«Το 2023 έχει ξεκινήσει θετικά με ισχυρές επιδόσεις στις δραστηριότητες των malls του ομίλου, ενώ στο μεγάλο project του Ελληνικού οι πωλήσεις συνεχίζουν με αυξητικούς ρυθμούς, όπως και οι κατασκευαστικές εργασίες με τα έργα να γίνονται σταδιακά πιο εμφανή για το ευρύ κοινό προς το τέλος του 2023. Επιτυγχάνεται περαιτέρω πρόοδος τρίμηνο με τρίμηνο και η εταιρεία θα δείχνει τη δυναμική της όσο προχωρούν οι εργασίες».

Αυτό επεσήμαναν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη προς τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 οι επιτελείς της Lamda Development, οι κ.κ. Xαρ. Γκορίτσας επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών και Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και Χρηματοοικονομικής Στρατηγικής, προσθέτοντας ότι η εταιρεία διατηρεί την πρόβλεψη για εισπράξεις ύψους μισού δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023 από τις πωλήσεις ακινήτων που έχει ήδη πραγματοποιήσει και το project του Eλληνικού θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο σε επίπεδο κερδοφορίας έως το τέλος του 2023. Επισημαίνεται εδώ ότι έως το τέλος του 2023 τα συνολικά κεφάλαια που θα έχει λάβει η εταιρεία από υπογεγραμμένες συμφωνίες με τρίτους (π.χ. joint venture με ΤΕΜΕΣ, Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο IRC κ.α.) και τα οικιστικά ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο θα αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 242 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ληφθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο το έργο σε αυτή τη φάση αυτοχρηματοδοτείται, ο κ. Γκορίτσας επεσήμανε ότι «θα συνεχίσει να αυτοχρηματοδοτείται σε όλη τη διάρκεια του 2023 και σε ένα μέρος του 2024». Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία δε θα χρειαστεί για τη φετινή χρονιά εκταμίευση κεφαλαίων από υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, είναι επαρκώς θωρακισμένη στο θέμα της αύξηση των επιτοκίων, ενώ πραγματοποιεί επαφές αυτή την περίοδο και για την αναμόρφωση δανείων και εγγυήσεων για το mega project, με το 2023 να δίνεται μεγάλη έμφαση και να είναι στο επίκεντρο «η πρόοδος της εκτέλεσης των έργων».

Ενδεικτικά είναι εντατικοί, όπως αναφέρθηκε οι ρυθμοί των εργασιών για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, όπου έχει ολοκληρωθεί περίπου 50% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων και οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής για το Flyover της λεωφόρου, ενώ προχωρούν και οι εργασίες για τον εμβληματικό Πύργο Κατοικιών όπου έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση πασσάλων θεμελίωσης κάτω από το περίγραμμα του πύργου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διάτρηση και σκυροδέτηση των πασσάλων κάτω από το podium, καθώς και η κατασκευή του περιμετρικού διαφραγματικού τοίχου.

Οι επιτελείς της Lamda κλήθηκαν να απαντήσουν και στο ερώτημα αν η διοίκηση είναι ευχαριστημένη με τις τιμές πώλησης των κατοικιών εντός του project (σ.σ. σε συνέχεια της κριτικής που έχει ασκηθεί ότι βιάστηκε να προχωρήσει νωρίς στις πωλήσεις με αποτέλεσμα να μην αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία της συνεχούς ανόδου των τιμών τα τελευταία χρόνια): Η απάντηση είναι θετική με το σκεπτικό ότι υπάρχει ένα μίγμα κατοικιών στο project που έχουν πουληθεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τιμές με τη ζήτηση να είναι εξαρχής πάνω από τις αρχικές προσδοκίες και να παραμένει ψηλά.

«Στο Ελληνικό, χτίζουμε ‘’momentum’’, βλέπουμε τη ζήτηση και αναλόγως πράττουμε και πλέον πέραν της εγχώριας αγοράς απευθυνόμαστε και στο εξωτερικό. Αν η ζήτηση συνεχίσει στα ίδια υψηλά επίπεδα υπάρχουν ευκαιρίες για ενδεχομένως υψηλότερη τιμολογιακή πολιτική και θα προχωρήσουμε ενδεχομένως και σε αναθεώρηση προς τα πάνω της τιμολογιακής μας πολιτικής για τα οικόπεδα».

Τα εμπορικά κέντρα

Οσον αφορά τις δραστηριότητες των εμπορικών κέντρων, όπου σχεδιάζεται η είσοδος της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο, ο όμιλος έχει ξεκινήσει τις κινήσεις για την ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων των θυγατρικών του- σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα έγιναν στο Χρηματιστήριο χθες- με στόχο τη λειτουργία τους ως ενιαίο σύνολο για τη διαχείριση όλων των εμπορικών κέντρων που ανήκουν στον όμιλο, στο πλαίσιο υλοποίησης της ευρύτερης στρατηγικής του. Ο κ. Χαρ. Γκορίτσας έκανε λόγο για επιδόσεις ρεκόρ όσον αφορά τα λειτουργικά αποτελέσματα των υφιστάμενων malls τη φετινή χρονιά με σταθερή την αύξηση στις πωλήσεις των καταστηματαρχών: «Από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου και τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται τώρα, χωρίς να υπάρξει κάποιο απρόσμενο γεγονός, διαφαίνεται ρεκόρ για το σύνολο του 2023 για τα Εbitda των malls το 2023», ανέφερε ο κ. Γκορίτσας.

Επιπλέον προς το τέλος του 2023 θα αρχίσουν να υπογράφονται οι συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας για το μεγαλύτερο mall της χώρας, εντός του Ελληνικού, στο Vouliagmenis Malls όπου έχουν γίνει προκαταρκτικές συμφωνίες ( Heads of Terms) για το 53% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Στο 30% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους χώρους στην έτερη εμπορική ανάπτυξη, το Riviera Galleria «και το γεγονός ότι θα πάμε για τις οριστικές υπογραφές σχεδόν τρία χρόνια πρίν τη λειτουργία συνιστά από μόνο του επιτυχία και ψήφο εμπιστοσύνης στο project», ανέφερε ο κ. Γκορίτσας.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Ξεκινούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι έλεγχοι «νέου τύπου»

Οι «χρησμοί» Μυτιληναίου για αλλαγή  έδρας και είσοδο σε διεθνές χρηματιστήριο

Οι φόροι κοστίζουν προεκλογικά, ο Μητσοτάκης για τους… μυστήριους, τα ξενοδοχεία της Goldman Sachs, η προετοιμασία για την Εθνική Τράπεζα και τα μερίσματα του μήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ