Κάθε δύσκολη περίοδος για την αγορά και την οικονομία αναδεικνύει επενδυτικές ευκαιρίες για όποιον διαθέτει την ετοιμότητα να τις αδράξει και να τις αξιοποιήσει. Τα funds ελληνικών συμφερόντων διατηρούν ανοικτά τα «ραντάρ» τους γι’ αυτόν το σκοπό, για να τις εντοπίσουν και να κινηθούν ανάλογα, παρότι στο συγκεκριμένο timing οι συνθήκες δεν θεωρούνται οι ευνοϊκότερες για το επιχειρείν.

Οι κρίσεις, όμως, «γεννούν» (και) ευκαιρίες…

Ένα ερώτημα είναι αν θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων, συνολικά, εκατομμυρίων ευρώ.
Γιατί έως έναν βαθμό δημιουργείται η αίσθηση ότι κάποια από τα επενδυτικά σχήματα τηρούν –φαινομενικά, τουλάχιστον- μια σχετική στάση αναμονής πριν αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Ουσιαστικά, για να «ζυγίσουν» καλύτερα τις επιλογές τους, για να μειώσουν το ρίσκο ή και για να διαπραγματευθούν, ίσως, χωρίς πίεση για την απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών σε αναπτυσσόμενες εταιρείες (ή σε άλλες με προβλήματα, αλλά και δυνατότητες ανάκαμψης) με στόχο τις μελλοντικές υπεραξίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις δε, διαπιστώνονται και κοινές επενδύσεις ισχυρών ελληνικών funds, που σημαίνει ότι «είδαν» μαζί την ευκαιρία. Επιπλέον, δεν αποκλείονται ορισμένα νέα (και προσοδοφόρα) exits σε σύντομο διάστημα.
Οι επαφές, βεβαίως, συνεχίζονται σε όλα τα πεδία του ενδιαφέροντος των funds που πρωταγωνιστούν στις συναλλαγές των τελευταίων ετών –και μηνών- και τα νέα deals αποτελούν, μάλλον, θέμα χρόνου.

Σε μια χαρακτηριστική τοποθέτηση του στο πλαίσιο του Olympia Forum III, ο  Γιάννης Παπαδόπουλος, Senior Partner της EOS Capital Partners, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι χάρη στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης οι επενδύσεις που προβλέπονται να γίνουν συνολικά θα ξεπεράσουν τα 60-70 δισ. ευρώ, αλλά, πρόσθεσε, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα, πως συχνά οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ίδια κεφάλαια τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν και χρειάζονται «τρίτους».

Το EOS Hellenic Renaissance Fund με επικεφαλής του ένα διακεκριμένο στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και όχι μόνο, τον Απόστολο Ταμβακάκη, έχει προχωρήσει ήδη σε 9 επενδύσεις σε διάστημα περίπου τριών ετών από το φθινόπωρο του 2019 επίκεντρο κυρίως τον κλάδο των τροφίμων (Μινέρβα Ελαιουργική- η οποία εξαγόρασε την Mediterranean Foods και το σήμα Pummaro, Eurocatering, Agrifreda, Eλληνικοί Xυμοί/εδώ με «συμπαίκτη» τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο), καθώς σε και αυτούς της τεχνολογίας (Obrela Security Industries, Αρχειοθήκη), του εμπορίου (στην Cosmos Sport, από όπου στην συνέχεια αποεπένδυσε) και εσχάτως των logistics (Seagull).

Ο κ. Γ. Παπαδόπουλος επισήμανε, ταυτόχρονα, την αξία των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης ως προτεραιότητας και εξήγησε ότι 5 από τις 9 επενδύσεις της EOS Capital Partners πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική περιφέρεια. Και σύμφωνα με όσα έχουν διαφανεί από δηλώσεις του κ. Α. Ταμβακάκη τρόφιμα και τεχνολογία παραμένουν σε «πρώτο πλάνο»

Πρόσφατα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός άμεσου δεύτερου exit και επιβεβαίωσε ότι το δεύτερο fund της EOS θέτει ως στόχο την άντληση διπλάσιων υπό διαχείριση κεφαλαίων (300 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το πρώτο (150 εκατ. ευρώ).

Αντίστροφη μέτρηση;

Η αγορά μετρά αντίστροφα και για τις πρώτες επενδύσεις του Diorama II, του δεύτερου fund με διαχειρίστρια την Deca Investments – με την συμμετοχή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και άλλων επενδυτών.
Το πρώτο closing (που έφθασε στα 158 εκατ. ευρώ, με τον πήχη να ανεβαίνει πιθανότατα πάνω από το «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ) ολοκληρώθηκε πριν από 5-5,5 μήνες, τις πρώτες ημέρες του Μάϊου και όπως έχει δηλώσει στο newmoney o CEO και Partner της Deca Νίκος Κούλης η στόχευση του στρέφεται στους κλάδους των business services, τεχνολογίας – με την ευρύτερη έννοια – και food & beverage, ενώ έχουν προηγηθεί διερευνητικές συζητήσεις με 4 το λιγότερο εταιρείες.

Το νέο fund κάνει focus στην ελληνική αγορά, αν και δεν εξαιρούνται οι αναζητήσεις ελκυστικών επενδύσεων σε γειτονικές χώρες, όπως οι Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.

Το Diorama I υλοποίησε διψήφιο αριθμό επενδύσεων (Atlas Tapes, Damavand, InternertQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings, Lariplast, Μινέρβα, PharOS, ΕΖΑ) και εκτιμάται ότι θα συμβεί το ίδιο για το Diorama II.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο αναπτυξιακό fund της Deca ελέγχει την Mινέρβα Eλαιουργική, στην οποία έχουν συνεπενδύσει τα EOS Hellenic Renaissance και Ellikonos 2 SCA Sicar…

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον

Νέες επενδύσεις προγραμματίζονται και από το family fund του Βασίλη Κάτσου και της Νέλλης Κάτσου, χωρίς να προσδιορίζεται επ’ ακριβώς το χρονοδιάγραμμα.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι λόγω και των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές δεν υπάρχει, ακόμα, κάτι νέο σε ώριμο επενδυτικό επίπεδο για το VNK Capital. Γίνεται λόγος, ωστόσο, για «υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» εκ μέρους της οικογένειας Κάτσου, ιδρυτών της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.

Φάρμακα, τρόφιμα, ακίνητα και τεχνολογία «μένουν» στα «ραντάρ» του VNK Capital και οι διερευνητικές επαφές δεν σταματούν…

Αυτή την εποχή τα «φώτα» έχουν στραφεί, πολύ λογικά, στο υπό υλοποίηση mega project των 8+ δισ. ευρώ στο Ελληνικό και στις μεγάλες προοπτικές του, λόγω της από κοινού παρουσίας του fund με θυγατρική της Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, μέσω του σχήματος Voxcove Holdings (10,07%), στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development.

Οι άλλες επενδύσεις του family fund είναι στους κλάδους του real estate με το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών The Chrysalis Residences in Athens Riviera (σ.σ. η απόκτηση της πρώην βίλας του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά στην Ύδρα έγινε από άλλη εταιρεία του κ.Κάτσου), των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού με την πολυκλινική SEA South East Aigaion – Medical Health Clinic στην Μύκονο και την μονάδα SEA Dialysis, των τροφίμων (Παλίρροια), του καφέ (Cafetex), των φαρμάκων (Innovis), στην πληροφορική και κυβερνοασφάλεια και την βιομηχανία με την Ideal Holdings κ.α.

Ανοίγει το «παιχνίδι»

Tους επενδυτικούς ρυθμούς του ανέβασε τους προηγούμενους μήνες ένα άλλο ισχυρό funds. Tο SMERemedium Cap με ισχυρό άνδρα τον τέως πρόεδρο της Eurobank, Nικόλαο Kαραμούζη, ανοίγει το «παιχνίδι» και -όπως αρχικά έχει διευκρινισθεί- «λοκάρει» στόχους από κλάδους όπως κατεψυγμένα ψαρικά, παραγωγή αυγών, τρόφιμα-ποτά, ελαφρά βιομηχανία, οικοδομικά υλικά, φιλοξενία, δίκτυα λιανικής, χονδρεμπόριο.

Μετά και την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων του σε 142,5 εκατ. ευρώ, επάνω σε μια πιο διευρυμένη επενδυτική «γκάμα» το SMERC πρόσθεσε στο δικό του «σερί» από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022: Την εξαγορά της Engie Hellas (νυν Cordia) και μέσω αυτής την είσοδο του στην μετοχική σύνθεση της ESA Security Solutions, πριν προκύψει η προσθήκη της εταιρείας καθαρισμού SKYMAR Services (με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου στην παροχή υπηρεσιών Total Facility Management στην Ελλάδα και «συμπαίκτη» το LATSCO family office).

Κίνηση-ματ για το επενδυτικό ταμείο ήταν η συμμετοχή του σε κοινοπραξία με «συνοδοιπόρους» το family office του Θανάση Λασκαρίδη και Iσραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την φημισμένη αλυσίδα Brown Hotels, η οποία αναδείχθηκε πριν πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προτιμητέος επενδυτής για το project Tethys της Intrum. Xαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 72 ξενοδοχεία, με «κόκκινα» δάνεια ονομαστικής αξίας 254 εκατ. ευρώ..
Μεσολάβησαν η απόκτηση της εταιρίας εξαγωγής φρούτων Krop Fruit, του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της κλινικής ζώων Πλακεντία Κτηνιατρική και η εξαγορά του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & SPA

Το «σερί» στα τρόφιμα

Ο κλάδος των τροφίμων προέχει και για το Ellikonos 2 SCA Sicar (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης), ένα επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 85 εκατ. ευρώ που μετρά 10 στρατηγικές συμφωνίες, εκ των οποίων οι 6 αφορούν τις Eurocatering (με συνεπενδυτή το EOS Hellenic Renaissance Fund), Mega Yeeros, Mινέρβα, Andromeda Seafood S.L, SelectFish, Rodoula και οι υπόλοιπες τις Youth Lab S.A., ComSys, Etpa Packaging και OJOO Limited.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια κρίση: Σαρώνουν οι πωλήσεις superyacht – Σε υψηλό 13 ετών οι πωλήσεις!

Υπουργείο Οικονομικών: O πρώτος προϋπολογισμός χωρίς μνημόνιο

Ένας 26χρονος έγινε δισεκατομμυριούχος επενδύοντας στο virtual… YouTube