Ευρύτερη διασπορά της μετοχής της θέλει να εξασφαλίσει μέσα στο 2023 η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, έχοντας θέσει ως πρώτο στόχο σε αυτή τη φάση το 15%. «Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σταδιακά η διασπορά στο 8%, σύντομα θα φτάσει το 10% με άμεσο, θεσμικό στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 15%, ενώ ευρύτερο πλάνο είναι το 25%, πιθανότατα από την επόμενη χρονιά», δήλωσε στο newmoney.gr από τις Κάννες όπου βρέθηκε για τη φετινή διεθνή έκθεση της ΜΙΡΙΜ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αριστοτέλης Καρυτινός. Σημειωτέον ότι στα ονόματα που έχουν ακουστεί εσχάτως ώστε να αναλάβουν σημαντικό μετοχικό ρόλο στην εταιρεία (με δεδομένο ότι η περίοδος διακράτησης από πλευράς των υφιστάμενων μετόχων- funds έχει ολοκληρωθεί) είναι και αυτό του κ. Γιάννη Παπαλέκα, ο οποίος ήδη από το 2020 έχει προχωρήσει στη στρατηγική συνεργασία με την Prodea και το βασικό της μέτοχο ,την Invel, στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο για επενδύσεις κυρίφς στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σχολιάζοντας τις γενικότερες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, εν μέσω αύξησης επιτοκίων και τριγμών στο διεθνές τραπεζικό σκηνικό, ο κ. Καρυτινός εκτιμά ότι είναι πλέον σημαντικό για τις εταιρείες, υπό αυτές τις συνθήκες να προσαρμόζονται στα δεδομένα, να διατηρούν την ευελιξία και να θωρακίζονται, επιδιώκοντας την ισορροπία «ανάπτυξης και μειωμένου δανεισμού. Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι το κόστος χρήματος δεδομένου ότι αυτό αλλάζει εντελώς τις ταμειακές ροές των εταιρειών. Είναι το πρώτο μέλημα για τις εταιρείες να προσέξουν πολύ το δανεισμό τους και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς γιατί θέλουμε να είναι απολύτως θωρακισμένη σε χρηματοοικονομικό επίπεδο η εταιρεία, εξαιρετικά ασφαλής, στα αντίστοιχα σημερινά επίπεδα. Δεν αλλάζουμε στρατηγική, συνεχίζουμε τις επενδύσεις, αλλά παράλληλα, είμαστε πολύ επικεντρωμένοι και δίνουμε μεγάλη έμφαση -σε αυτή τη φάση- και στο κομμάτι του δανεισμού μας. Επιπλέον, ειδικά για την Ελλάδα, είναι κρίσιμη για την αγορά η σταθερότητα που είναι ζητούμενο εν όψει των εκλογών, ώστε να λειτουργήσει μία κυβέρνηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Σε σχέση με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αυτό εξελίσσεται κανονικά με σημαντικό «άνοιγμα» της Prodea στον τομέα των logistics (σ.σ. όπου ανακοινώθηκαν πιο πρόσφατα και σχετικές κινήσεις) και την στρατηγική της εταιρείας να εστιάζει σημαντικά στο «να αυξήσουμε την έκθεσή μας στο κομμάτι της φιλοξενίας, που είναι στους κορυφαίους κλάδους για την Ελλάδα με τεράστια ζήτηση από τους ξένους. Από το συνολικό μίγμα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ποσοστό 40% -45% θα αφορούν τα γραφεία και το υπόλοιπο θα μοιραστεί σε logistics και φιλοξενία. Εχουμε κάνει άνοιγμα το τελευταίο διάστημα και στον οικιστικό τομέα, με σχεδιαζόμενες επενδύσεις στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σε εξέλιξη αυτή την στιγμή είναι projects αξίας 60 εκατ. ευρώ σε συνεργασία και με τη Livewise, με στόχο να δούμε και τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς».

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες φέρουν τη μεγαλύτερη, βάση της αξίας του χαρτοφυλακίου της στα 2,9 δισ. ευρώ, Επενδυτική Ακινήτων να διατηρεί ενδιαφέρον και για το mega project του Ελληνικού, π.χ. σε τομείς όπως τα γραφεία ή το κομμάτι των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, όπως άλλωστε και άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, με δεδομένη και τη βαθμιαία ωρίμανση της επένδυσης.

Διαβάστε ακόμη

Σωσίβιο 50 δισ. ελβετικών φράγκων ρίχνουν στην Credit Suisse oι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας

Το θρίλερ με την Credit Suisse, οι… φθινοπωρινές εκλογές, οι «αμάν τι πάθαμε» και o «έτοιμος πρωθυπουργός»

Αναλυτές: H τραπεζική κρίση φέρνει το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων (πίνακες)