Στο λιμάνι Ashdod του Ισραήλ, ένα φορτηγό χρειάζεται 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα περάσει την πύλη, για να φορτώσει και να βγει από το λιμάνι. Το σύστημα αυτοματοποίησης της πύλης εισόδου, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, οδήγησε σε μείωση έως και τρεις φορές του χρόνου που χρειάζονται οι μεταφορείς. Οι αυτοματισμοί σύντομα θα επεκταθούν στο τμήμα εμπορευματοκιβωτίων και στην πύλη εξόδου.

Η τεχνική υποστήριξη των γερανών, η επιδιόρθωση βλαβών και η συντήρησή τους γίνονται πλέον απομακρυσμένα, σε πραγματικό χρόνο, με εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η startup Enwize.

Όσο για τα τεράστια φορτία οχημάτων που φτάνουν στο λιμάνι, με τελευταίο τα 2.750 οχήματα που ξεφόρτωσε το Gold Star Line της ZIM, ένα νέο σύστημα παρακολούθησης που ανέπτυξε η startup Spinframe καταγράφει και αποτυπώνει την κατάσταση των οχημάτων, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος επιθεωρήσεων και εκτιμήσεων πριν αυτά φύγουν από το λιμάνι.

Στα διαφορετικά συστήματα λειτουργίας του λιμανιού έχουν τοποθετηθεί «κόφτες» που εμποδίζουν οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση από το να διαχυθεί στο εσωτερικό δίκτυο, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά.

To λιμάνι Ashdod έχει καταταγεί μεταξύ των 100 πιο σημαντικών του κόσμου στην λίστα του περιοδικού Container Managment

Όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν κάποια κοινά: εξοικονομούν χρόνο για τη διοίκηση και τους πελάτες, συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των χρηστών, θωρακίζουν την ασφάλεια και ενισχύουν την εθνική οικονομία μειώνοντας το κόστος εισαγωγών/εξαγωγών. Επίσης, αποτελούν τεχνολογίες που «γεννήθηκαν» στο Κέντρο Καινοτομίας του Ashdod, από start up που χρηματοδοτούνται και από κεφάλαια που διαθέτει η διοίκηση του λιμανιού.

«Η τεχνολογία μας στηρίζει για να προχωράμε μπροστά. Η καινοτομία μας βοηθάει να μειώσουμε κατά εκατομμύρια σεκέλ το κόστος λειτουργίας και παράλληλα να διαθέτουμε την καλύτερη δυνατή τεχνητή υποστήριξη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χωρίς να χρειάζεται οι ειδικές ομάδες να βρίσκονται στο λιμάνι. Κερδίζουμε χρόνο και χρήματα» εξηγεί στο newmoney.gr ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ashdod, Shaul Schneider. «Επίσης, οι νέες τεχνολογίες μας προστατεύουν από τις κυβερνοεπιθέσεις, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, σε όλο τον κόσμο. Τα νοσοκομεία και τα λιμάνια είναι από τους πιο συχνούς στόχους κυβερνοεπιθέσεων».

Shaul Schneider, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου Ashdod Port Company

«Πρεσβεία καινοτομίας» στη Θεσσαλονίκη

Το λιμάνι του Ashdod είναι η κορυφαία οικονομική πύλη του Ισραήλ με στρατηγικά πλεονεκτική θέση, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ και κοντά στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και αυτοκινητόδρομους της χώρας. Είναι, επίσης, ένα από τα πιο σύγχρονα της Μεσογείου, εξοπλισμένο με καινοτόμες τεχνολογίες, σημαντικό μέρος των οποίων έχουν παραχθεί από τις δεκάδες startup που αναπτύσσονται στο Κέντρο Καινοτομίας.

Μέρος αυτών των καινοτομιών θα μοιραστεί σύντομα και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι διοικήσεις των δύο φορέων υπέγραψαν σχετική συμφωνία, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση μιας «πρεσβείας καινοτομίας» του Ashdod στη Θεσσαλονίκη.

«Βρισκόμαστε καθημερινά σε επαφή με τη διοίκηση του ΟΛΘ» εξηγεί ο Schneider, που υποδέχθηκε στο Ισραήλ αντιπροσωπεία της διοίκησης του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και μετείχε, στη συνέχεια, στη διαδικτυακή υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. «Η συμφωνία που υπογράψαμε θέτει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας, πώς θα προχωρήσουμε μαζί. Η διοίκηση του ΟΛΘ θα επισκεφτεί το λιμάνι μας και θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την εφαρμογή συγκεκριμένων λύσεων. Εμείς θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και τις ιδέες μας, αλλά η απόφαση για το ποιες θα υιοθετήσει θα είναι του ΟΛΘ».

Ως μέρος της στρατηγικής για να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κόμβο ναυτιλιακής τεχνολογίας, το διοικητικό συμβούλιο του λιμένα του Ashdod ενέκρινε μια επένδυση στη startup Spinframe, που αναπτύσσει συστήματα επιθεώρησης οχημάτων βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, την όραση υπολογιστών και τη μηχανική μάθηση. Πηγή: ashdodport.co.il/english

Η «πρεσβεία καινοτομίας» θα είναι το πρώτο βήμα για μία συνεργασία που αποσκοπεί να φέρει τα δύο λιμάνια στο επίκεντρο των logistics της Μεσογείου.

«Ξεκινήσαμε με αυτή τη συνεργασία και πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο μέλλον. Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι πολύ γνωστό σε όλο τον κόσμο, με ένα πολύ αξιόλογο ιστορικό. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό λιμάνι. Η μεταξύ μας συνεργασία θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και των δύο λιμανιών» σημειώνει ο Schneider.

Όπως ανέφερε ο ΟΛΘ στη σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία προβλέπει την κοινή υλοποίηση δράσεων δικτύωσης, τη συμμετοχή σε διεθνή έργα και την ανταλλαγή γνώσης και βέλτιστων πρακτικών.

«Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΟΛΘ Α.Ε. και της Ashdod Port Company Ltd. εγκαινιάζει μια ισχυρή περιφερειακή συνεργασία, μεταξύ δύο εκ των σημαντικότερων λιμανιών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ενισχύοντας περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Αναπάντεχος «κουμπαράς» στο ΥΠΕΘΟ για νέο πακέτο μέτρων

Θα σώσει η βιομηχανία του gaming τα κρυπτονομίσματα; (γραφήματα)

Η Κίνα παίρνει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ