Έως το καλοκαίρι του 2026 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό κομμάτι της χαρακτηρισμένης ως στρατηγικής επένδυσης που προωθεί στην Κρήτη η Μirum Hellas, αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει συνολικά 4 ξενοδοχεία, μεγαλύτερης και μικρότερης κλίμακας, μαρίνα 64 θέσεων αλλά και περίπου 300 κατοικίες προς πώληση ή μίσθωση, με τη μαρίνα ειδικά να μπαίνει σε πιλοτική λειτουργία, νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2025.

Αυτό ανέφεραν χθες σε σχετική παρουσίαση οι επιτελείς της εταιρείας, με τον CEO κ. Άγγελο Αγγελιδάκη να τοποθετεί το επόμενο σημαντικό, ορόσημο για την εταιρεία μέσα στο καλοκαίρι, οπότε εκτιμάται ότι θα γίνει η δημοσίευση στο ΦΕΚ της πολεοδομικής μελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή της κυρίως φάσης του έργου, γνωστού και ως ‘’Elounda Hills’’. Νωρίτερα τοποθετείται η κατασκευή της μαρίνας όπου έχει σχεδιαστεί να φιλοξενήσει και μικρό ξενοδοχείο, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτικές διαδικασίες και το έργο έχει μπει και στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο όμιλος Mirum δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και έχει πλέον την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή, ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτει συνολικά πάνω από 1.200 στρέμματα γης στην Κρήτη με επενδύσεις- υλοποιημένες ή σχεδιαζόμενες- σε έξι χωρικές ενότητες. Ανάμεσα στα υφιστάμενα έργα της Mirum στην Ελλάδα που αφορούν και τις χωριστές χωρικές ενότητες περιλαμβάνονται οι Mirum Villas στην Ελούντα, ένα παραθαλάσσιο συγκρότημα 19 πολυτελών κατοικιών ακριβώς απέναντι από τη Σπιναλόγκα που έχει πουληθεί κυρίως σε ξένους, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών, Αυστριακών και Ρώσων ιδιοκτητών, καθώς επίσης και το boutique ξενοδοχείο «Island Concept», στην περιοχή του Αγίου Νικολάου που ήδη λειτουργεί.

Μία ακόμη χωρική ενότητα αφορά το εν εξελίξει project ‘’Elounda Hills’’, ενταγμένο στις στρατηγικές επενδύσεις που είναι και το μεγαλύτερο της Mirum στην Ελλάδα: Για να ξεκινήσει να χτίζεται χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια αγορών των παρακείμενων οικοπέδων, ώστε να δημιουργηθεί μια σημαντική έκταση, συνολικής επιφάνειας περί τα 950 στρέμματα, με πάνω από 2 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο. Στις έξι χωρικές ενότητες, πέραν των παραπάνω, περιλαμβάνονται ακόμη η αναμόρφωση της βίλας του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου ώστε να λειτουργήσει ως boutique ξενοδοχείο (είναι τώρα κοντά στην έκδοση της οικοδομικής άδειας), επίσης, μία σχεδιαζόμενη επένδυση σε 110 στρέμματα περίπου στην περιοχή Βαθύ για τη δημιουργία γεροντολογικού κέντρου με μικρή μαρίνα (για την οποία έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις ο σχετικός φάκελος) με 60 μικρές κατοικίες καθώς και κεντρικό κτίριο 4.000 τ.μ., ενώ μία ακόμη χωρική ενότητα αφορά τέσσερις βίλες που λειτουργούν ήδη στο Μικρό Βαθύ.

Ο Βιτάλι Μπορίσοφ

Σε σχέση με τον ίδιο τον όμιλο της Mirum, ο οποίος είχε ήδη από τη δεκαετία του ’80 σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και συνδέεται με τον κ. Βιτάλι Μπορίσοφ (Vitaliy Borisov), η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ουδεμία σύνδεση των δραστηριοτήτων του επιχειρηματία με το ρωσικό Δημόσιο και άρα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον δεν έχει υπάρξει ουδεμία καθυστέρηση στο έργο της Κρήτης, τον τελευταίο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, που να σχετίζεται με τις προηγούμενες δραστηριότητες του κ. Μπορίσοφ στη Ρωσία.

Ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, όπου διαμένει και έχει αναπτύξει δραστηριότητα (σ.σ. έχει και ισραηλινό διαβατήριο) και της Ελλάδας, σε Αθήνα και Κρήτη. Ο πρόεδρος του ομίλου Mirum έχει γεννηθεί στη Βίνιτσα της Ουκρανίας, τη δεκαετία του ‘80 μετακόμισε στη Μόσχα, όπου δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του premium real estate παραδίδοντας κτίρια και πολυτελείς κατοικίες, ενώ το νησί της Κρήτης το επισκέφτηκε περίπου το 2000 για πρώτη φορά για διακοπές με την οικογένειά του.

Η αγάπη του για το νησί ήταν τέτοια που πήρε την απόφαση να επεκτείνει εκεί τις δραστηριότητες του ομίλου που ξεκίνησε στη Μόσχα τη δεκαετία του ’80, έχοντας πλέον φτιάξει και οικογενειακή κατοικία στην Κρήτη. Οι αγορές εκτάσεων στο νησί με σκοπό τη μεγάλη επένδυση του Elounda Hills ξεκίνησαν περί τα μέσα της δεκαετίας του ΄00, έχοντας ήδη συγκεντρώσει γη, όπως προαναφέρθηκε, πάνω από 1.200 στρέμματα, ενώ σημαντικό ορόσημο για την επένδυση ήταν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, με τις διαδικασίες για την ένταξή της στις στρατηγικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθές στην παρουσίαση ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas κ. Κώστας Δέδες ήδη έχουν επενδυθεί στο νησί κεφάλαια περί τα 150 εκατ. ευρώ για τις αγορές των εκτάσεων, την κατασκευή των πρώτων 19 βιλλών εκ των οποίων κάποιες έχουν ήδη πουληθεί (απομένουν 4 προς πώληση), τη λειτουργία του πρώτου μικρού ξενοδοχείου Island Concept, τις αδειοδοτικές διαδικασίες, τις μελέτες, τις πρώτες εργασίες διάνοιξης οδών κ.ο.κ..

Η επένδυση ‘’Elounda Hills’’

Τώρα, το εκτιμώμενο κόστος της συνολικής επένδυσης (μαζί με τις επανεπενδύσεις) ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, και βασίζεται σε ίδια κεφάλαια της Mirum, τραπεζικό δανεισμό και προπωλήσεις κατοικιών. Το έργο, βασισμένο στις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, θα καταλάβει συνολική έκταση περίπου 950 στρεμμάτων, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται το 2027, ενώ ως το καλοκαίρι του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος.

Η ανοικοδόμησή του, η οποία ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του 2022, χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι κομβική για την ανάπτυξη και περιλαμβάνει το ένα πολυτελές ξενοδοχείο με 137 δωμάτια, 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα, παραλιακά κλαμπ, εστιατόρια και μια μαρίνα. Η δεύτερη φάση είναι περιφερειακή και περιλαμβάνει επιπλέον branded διαμερίσματα, βίλες και διαμερίσματα, καθώς και πρόσθετες σχετικές υποδομές και ανέσεις.

Οι κτισμένες επιφάνειες θα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 140.000 τ.μ., ενώ κεντρικό στοιχείο του project είναι το ξενοδοχείο 5 αστέρων και οι «επώνυμες»- branded κατοικίες, υπό την ομπρέλα και με τη συνεργασία του διεθνούς brand πολυτελείας “1 Ηotels’’, στο κομμάτι της διαχείρισης- εξού και η εμπορική ονομασία θα είναι 1 Hotels & Homes Elounda Hills. Σημειωτέον ότι μέσω αυτής της συνεργασίας η Mirum θα αποκτήσει πρόσβαση στο κοινό των ΗΠΑ και η ‘’1 Hotels’’ θα κάνει πιο έντονη την παρουσία της στην Ευρώπη, ενώ και οι «επώνυμες» κατοικίες θα διαθέτουν πολύ υψηλές προδιαγραφές και θα παραδίδονται πλήρως επιπλωμένες στα πρότυπα του πολυτελούς brand της ‘’1 hotels’’. Οι τιμές πώλησης των branded κατοικιών ξεκινούν από το περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ. Συζητήσεις πραγματοποιούνται και με άλλα γνωστά ονόματα για τις «επώνυμες» κατοικίες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν και το brand Ralph Lauren.

Πέραν της οικιστικής κοινότητας, το έργο θα περιλαμβάνει αναλυτικότερα τη μαρίνα 64 θέσεων (θα φιλοξενεί σούπερ γιοτ καθώς και μικρότερα σκάφη), ιδιωτικές παραλίες, κλαμπ, εστιατόρια, παρεκκλήσι, πάρκο, βοτανικό κήπο και άλλες υποδομές και ανέσεις που μαζί θα συνθέσουν ένα θέρετρο «μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα που θα κατοικείται όλο το χρόνο, με περιόδους αιχμής εκείνη του Μαΐου – Οκτωβρίου», όπως αναφέρεται σχετικά. Όσοι κάτοικοι διαθέτουν σκάφος ή ιστιοπλοϊκό θα μπορούν να επωφεληθούν από τη μαρίνα, η διαχείρισή της οποίας θα γίνεται από τη γνωστή, διεθνή εταιρεία του είδους, Camper & Nicholson, θα φιλοξενεί boutique ξενοδοχείο, yacht club, τραπεζαρία και αγκυροβόλιο για σκάφη που εκτείνονται έως και τα 70 μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η Camper & Nicholsons είναι το πλέον ιστορικό ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting, με ιστορία από το 1782.

Διαβάστε ακόμη

D-day για τους πλειστηριασμούς από servicers – Η ακρόαση στον Άρειο Πάγο και ο ηθικός κίνδυνος

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Χρηματιστήριο: Πώς έφθασε στις 1.000 μονάδες μετά από … 97 μήνες – H κατοχύρωση κερδών και η συνέχεια