Οι προοπτικές της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι τέτοιες που θα μπορούσε να φθάσει να συνεισφέρει στο ΑΕΠ κάθε χρόνο περί τα 2 δισ. ευρώ, από 565 εκατ. ευρώ σήμερα, εκτιμούν οι δύο μεγαλύτεροι επενδυτές του κλάδου στην Ελλάδα. Ωστόσο τα εμπόδια είναι πολλά και μάλιστα μπορούν να ανασχέσουν τις επενδύσεις που θέλουν και οι δύο να κάνουν στην περίπτωση που δεν επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα, με κυριότερο όλων το χωροταξικό που «σέρνεται» εδώ και 11 χρόνια!

«Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», εξηγούσε ο Πρόεδρος της Avramar και επικεφαλής ενός εκ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας που δημιουργήθηκε απ’ τη συγχώνευση των Andromeda, Σελόντα, Νηρέα, Περσέα, της Amerra Capital κ. Θορ Τάλσεθ (αριστ. στη φωτ.) στο συνέδριο «Ιχθυοκαλλιέργειας 2022 «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια – Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια. «Αυτό που κάνουμε είναι να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες. Νέα κλουβιά, μεγαλύτερες μονάδες, που υπό το καθεστώς των υφιστάμενων αδειών δεν μπορούν να δημιουργηθούν. Επομένως αυτή η κατάσταση περιορίζει τη δυνατότητα μας να επενδύσουμε περαιτέρω, να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής ανά κιλό και εν τέλει να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά», υπογράμμισε. «Το δε περίεργο είναι πως ενώ όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο που προβλέπεται, και το οποίο μάλιστα στη θεωρία είναι πρωτοποριακό, τελικά τα χρόνια περνούν και δεν γίνεται τίποτα… Δεν το εφαρμόζουμε», σημείωνε ο κ. Τάλσεθ.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Νίκος Λυκιαρδόπουλος (δεξ. στη φωτ.), γενικός διευθυντής της Diorasis, του fund που κατέχει την Philosofish υπογράμμισε πως σήμερα η έλλειψη επενδύσεων είναι αυτή που κρατά δέσμια την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια απ’ το να μην ξετυλίξει τις δυνατότητες της και να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη, ακολουθώντας το παράδειγμα της αγοράς σολωμού στη Νορβηγία. Κάτι που συνιστά ακόμα πιο επιτακτικό να επιλυθεί το μείζον θέμα του χωροταξικού ώστε να ξέρουν οι επενδυτές που μπορούν να επενδύσουν και τι να κάνουν.
«Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή στη Μεσόγειο σε βάθος δεκαετίας θα διπλασιαστεί. Κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται σε αυτό το διάστημα επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά. Εμείς στην Diorasis International έχουμε επενδύσει στην Philosofish για να δημιουργήσουμε το Νο2 παραγωγό εντός της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Λυκιαρδόπουλος.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Philsosofish συγκροτεί ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο που φθάνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ επενδύοντας μεταξύ άλλων σε νέες τεχνολογίες και υψηλότερα στάνταρτς λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές ESG.

«Η χωροθέτηση των… γίνεται με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς και λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως ισχυρό εμπόδιο για τους επενδυτές. Είναι πλέον αναγκαιότητα να τρέξουμε. Ακόμα κι όταν οριοθετηθούν, πρέπει να είναι ταχεία η διαδικασία για την χορήγηση νέων αδειών, να μην υπάρχει γραφειοκρατία», υπογράμμισε.

«Η μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα μπορεί να είναι μία υγιής και αναπτυσσόμενη βιομηχανία, που θεωρούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει ετησίως στο ΑΕΠ μας 2 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω των εξαγωγών. Θα ενισχύσει την απασχόληση, την διατροφική ασφάλεια και θα ωφελήσει το περιβάλλον. Μία αποτυχία στο να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μία τεράστια, χαμένη ευκαιρία, διότι τα επενδυτικά κεφάλαια, όπως όλα τα εμπορεύματα, πάντα φεύγουν και πηγαίνουν εκεί όπου μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά!».

Σήμερα απ’ τις 23 περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης που προβλέπονται στο χωροταξικό σχεδιασμό, μόλις 5 έχουν καθοριστεί με τελευταία την περιοχή της Θεσπρωτίας, όπως έλεγε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ κ. Απόστολος Τουραλιάς.

«Δυστυχώς πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι χωρίς χωροταξικό δεν μπορούν να μπουν αφενός νέοι άνθρωποι να επενδύσουν στον κλάδο και αφετέρου οι υφιστάμενοι επενδυτές που άλλα σχεδίαζαν να κάνουν, πέφτουν απ’ τη μία καθυστέρηση στην άλλη με αποτέλεσμα και ο κλάδος σαν σύνολο να μην έχει τις επιδόσεις που μπορεί να έχει», υπογράμμισε στο newmoney ο κ. Τουραλιάς.

Διαβάστε ακόμα:

«Ανεβάζουν ταχύτητες» τα ελληνικά ξενοδοχεία – Τι δείχνουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία (γραφήματα)

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία: Aegean με TUI France φέρνουν την Ελλάδα στο Νο 1 φέτος για τους Γάλλους τουρίστες

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν τώρα στο σφυρί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί