Ιδιώτες επενδυτές απέσυραν 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από αμοιβαία κεφάλαια επαγγελματικών ακινήτων το τελευταίο έτος, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η υποχώρηση των αποτιμήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει πιέσεις ρευστότητας για τα προϊόντα αυτά.

Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν μια τεράστια μεταστροφή σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες, όταν τα αμοιβαία κεφάλαια προσέλκυσαν εισροές σχεδόν 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar.

Το συνολικό καθαρό ενεργητικό που διακρατούν τα ανοικτά και διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο προϊόντα ακινήτων μειώθηκε κάτω από τα 163 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι η πτώση της αγοράς εμπορικών ακινήτων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα funds που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Οι απώλειες των αποτιμήσεων των ακινήτων ενδέχεται να μην έχουν εκτιμηθεί πλήρως, όπως ανέφερε η εποπτική αρχή στην νέα ανάλυση και επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα αποθέματα των ταμείων, εάν οι αιτήσεις αναλήψεων αυξηθούν κατακόρυφα.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων για την ικανοποίηση των αιτήσεων ανάληψης κεφαλαίων.

Ένα τέτοιο σενάριο θα σηματοδοτούσε κάτι σαν επανάληψη της εποχής μετά την ψηφοφορία για το Brexit, όταν πολλά βρετανικά αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις συναλλαγές και να πουλήσουν γρήγορα περιουσιακά στοιχεία λόγω της αύξησης του αριθμού των επενδυτών που απέσυραν τα χρήματά τους.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων απαιτούν τώρα συνήθως σημαντικά μεγαλύτερες περιόδους χάριτος προτού οι επενδυτές μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Στην έκθεση, η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω λόγω της μείωσης της ζήτησης για επαγγελματικά ακίνητα.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του ενεργητικού ορισμένων δανειστών, καθώς οι απώλειες αρχίζουν να αυξάνονται στον τομέα, όπως προσέθεσε.

Τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων τα οποία διαπραγματεύονται σε στερλίνες κατέγραψαν εκροές τον Απρίλιο, μετά από μια μικρή εισροή τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές απέσυραν σχεδόν 55 εκατ. λίρες από τα εν λόγω ταμεία τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα οι συνολικές εκροές για το έτος να ξεπεράσουν τα 927 εκατ. λίρες.

Διαβάστε ακόμη

Στάσσης: Άλμα στις ΑΠΕ με διπλασιασμό χαρτοφυλακίου -Κομβική η ψηφιοποίηση για τη ΔΕΗ

Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Άλλαξε χέρια το ακίνητο στο Ψυχικό έπειτα από 3ωρη «μάχη» (pics)

Βγαίνουν… σε δόσεις τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα, εμπάργκο των οδηγών στα πράσινα ταξί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ