Τους δρόμους για επιχειρηματικές συνεργασίες, εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες με τη γιγαντιαία ινδική οικονομία σε όλα τα επίπεδα, αναζητά το 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ Επιχειρηματικής Εξωστρέφειας Ελλάδας- Ινδίας.

Το Φόρουμ, διοργανώνεται σήμερα από το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας, σε συνεργασία και με το PHDCCI, το αρχαιότερο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ινδίας (έτος Ίδρυσης 1905), το οποίο αριθμεί 150.000 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων o γίγαντας των μεταλλευμάτων, Tata, τεχνολογικές και άλλες εταιρείες.

Με τους δύο λαούς να συνδέονται με σχέσεις από την αρχαιότητα, αλλά με τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις να έχουν αναπτυχθεί μόλις τα τελευταία 70 χρόνια, η σημερινή συγκυρία αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη δυναμική της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη, μιας “ατμομηχανής” που κινείται από τη δυναμική του 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που είναι ο πληθυσμός της Ινδίας- ο δεύτερος μεγαλύτερος του κόσμου.

Κι αυτό γιατί με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, η Ινδία αναζητά τους νέους εμπορικούς διαδρόμους της για την εξισορρόπηση του εμπορικού της ισοζυγίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Άλλωστε, με την Ελλάδα και την Ινδία να αναζητούν οι εμπορικές τους σχέσεις να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος, η χώρα μας έχει αναδειχθεί ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες.

Έχει άλλωστε εκφραστεί ξεκάθαρα από την ινδική πλευρά ότι υπάρχει ενδιαφέρον σε κλάδους κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων, όπως τρόφιμα και ποτά, βιομηχανικά προϊόντα, καταναλωτικά προϊόντα κ.α., καθώς και στη διερεύνηση ευκαιριών στον κλάδο της τεχνολογίας, του τουρισμού, των κοσμημάτων κ.λπ.. Ενδιαφέρον για επιχειρηματικές συνεργασίες δεν υπάρχει μόνο από την βαριά παραγωγική βιομηχανία της Ινδίας που αναζητά διακαώς το δρόμο προς τη Γηραιά μέσω της Ελλάδας, αλλά και από τεχνολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο «ραντάρ» τους ελληνικές νεοφυείς, καθώς και βιομηχανίες στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην Ινδία- όπως αυτή των φαρμάκων, της αεροδιαστημικής, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της εξόρυξης μεταλλευμάτων και των τροφίμων.

Η ευκαιρία για το ελληνικό επιχειρείν προκύπτει από τις δυνατότητες συνεργασίας σε νέους τομείς, όπως της έρευνας και τεχνολογίας, όπου καταγράφεται ένα «big bang» στην Ινδία, αλλά και στην εισχώρηση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στη χαώδη ινδική αγορά, με τον τεράστιο πληθυσμό και μια συνεχώς αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη. Μέσω του θεσμικού του ρόλου, το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, επιδιώκει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας. Ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις θέσεις των Ελληνικών επιχειρήσεων, με γνώμονα πάντα την αγαστή συνεργασία με την Ινδία.

Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό «δώρο» από το ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση και λύση για όσους περιμένουν ακόμα τα δάνεια

Ρεκόρ για τα «Αirbnb» στην Ελλάδα: Ξεπέρασαν τις 28,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2022, πάνω και από το 2019 (πίνακες)