«Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την τρέχουσα θετική δυναμική στην ελληνική αγορά ακινήτων γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις επενδύσεις με έμφαση σε χαρτοφυλάκιο κτιρίων γραφείων με «πράσινα» χαρακτηριστικά και στόχο την εξέλιξη της εταιρείας ως το μεγαλύτερο επενδυτή πράσινων γραφείων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής».

Αυτό ανέφερε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, της οποίας το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα αυτή την στιγμή αντιστοιχεί σε ένα ύψος 600 εκατ. ευρώ συνολικά για το άμεσο και μεσομακροπρόθεσμο μέλλον (σε όρους κόστους και όχι σε όρους τελικής αποτίμησης), εκ των οποίων 100 έως 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθεί φέτος.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επενδυτικό πλάνο σε εξέλιξη που ελπίζουμε να υλοποιηθεί πλήρως», ανέφερε σχετικά ο ίδιος επισημαίνοντας ότι από τις νέες επενδύσεις ποσοστό 66% είναι ήδη συμβασιοποιημένο με συμφωνίες δηλαδή που έχουν ήδη κλείσει, 17% οδεύουν προς συμβασιοποίηση, ενώ ένα υπόλοιπο 17% είναι σε πιο πρώιμο στάδιο. «Από το σύνολο των επενδύσεων -υπογεγραμμένα και μη συμβασιοποιημένα ακόμη συμβόλαια- αναμένουμε το 2023 άλλα 23,5 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στο εισόδημα της εταιρείας και φθάνοντας τα 26,1 εκατ. ευρώ το 2025, με προοπτικές για ακόμη περισσότερα».

Ο κ. Καρυτινός ανέφερε ως ένα γενικότερο πλαίσιο ότι η εταιρεία έχει σαφείς στρατηγικούς στόχους. Συγκεκριμένα, θα αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις σε ακίνητα logistics, θα διατηρήσει την επενδυτική έκθεση στον ξενοδοχειακό κλάδο και θα κάνει και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε οικιστικά ακίνητα.

Οι νέες επενδύσεις

Ειδικότερα όσον αφορά τις νέες επενδύσεις αξίας περί τα 600 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε περισσότερα από 417.000 τ.μ., εκ των οποίων το 62% είναι σε γραφεία, 25% σε logistics, 9% σε ξενοδοχεία- οικιστικά και ένα 4% σε μικτής χρήσης (γραφεία και εμπορικά). Επιπλέον όσον αφορά την ενεργειακή κατηγορία, ποσοστό 87% αφορά πράσινα κτίρια με πιστοποιήσεις.

Eνδεικτικά, αναφερόμενος στις νέες, μεγάλες επενδύσεις σημαντικό εισόδημα αναμένεται από το δεύτερο κτίριο (σ.σ. το πρώτο έχει πουληθεί ήδη στην Generali) του συγκροτήματος της Importex στη Συγγρού, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Dimand και θα κρατήσει η εταιρεία ως ακίνητο εισοδήματος για μίσθωση. Πλήρως μισθωμένο στην Kaizen Gaming είναι το υπό κατασκευή κτίριο γραφείων στο Μαρούσι που θα έχει πιστοποίηση Leed Gold, ενώ προμισθωμένο επίσης είναι και το έτερο ακίνητο επί της λεωφόρου Συγγρού, γνωστό και ως ‘’Τhe Wave’’ 5.500 τ.μ. το οποίο αφορά ανακατασκευή και μετατροπή παλιότερου, υφιστάμενου κτιρίου.

Αντίστοιχα, «ο Πύργος Πειραιά θα μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα κτίρια στην Ελλάδα με μικτή χρήση. Βρισκόμαστε στη διαδικασία της έρευνας αγοράς, με το εμπορικό κομμάτι να έχει ‘’κλείσει’’ όλο ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για προμισθώσεις γραφείων». Επισημαίνεται εδώ ότι το εν λόγω κτίριο, εμβληματικό για το λιμάνι από την κοινοπραξία των Dimand- EBRD και Prodea θα παραδοθεί το 2023.

Συνολικά ως προς τα νούμερα της εταιρείας, το χαρτοφυλάκιό της αντιστοιχεί σε 373 ακίνητα, εύλογης αξίας επενδύσεων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με το ποσοστό πληρότητας όσον αφορά τους μισθωτές στο 95% και ετησιοποιημένα μικτά μισθώματα ύψους 145,6 εκατ. ευρώ και μικτή μισθωτική απόδοση 6,8%. Από το σύνολο των ακινήτων «υπάρχει μία ισορροπημένη σύνθεση ανά κλάδο» ανέφερε ο κ. Καρυτινός με το 49% να αντιστοιχεί σε γραφεία, 19% σε τραπεζικά καταστήματα, 20% σε εμπορικά καταστήματα και 12% λοιπά, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχειακών μονάδων και των logistics. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό δεν επηρεάστηκε από την πανδημία, «με μία επίπτωση μόλις 2%, γεγονός που αποτυπώνει και το πολύ καλό μίγμα ακινήτων».

Η συνολική μικτή αξία των πράσινων κτιρίων τέλους του 2022 είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το 38% και με πρόβλεψη σύντομα να ξεπεράσει το 50%.

Η Prodea διατηρεί και ποσοστό 25% στο επενδυτικό όχημα ‘’MHV’’ για επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα- κυρίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών σε Ελλάδα και Κύπρο με μία αξία επενδύσεων μέχρι σήμερα στα 374 εκατ. ευρώ κι έναν στόχο να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ μελλοντικά. Ερωτηθείσα σχετικά, η διοίκηση και ειδικότερα ο κ. Κρις Παπαχριστοφόρου, επικεφαλής της Invel (σ.σ. βασικού μετόχου της εταιρείας) ανέφερε ότι «τα νούμερα έχουν να κάνουν με τον απώτερο στόχο της εταιρείας υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν πρόσθετα ξενοδοχεία με ενδιαφέρον επενδυτικό, μεγάλες μονάδες high end πέραν φυσικά ότι προβλέπεται και η επέκταση και βελτίωση των υφιστάμενων ξενοδoχείων».

Σε σχέση με την αύξηση της διασποράς αναφέρθηκε επίσης ότι παραμένει στους στόχους της εταιρείας, ενώ αναφορικά με την απόφαση χθες στη γενική συνέλευση για την παροχή εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου διευκρινίστηκε ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, απλά ζητείται η εξουσιοδότηση ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ευελιξία».

Αγορά και αποδόσεις

Συνολικά η αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό χαρακτηρίζεται από:

  • Τη χαμηλή προσφορά ακινήτων σύγχρονων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών,
  • Την αυξημένη ζήτηση για μίσθωση ποιοτικών χώρων,
  • Την αυξητική τάση μισθωμάτων και
  • Την τάση συρρίκνωσης των αποδόσεων.

Αναφερόμενος στις αποδόσεις στην ελληνική αγορά και ειδικότερα για την Prodea, με βάση τις υφιστάμενες επενδύσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ επεσήμανε ότι «η αγορά έχει αρκετό- θετικό- δρόμο ακόμη να διανύσει με τα ποσοστά αποδόσεων για την Αθήνα και για την Prodea ειδικότερα να κινούνται υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, στο 7% για την Prodea όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές είναι στο 3% για τα γραφεία, στο 5,9% στα καταστήματα (επίσης σε σύγκριση με το 3% άλλως ευρωπαϊκών αγορών), στα logistics στο 7,7% (από 3%- 3,4%).

«To 67% των ακινήτων της Prodea είναι στην Αττική– όπως θα έπρεπε άλλωστε γιατί εδώ συγκεντρώνεται η κύρια δραστηριότητα του real estate».

Διαβάστε ακόμη:

Αδήλωτα τετραγωνικά: Επιστρέφονται «πρόστιμα» για δηλώσεις που έγιναν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Το σχέδιο για το εργοστάσιο Λαδόπουλου που θα αλλάξει την Πάτρα

Με ανθελληνικό παραλήρημα η Τουρκία στήνει «θερμό» σκηνικό στο Αιγαίο