Αύριο Πέμπτη (26/1) έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα. Μία επένδυση που μπορεί να άργησε για πολλούς και διάφορους λόγους, εν τούτοις σηματοδοτεί το άνοιγμα αυτής της νέας αγοράς που με συντηρητικές εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως που τζιράρει σήμερα η ισραηλινή αγορά, η οποία θεωρείται από τις πλέον αναπτυγμένες στον συγκεκριμένο τομέα.

Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ, είναι της Tikun Olam Europe την οποία συγκρότησαν η ισραηλινή εταιρεία Tikun Olam με ανεξάρτητους -κυρίως- Ισραηλινούς επενδυτές. Σύμφωνα με την ίδια, μόνο η ελληνική αγορά μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ ως το 2030!

Ηδη προ τριμήνου είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια μιας μικρότερης μονάδας, στο Κιλκίς, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, της πρώτης που κατασκευάστηκε και πλέον λειτουργεί στη χώρα μας, έχοντας λάβει τη σχετική άδεια.

Πρόκειται για τη μονάδα της Grecan, εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Γαλανού, γνωστού στη δημόσια σφαίρα κυρίως από τη θητεία του ως προέδρου της ΠΑΕ Αρης πριν από κάποια χρόνια.

Ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρουν ότι είναι προ των πυλών και μία τρίτη εργοστασιακή μονάδα, και αυτή στη Β. Ελλάδα, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργίας πολύ σύντομα, μπαίνοντας κι αυτή στην αναζήτηση του φαρμακευτικού «Ελ Ντοράντο», όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν καθώς αυξάνονται διαρκώς οι χώρες που επιτρέπουν τη διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων της κάνναβης διαμορφώνοντας μία νέα αγορά. Αν αυτή θα είναι η μονάδα της Hellenic Dynamic, ελληνοϊνδικών συμφερόντων, η οποία μάλιστα προ μηνός μέσω «εταιρείας κελύφους» εισήχθη και διαπραγματεύεται η μετοχή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μένει να φανεί…

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια όταν έγιναν οι πρώτες προσπάθειες ανοίγματος αυτής της αγοράς στη χώρα μας, πλέον μπαίνουμε στην ουσία του πράγματος για τη δημιουργία ενός κλάδου εξωστρεφούς που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, οι προβλέψεις των αναλυτών φαίνονται ευοίωνες. Μόνο στην Ευρώπη και καθώς αυξάνονται οι χώρες που ανοίγουν τις αγορές τους, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μία αγορά που το 2027 θα φθάσει τα 37 δισ. ευρώ, παγκοσμίως, δε, θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ!

Οι άδειες

Από τον Ιούνιο του 2018 οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αδειοδοτήσει 134 εγκαταστάσεις μονάδων πανελλαδικά, σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 8.000 στρεμμάτων, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν θα αφορούν συνολικές επενδύσεις αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ ενώ θα δημιουργήσουν 11.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στόχοι βέβαια αρκετά φιλόδοξοι, ιδίως καθώς μαζί με τους επαγγελματίας του είδους, φαίνεται ότι έχουν εισέλθει σε αυτή τη διαδικασία «αεριτζήδες» που έσπευσαν να κάνουν τις διαδικασίες και να λάβουν τη σχετική αδειοδότηση προσδοκώντας στην προσέλκυση κάποιου επενδυτή για να τον «φορτώσουν» με το αζημίωτο. «Λειτούργησε, ιδίως τα πρώτα χρόνια, και λίγο σαν τις άδειες ταξί. Σπεύσε να αγοράσεις για να μεταπωλήσεις μετά υψηλά», λέει παράγοντας που δραστηριοποιείται στον χώρο. Κάτι βέβαια που εξηγεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αδειών εγκατάστασης που έχουν εκδοθεί δεν προχωρούν στο «διά ταύτα», δηλαδή στην επένδυση…

Ο χάρτης

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας προκύπτει ότι οι περισσότερες εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν δοθεί ως σήμερα στις Περιφέρειες Θεσσαλίας (24) και Στερεάς Ελλάδας (22), κυρίως στη Βοιωτία. Ακολουθούν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (16), η Κεντρική Μακεδονία (14), η Δυτ. Ελλάδα (14), η Δυτ. Μακεδονία (5), η Ηπειρος (4), η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (4), η Κρήτη (4), η Αττική (2) και οι Κυκλάδες (1).

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ομολογουμένως το πλαίσιο για μία τέτοια επένδυση είναι αυστηρό, από το 2021 κι έπειτα με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, αίροντας προηγούμενες ασάφειες, δρομολογήθηκαν διευκολύνσεις για την εξαγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και επίσης διασφαλίστηκε η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία και όσων υποφέρουν από τον νευροπαθητικό έως και τον καρκινικό πόνο.

Ολα αυτά οδήγησαν τελικά σε αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και λειτούργησαν ως επιταχυντές για τα σοβαρά επενδυτικά σχέδια να αρχίσουν πλέον να υλοποιούνται. Τελευταία υπήρξαν και άλλους είδους βελτιώσεις που αναμένεται να βοηθήσουν στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών του χώρου. Μεταξύ άλλων επιτράπηκε η συνεργασία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για τη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης κ.ά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ – GRECAN

Η πρώτη αδειοδοτημένη μονάδα που τέθηκε σε λειτουργία

Στο μέσο της φωτογραφίας ο κ. Γιώργος Γαλανός

Ο κ. Γιώργος Γαλανός είναι ο επιχειρηματίας που –με διαφορά περίπου δύο μηνών με την Tikun Olam Europe- έθεσε σε λειτουργία την πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα, με στόχο μάλιστα μέσα στην άνοιξη να παραχθούν και τα πρώτα τελικά προϊόντα ξηρού ανθού και ελαίου. Ιδιοκτήτης της εταιρείας security Swedish Systems, ο ίδιος έγινε γνωστός από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Αρης πριν από χρόνια.

Η επένδυση που έκανε για τη μονάδα παραγωγής που βρίσκεται στον Περίανθο του Κιλκίς έφθασε τα 6,5 εκατ. ευρώ. Τα εγκαίνια της Grecan έγιναν προ τριμήνου.

Η μονάδα είναι αδειοδοτημένη για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και πιστοποιημένη κατά GMP, πιστοποίηση που οφείλουν να έχουν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε χώρο 9,5 στρεμμάτων.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας της μονάδας θα απασχολούνται περίπου 40 άτομα (γεωπόνοι, χημικοί, επιβλέποντες και εργάτες γης) με την προοπτική διπλασιασμού τους όταν ενεργοποιηθούν σε δεύτερη φάση τα σχέδια επέκτασης σε όμορα οικόπεδα τα οποία έχει αγοράσει η Grecan.

Κάτι που αναμένεται να υλοποιηθεί εφόσον τελεσφορήσουν και οι συζητήσεις που φέρεται να έχει ο κ. Γαλανός με ομάδα ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Ο ίδιος δεν κρύβει ότι βασικός στόχος είναι οι εξαγωγές, με πρώτη απ’ όλες τη γερμανική αγορά η οποία ήδη εμφανίζει τεράστιες ανάγκες.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΗΣ – Tikun Olam Europe

Η μεγάλη επένδυση των Ισραηλινών

Ο κ. Νίκος Μπέης είναι το πρόσωπο πίσω από την προσπάθεια που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η «συμμαχία» Ισραηλινών επενδυτών υπό την Tikun Olam για την υλοποίηση της επένδυσης. Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά -λόγω του μεγέθους της εταιρείας- θα πατήσει έστω καθυστερημένα το «start» της αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Προς τι η καθυστέρηση; «Πρώτα απ’ όλα η εταιρεία ξεκίνησε με ένα πολύ σφιχτό και φιλόδοξο πλάνο», απαντά η Tikun Olam Europe. «Στην πορεία μάλιστα χρειάστηκε να αναθεωρηθεί η στρατηγική, λόγω των εξωγενών παραγόντων και των διαταραχών στην παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού λόγω του COVID, των πληθωριστικών τάσεων και του ενεργειακού προβλήματος. Ολοι αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες λειτούργησαν ανασταλτικά», προσθέτει.

Το εργοστάσιο, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορινθίας. Το εργοστάσιο περιλαμβάνει τρεις μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας των συλλεγόμενων φυτών και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Τα θερμοκήπια εκτείνονται σε μεικτή έκταση 21.000 τ.μ. και περιλαμβάνουν τα απαραίτητα ξεχωριστά «διαμερίσματα» για τη διενέργεια των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης των φυτών.

Στην εγκατάσταση υπάρχουν επιπλέον ειδικοί χώροι αποθήκευσης πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, βοηθητικά κτίρια και κτίριο διοίκησης. Η παραγωγική εγκατάσταση μάλιστα είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Σημειωτέον πως το σύνολο της έκτασης του εργοστασίου βρίσκεται υπό συνεχή φύλαξη.

Σήμερα στην Tikun Olam Europe απασχολούνται 90 εργαζόμενοι, κυρίως γεωπόνοι και χημικοί υψηλής εξειδίκευσης καθώς και διοικητικό προσωπικό, με την πρόβλεψη για 180 άτομα κατά την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου.

Στις δομές του εργοστασίου στα Εξαμίλια θα παράγονται τελικά προϊόντα με δύο μορφές: α) ξηρός ανθός και β) έλαιο κάνναβης. Συνολικά το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα έχει πάνω από 12 σκευάσματα. Μάλιστα η διαδικασία παραγωγής έχει ήδη ξεκινήσει, με την εταιρεία να έχει θέσει στόχο να διαθέσει τα πρώτα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης στην ελληνική αγορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μάλιστα έχει κλείσει ήδη συμφωνίες για τη διανομή τους με δύο σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες με ισχυρό δίκτυο, τη Lavipharm και τη Pharmaserv. Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο η εταιρεία θα αρχίσει να έχει και την αποκλειστικότητα όλης της ευρωπαϊκής αγοράς εκ μέρους του Ομίλου, που σήμερα καλύπτεται από τη μητρική εταιρεία στο Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη

To 2027 έρχεται το νέο project 5* της Mirum ύψους 500 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της «1 Hotels» και branded κατοικίες

D-day για τους πλειστηριασμούς από servicers – Η ακρόαση στον Άρειο Πάγο και ο ηθικός κίνδυνος

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις