενάρια, συνυπολογίζοντας το θετικό -για τη δυναμική εκκίνηση της ΝΔ- γαλάζιο αποτύπωμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία και μετά από διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή ακρίβεια, αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ασφαλές δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να «κερδίζει» στους βασικούς δείκτες αναμέτρησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δε διαρροές που καταγράφει σε σχέση με το μεγάλο προβάδισμα στις εθνικές κάλπες του 2019 δείχνουν για τους καλά γνωρίζοντες ότι το «παιχνίδι» θα κριθεί στο Κέντρο, όπου ποντάρει για την αύξηση των δυνάμεών του και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι καθημερινές κόντρες της Νέας Δημοκρατίας πλέον, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Χαριλάου Τρικούπη για όλα τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες να «απλώσει» την «επίθεση» στα βασικά πεδία, με ευθύβολες πρωτοβουλίες και την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, με «όχημα» τις περιοδείες στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Κορυφαίοι υπουργοί σε συνεννόηση με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη ακολουθούν τη συχνότητα των συχνών περιοδειών του πρωθυπουργού ανά την επικράτεια και «κουμπώνουν» δράσεις με την ανάγκη ανάδειξης του κυβερνητικού έργου – η συνολική καταγραφή και παρουσίαση των κυβερνητικών επιλογών θα γίνει δε με αφορμή την συμπλήρωση των τριών χρόνων διακυβέρνησης στις 7 Ιούλη.

Από τον Ιούλη και μετά η κυβέρνηση εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία χρονιά. «Οι αποφάσεις είναι μπροστά αλλά όχι και μακριά», υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια της βουλής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του Ιούλη (δεν θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα), ώστε να δοθεί η δυνατότητα προώθησης σημαντικών νομοθετημάτων προς ψήφιση. Προς το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Θεωρείται «σταθμός» η φετινή ΔΕΘ και για πολλούς θα είναι ένα προεκλογικό «βήμα», το οποίο ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει για να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» με τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας. Από σήμερα και μέχρι τον Σεπτέμβρη αναμένεται η συγκρότηση δέσμης μέτρων για την στήριξη των πολιτών που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με την ενεργειακή ακρίβεια.

Είναι προφανές ότι η «ώρα αποφάσεων» εξετάζεται και ως προς τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά τη συνεχή κλιμάκωση των προκλήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Χρειάζεται εθνική συσπείρωση», επισημαίνουν πρωθυπουργός και στελέχη, με τους βασικούς «παίκτες» της αντιπολίτευσης να αντιλαμβάνονται ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Διαβάστε ακόμη: 

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί θέλουν να γίνουν digital nomads στην Ελλάδα (πίνακας)

Τουρκικά ΜΜΕ: Στήνουν αφήγημα τουρκικής «κυριαρχίας» σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου με «οδηγία» Ερντογάν

Ράλι ακρίβειας: «Καίει» η βενζίνη στα νησιά – Οδηγείται προς τα 3 ευρώ (vid)