της Ελένης Στεργίου

“Ζυμώνεται” ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους δανειστές προκειμένου να βρεθεί μία πιο γρήγορη λύση για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, καθότι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, σύμφωνα με πηγές, αυτόματα σημαίνει ολοκλήρωση της διαδικασίας το νωρίτερο σε… 18 μήνες.

Το σενάριο αυτό, το οποίο θεωρείται και πιο πιθανό, θέλει να αποφύγει τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές. Θυμίζουμε ότι το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ δημιουργεί επιπλέον «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ύψους 188 εκατ. ευρώ, και πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «ισοδύναμα» για την κάλυψη του κενού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει μία μέση λύση, που αν και θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, έχει βρεθεί μία νομική φόρμουλα ούτως ώστε να μειωθεί ο χρόνος περίπου στο μισό. Επομένως, αν υποθέσουμε ότι η λύση αυτή συμφωνηθεί το αισιόδοξο σενάριο είναι η πώληση του ΔΕΣΦΑ να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Σχετικά με τη συνέχιση του διαγωνισμού έχουν εκφραστεί νομικές ενστάσεις και εκτιμάται ότι μια τέτοια επιλογή πιθανόν να είναι εκτεθειμένη σε προσφυγές.

Μετά το πάθημα πιέζουν

Οι δανειστές, υπό το φόβο του εκτροχιασμού, σκληραίνουν τη στάση τους και ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για τους εκκρεμείς διαγωνισμούς που περιλαμβάνονται στο τελευταίο σχέδιο αποκρατικοποίησεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αυστηρότερη επιτήρηση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Επισπεύδονται, δηλαδή, οι πωλήσεις του 17% της ΔΕΗ, η πώληση του 66% της ΔΕΠΑ, οι πωλήσεις για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ αλλά και για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μετά το πάθημα του ΔΕΣΦΑ, οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο αυστηροί να ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής της ΔΕΗ, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, και η απόσχισή της από τη μητρική. Πλέον, ζητούν πρόοδο της διαδικασίας μέχρι τις αρχές του 2017, αλλιώς θα μπει σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο που είναι η διαδικασία για την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, μεταφέρουν ένα κλίμα αισιοδοξίας και καλλιεργούν προσδοκίες για έναν επιτυχή νέο διαγωνισμό τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ από τον Διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας Transgaz, ενώ επανέρχεται στο παιχνίδι ο βέλγικος διαχειριστής Fluxys. Τη συμμετοχή τους στον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να επανεξετάσουν και τα ΕΛΠΕ. Στελέχη της ρουμανικής Transgaz βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν επαφές τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό και δήλωσαν διατεθειμένοι να καταβάλουν το τίμημα 400 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Socar.