Στην επόμενη φάση για τις πιο ουσιαστικές και βαριές αδειοδοτήσεις εισέρχεται η μεγάλη, χαρακτηρισμένη ως στρατηγική επένδυση των επενδυτικών κεφαλαίων της HIG στον Ασπρόπυργο, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του οικοπέδου των 291 στρεμμάτων στη συνδεδεμένη εταιρεία Streem Development A.Ε..

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που καθιστά ουσιαστικά την Streem Development κύρια της έκτασης, έρχεται σε συνέχεια των διαδικασιών στο πλαίσιο της εξυγίανσης της Ελληνική Χαλυβουργία Α.Ε., η οποία είχε ξεκινήσει πίσω στο 2019. Από την πλευρά της η HIG τώρα στοχεύει στη μετατροπή της έκτασης σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο “Ηull Logistics Park” αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και διαμετακομιστικού εμπορίου , στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου.

Το προτεινόμενο πάρκο θα ενώσει και θα εκμεταλλευτεί τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών χερσαίων- θαλάσσιων- σιδηροδρομικών (tri-modal), στην περιοχή Ασπρόπυργου και περαιτέρω με το αεροδρόμιο, δημιουργώντας σύμφωνα με τον επενδυτικό φορέα σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και σε μεγάλο βαθμό οι κατεδαφίσεις στο παλιό χαλυβουργείο.

Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία, με βάση και το σχετικό φάκελο που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσενω, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του, με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, ενώ προβλέπονται και ανταποδοτικά οφέλη προς τον δήμο Ασπροπύργου, όπως η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων προσβάσιμων στο κοινό.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Παρά το γεγονός ότι το έργο έχει μπροστά του δρόμο όσον αφορά τις εγκρίσεις που θα «τρέξουν» εντός του 2024, ήδη υπάρχει υψηλή, εκπεφρασμένη ζήτηση για μίσθωση ακινήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό (διεθνείς παίκτες) λόγω ακριβώς του συνδυασμού των τριών μέσων μεταφοράς, πλοίου, φορτηγού και τρένου, με τους επιτελείς της H.I.G. στην Ελλάδα να έχουν δηλώσει ότι στόχος είναι να αποτελέσουν το κέντρο εισόδου διεθνών ομίλων διανομής προς την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Τρεις «χρησμοί» για την Ελλάδα κρίνουν τα σχέδια για παροχές

Εντάλματα ελέγχου σε 800 φορολογούμενους με… αστρονομικές δαπάνες

Αποθήκευση: «Κλείδωσαν» οι 11 μονάδες αποθήκευσης, 7 εταιρειών, με μεσοσταθμική ταρίφα 47.680 ευρώ ανά μεγαβάτ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ