Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΦ αποφάσισε να απευθύνει τώρα μη δεσμευτική, ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε δυνητικούς επενδυτές με σκοπό την εκμίσθωση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ για την κατασκευή Κέντρου Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται ουσιαστικά να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις προτάσεις τους για την κατασκευή, την οργάνωση των χώρων και τον τρόπο εκμετάλλευσής τους.

Η σχετική πρόσκληση που εγκρίθηκε προ ημερών από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΦ έχει στόχο να ‘’ζυγίσει’’ το ενδιαφέρον της αγοράς σε μία περιοχή που βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο του Πειραιά, 10 χιλιόμετρα από την Αθήνα, και 32 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος’’, έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα και «δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική ή μέρος διαγωνιστικής διαδικασίας», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Με βάση τα αποτελέσματά της, το δ.σ. του ΣΕΦ θα κρίνει εάν και πώς θα προχωρήσει στις διαδικασίες διαγωνισμού για την εκμίσθωση χώρου.

Βασικός στόχος για τη συγκεκριμένη κίνηση είναι να αξιοποιηθεί τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ με την εκμίσθωσή του και την κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου για την εξυπηρέτηση όλων των υδάτινων αθλημάτων (κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τεχνική κολύμβηση, συγχρονισμένη- καλλιτεχνική κολύμβηση, καταδύσεις) στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά καθόσον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά έργα «που θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή εξυπηρετώντας χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενων πολιτών».

Η κατασκευή και λειτουργία νέου σύγχρονου αθλητικού κέντρου θα συμπεριλαμβάνει:

  • Αθλητικές χρήσεις με τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις (δύο κολυμβητικές δεξαμενές ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδες, αποδυτήρια, ιατρεία, σουίτες VIP, φυσιοθεραπευτήρια, γραφεία προπονητών και διαιτητών, γραφεία διοίκησης και προσωπικού κ.ά.)
  • Συνοδευτικές χρήσεις των κυρίως αθλητικών χρήσεων με τους αντίστοιχους κλειστούς διαδρόμους (όπως π.χ. χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, προπονητών, διαιτητών αίθουσες, συσκέψεων και προβολών, γραφεία εξυπηρέτησης ομάδων, χώροι άθλησης, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κ.α.)
  • Πολιτιστικές χρήσεις (όπως μουσείο ναυταθλητισμού
  • Χώροι αναψυχής
  • Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών
  • Εκθεσιακοί χώροι
  • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η διαχείριση θα πρέπει να γίνει από ενδιαφερομένους με εξειδίκευση και εμπειρία στο αντικείμενο για το οποίο θα εκμισθωθούν οι χώροι. Στους βασικούς όρους της σύμβασης προβλέπεται ότι ο ενδιαφερόμενος θα αναλάβει με δική του ευθύνη και δικούς του πόρους την κατασκευή- διαχείριση- συντήρηση των χώρων και των κατασκευών, επίσης με δική του ευθύνη την έκδοση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας για τον χώρο, την οργάνωση και τη λειτουργία του, ενώ θα οφείλει να καταβάλλει στο ΣΕΦ τακτικά και χωρίς καθυστερήσεις το μίσθωμα που θα συμφωνηθεί και να ασφαλίζει τους χώρους και τον εξοπλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

Οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων εγκρίνονται ύστερα από την υποβολή και την αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στη ΜΠΕ εκτός των άλλων προβλέπονται πρόσθετοι ειδικοί όροι περιβαλλοντικής προστασίας καθώς και πρόσφορα και κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία σχετίζονται κυρίως α) με την πύκνωση και επαύξηση των χώρων πρασίνου στον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, β) με την εντατικοποίηση της συνοχής της συνέχειας και της λειτουργίας του παραλιακού μετώπου γ) με κάθε συναφές μέτρο που διασφαλίζει την αναγκαία αντιστάθμιση και αποκαθιστά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στο παραλιακό μέτωπο.

Οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και άδειες για την πραγματοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του ΣΕΦ εκδίδονται πριν την αδειοδότηση και υλοποίηση των συνοδών τεχνικών και συγκοινωνιακών έργων η ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η ολοκλήρωση των συνοδών έργων πιστοποιείται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι άδειες έγκρισης και δόμησης για την ανέγερση των κτιρίων και εγκαταστάσεων χορηγούνται από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη 

11+1 «αφορολόγητα έσοδα» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις 

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η «καλαθομηχανή» που… κόβει (και) χρήμα για τους Μπακς 

Μαργκρέτε Βεστάγκερ αποκλειστικά στο Business Stories: «Κρατική βοήθεια και το 2022»