Κάτι λιγότερο από τρεις δεκαετίες από το 1994 -οπότε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας πέρασαν στο ελληνικό κράτος- και μετά από ουκ ολίγες προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, το μεγάλο εγχείρημα της αξιοποίησης της μεγάλης έκτασης της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ ώστε να βρει επενδυτή.

Η Dimand και η R.E.D.S., από τους μεγαλύτερους εγχώριους παίκτες -αμφότεροι- στον τομέα του real estate, είναι οι δύο διεκδικητές της έκτασης για το «μικρό Ελληνικό», ως είθισται να λέγεται από την η αγορά, για την οποία το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποφάσισε να ζητήσει την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών.

Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου με μία τιμή που θα εκκινήσει, κατά τις πληροφορίες, στα πέριξ των 22,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση φυσικά που θα κληθεί να υλοποιήσει τελικά ο επενδυτής είναι πολλαπλάσια αν ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνει τόσο το εμπορικό κομμάτι- γύρω στις 11.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης- και το δεύτερο τμήμα, με χρήσεις τουρισμού- αναψυχής και εκτιμώμενη δόμηση πάνω από 50.000 τ.μ. για τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών, συνεδριακού- εκθεσιακού κέντρου, συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, μαρίνας, ενώ υπάρχει πρόνοια και για λειτουργία καζίνο.

Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι η υποβολή των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών μέσω του e-Auction «ενισχύει τη διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών προς όφελος του τελικού εσόδου για το Ελληνικό Δημόσιο. Η εφαρμογή του e-auction είναι μια διαδικασία η οποία ήδη από το 2013 χρησιμοποιείται στους διαγωνισμούς των ακινήτων, ενώ αξιοποιήθηκε και στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα’», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Σε εκτάσεις όμορες του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», το Διεθνές Εκεθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Κρήτης κ.ά.

Από πλευράς των δύο διεκδικητών, στην περίπτωση της Dimand, η εταιρεία, από τις πλέον κινητικές στο εγχώριο real estate με μεγάλα projects στην Αθήνα -βλ. μετατροπή των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος σε ‘’πράσινα’’ γραφεία, ανάπλαση του Πύργου Πειραιά, νέα κτίρια γραφείων στο συγκρότημα Ιmportex στη Συγγρού, νέα γραφεία της Kaizen Campus κ.α.-, πέραν της εμπειρίας της στο κομμάτι των ξενοδοχείων (αφού έχει ‘’τρέξει’’ την ανάπτυξη για το πρώτο Moxy στην Πάτρα και τώρα για το δεύτερο στην Αθήνα), επιχειρεί το τελευταίο διάστημα μεγαλύτερο ‘’άνοιγμα’’ των δραστηριοτήτων της εκτός Αθηνών, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Κρήτη.

Ειδικά στην Κρήτη η εταιρεία από κοινού με την Prodea Ιnvestments ΑΕΕΑΠ προχωρά στην αξιοποίηση του ακινήτου- φιλέτου της πρώην ΑΒΕΑ στα Χανιά, όπου θα αναπτυχθούν δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία και διαμερίσματα τα οποία προορίζονται για μίσθωση ή πώληση. To ενδιαφέρον για την έκταση στις Γούρνες εδράζεται στο γεγονός ότι η εταιρεία θα ενισχύσει το αποτύπωμα της στην Περιφέρεια και μάλιστα σε έναν τουριστικό προορισμό που αποτελεί ‘’βαρύ χαρτί’’ για τον ελληνικό τουρισμό. Σημειωτέον ότι η Dimand είχε κατέβει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για την εμπορική αξιοποίηση τμήματος της έκταση στις Γούρνες που είχε γίνει προ επταετίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην περίπτωση της R.E.D.S. επιχειρείται αυτή την στιγμή η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στον τομέα των ακινήτων με έμφαση και στα τουριστικά ακίνητα με την περίπτωση της έκτασης στις Γούρνες να αποτελεί ένα ‘’δυνατό’’ project. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πέραν του εμπορικού πάρκου Smart Park, ‘’τρέχει’’ αυτή την περίοδο της διαδικασίες για τη μεγάλη, μικτή επένδυση στην περιοχή της Κάντζας Παλλήνης με επίκεντρο το παλιό οινοποιείο Καμπά, ενώ  συμμετέχει για λογαριασμό του ομίλου στην ανάπτυξη και διαχείριση της μαρίνας Αλίμου στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης.

Σημειωτέον ότι μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα ειδικά των τουριστικών έργων έχει και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, προερχόμενος από την SWOT, μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες στον τομέα του ξενοδοχειακού management.

Διαβάστε ακόμη: