Πεδίο δόξης λαμπρό στον τουρισμό για επιπλέον έσοδα από παροπλισμένα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας έχει βρει ο e- EΦΚΑ, συνεχίζοντας το μπαράζ των νέων διαγωνισμών, σε συνέχεια και του μεγάλου ενδιαφέροντος που καταγράφεται γενικότερα στην αγορά, κινητοποιώντας κάποιες… δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ ως ιδιωτικές επενδύσεις.

Ετσι κι ενώ σε λίγες ημέρες, εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, κάνει ντεμπούτο το πολυαναμενόμενο NYX Athens Esperia Palace στη θέση του παλιού Esperia στην Σταδίου που έχει νοικιαστεί ήδη από το 2019 για τον σκοπό αυτόν από τον ισραηλινό όμιλο Fattal, ο ασφαλιστικός φορέας έχει ήδη δρομολογήσει για μέσα στο καλοκαίρι και τις αρχές φθινοπώρου δύο ακόμη διαγωνισμούς για ισάριθμα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επίσης στην οδό Σταδίου, αυτή τη φορά στον αριθμό 58 στη συμβολή με την Αιόλου αλλά και στην οδό Σωκράτους 65- 67.

Έχει προηγηθεί, ήδη από τις αρχές του έτους, ο έτερος διαγωνισμός που κατέληξε με ανάδοχο τον όμιλο Μήτση -προκαλώντας και μεγάλο θόρυβο- για τη μετατροπή του Μεγάρου Σλήμαν- Μελλά, όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ, σε ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων.

Σημειωτέον ότι πλέον μετά και τη σχετική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίστηκε ο χαρακτηρισμός της χρήσης του κινηματογράφου Ιντεάλ ως διατηρητέας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι επενδύσεις από τους ιδιώτες επενδυτές μόνο για τα τέσσερα αυτά ακίνητα που έχουν ήδη υλοποιηθεί (όπως έχει γίνει στην περίπτωση του πρώην Εσπέρια με πάνω από 20 εκατ. ευρώ), έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν (όπως έχει γίνει στην περίπτωση του Μεγάρου Σλήμαν για 36 εκατ. ευρώ) ή απαιτούνται στο πλαίσιο των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών (όπως συμβαίνει για τα δύο έτερα ακίνητα που βγαίνουν τώρα προς μίσθωση) αντιστοιχούν σε κεφάλαια που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Αν προστεθεί δε και η νέα επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο με σουίτες που έχει δρομολογήσει ήδη ο όμιλος ΛΑΜΨΑ (Μεγάλη Βρεττανία, King George, Αthens Capital MGallery στο Σύνταγμα) στο διατηρητέο που έχει μισθώσει από τον ασφαλιστικό φορέα επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9 με προοπτική να ανοίξει την επόμενη χρονιά, το ποσό ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ. Νούμερο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο σε συνδυασμό και με τα επιπλέον κεφάλαια που μπαίνουν ως μισθώματα στα ταμεία του e- ΕΦΚΑ, με ενδεικτικό το μίσθωμα από το Μέγαρο Σλήμαν άνω των 800.000 ευρώ σε ετήσια βάση και από το ολοκαίνουριο NYX Athens Esperia Palace για πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τους δύο νέους διαγωνισμούς, στις 3 Μαΐου δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur στην οδό Σωκράτους 65- 67, φιλοξενώντας στη συνέχεια και το Παλαιό Εφετείο Αθηνών. Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται με πιο ελαστικούς όρους τώρα αν ληφθεί υπόψη ότι απαιτούνται από τον επενδυτή επενδύσεις αναβάθμισης τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ. Το τωρινό ποσό είναι μειωμένο κατά 6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τους απαιτούμενους όρους των 24 εκατ. ευρώ σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες που κατέληξαν άγονες ακριβώς λόγω του υψηλού πήχη των απαιτούμενων, ζητούμενων επενδύσεων. Τώρα στόχος του e- ΕΦΚΑ είναι το ακίνητο να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων και ο νέος δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με κατάθεση κλειστών προσφορών. Η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου των 10.247 τ.μ., που κατασκευάστηκε το 1961 και παραμένει αναξιοποίητο για πάνω από δύο δεκαετίες θα είναι 30+ 10 χρόνια.

Κατά πολύ μικρότερες είναι οι απαιτούμενες επενδύσεις για το έτερο ακίνητο που έχει βγει προς μίσθωση στην αγορά στην οδό Σταδίου 58 και Αιόλου 103, ένα από τα ωραιότερα αλλά με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης διατηρητέα στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Πρόκειται για αυτοτελές διατηρητέο κτίριο, επιφανείας 3.105 τ.μ. κατασκευής του 1885, που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Ο επενδυτής που θα αναλάβει την αναβάθμισή του- ο σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιείται τον Ιούνιο στις 28 του μηνός- θα πρέπει να υλοποιήσει εργασίες τουλάχιστον 3,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων. Η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης είναι 30 +10 χρόνια με ελάχιστο μηνιαίο ενοίκιο στα 20.500 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα 

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια – Η μικρότερη παρέμβαση των τελευταίων 10 μηνών 

Πώς οι απατεώνες στο διαδίκτυο προσεγγίζουν τα θύματα και αδειάζουν λογαριασμούς 

Bασιλιάς Κάρολος: Ο νέος «διαχειριστής» της βρετανικής αυτοκρατορίας των £17 δισ. (pics) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ