Πλήρη ανάκαμψη, με αύξηση μάλιστα κατά 14% έναντι της περιόδου προ πανδημίας, το 2019, σημείωσαν οι βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις στην Ελλάδα το 2022, ξεπερνώντας τα 28,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ε.Ε. με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, με βάση τα νούμερα που συλλέγει η Eurostat από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Tripadvisor και Expedia) σε συνέχεια της συμφωνίας που έχουν συνάψει οι Βρυξέλλες για ανταλλαγή στοιχείων.

Συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε., οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταλύματα μέσα από κρατήσεις στις γνωστές πλατφόρμες ανήλθαν το 2022 στα 547 εκατομμύρια, νούμερο αυξημένο κατά 50,4% έναντι του 2021, ενώ αν η σύγκριση γίνει με την περίοδο προ πανδημίας, το 2019 με τα 512 εκατ. διανυκτερεύσεων προκύπτει αύξηση 6,9%, με την αγορά τώρα να έχει ανακάμψει πλήρως.

Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με αξιοσημείωτες μάλιστα τις επιδόσεις του γ’ τριμήνου του έτους, την περίοδο δηλαδή Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, οπότε κατέγραψε συνολικά πάνω από 17,5 εκατ. διανυκτερεύσεις με άνοδο κατά 19,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ενθαρρυντικό ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι και το δ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, την περίοδο δηλαδή της χαμηλής σεζόν οι διανυκτερεύσεις μέσα από τις κρατήσεις στις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού άγγιξαν τα 3 εκατ., έχοντας σημειώσει αύξηση, επίσης σε διψήφιο ποσοστό, της τάξεως του 13,6%.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Κρήτη ήταν οι τρεις «πρωταθλήτριες» για το 2022, την περίοδο της υψηλής σεζόν στην Ελλάδα απορροφώντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγορές με πάνω από 4 εκατ. διανυκτερεύσεις για την πρώτη, 3,35 εκατ. για το Ιόνιο και 3,1 για την Κρήτη, ενώ ακολουθεί η Αττική με 2,16 εκατ. διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου

Τα ‘’Airbnb’’ στην Ευρώπη

Πανευρωπαϊκά, το μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη σημειώνει η Γαλλία με πάνω από 130,67 εκατ. και μία από τις μεγαλύτερες και αξιοσημείωτες αυξήσεις έναντι του 2019 κατά 31%. Ακολουθεί η Ισπανία με λίγο πάνω από τα 106 εκατ. και οριακή αύξηση έναντι του 2019 κι εν συνεχεία η Ιταλία με λίγο πάνω από τα 77 εκατομμύρια. Από το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών οι περισσότερες φαίνεται ότι έχουν ανακάμψει, έστω και οριακά σε σύγκριση με την περίοδο προ της πανδημίας, ωστόσο 12 κράτη -μέλη παραμένουν πιο χαμηλά έναντι του 2019, με την Πορτογαλία στο -4% να είναι η χώρα από τη λίστα των πιο δημοφιλών προορισμών που δεν έχει καλύψει ακόμη τη διαφορά.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις έναντι του 2019 όσον αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων καταγράφηκαν στη Σουηδία (+33%), τη Γαλλία (+31%) και το Βέλγιο (+23%), ενώ η ψαλίδα έναντι της περιόδου προ πανδημίας είναι η μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Τσεχία (-36%), η Ουγγαρία (-27%) και η Ιρλανδία με την Εσθονία (-23%).

Στο τοπ 20 των γεωγραφικών περιοχών για το 2022 η Γαλλία εκπροσωπείται από επτά περιφέρειες, η Ισπανία από πέντε, η Ιταλία από τέσσερις και οι Κροατία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ρουμανία από μία.

Διαβάστε ακόμη 

Μεγαλώνει το ταξίδι για Θεσσαλονίκη στις 5,5 ώρες – Πολύμηνη και δύσκολη η ανάταξη του ελληνικού σιδηροδρόμου

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση και λύση για όσους περιμένουν ακόμα τα δάνεια

Κυριάκος Γριβέας: Μετά την Πεντέλη νέα σφυριά για ακίνητά του στη Μάνη