Το real estate εξακολουθεί και κινείται στο κέντρο της Αθήνας με διαγωνισμούς για μεγάλα ακίνητα που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη τόσο στο «μέτωπο» της προσφοράς όσο και σε αυτό της ζήτησης, ακόμη και από φορείς που συνδέονται με το ελληνικό Δημόσιο. Ζήτημα βέβαια παραμένει διαχρονικά το θέμα του παλαιού κτιριακού αποθέματος και των αναγκαίων μετατροπών, καθώς και της έλλειψης μεγάλων, αυτοτελών και σύγχρονων επαγγελματικών ακινήτων στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, εξ’ού και ουκ ολίγοι από τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται κατά καιρούς καταλήγουν χωρίς αποτέλεσμα.

Αυτή την περίοδο, στους διαγωνισμούς που «τρέχουν» είναι αυτός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το οποίο προσφέρει ποσό συνολικού ύψους 13,17 εκατ. ευρώ για την αγορά δύο ακινήτων «με το κλειδί στο χέρι» προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για τα νέα τμήματα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου με το ΕΚΠΑ να αναζητεί είτε ένα αυτοτελές κτίριο επιφάνειας τουλάχιστον 4.000 τ.μ., είτε δύο αυτοτελή κτίρια, επιφάνειας του ενός τουλάχιστον 2.500 τ.μ. και του άλλου τουλάχιστον 1.500 τ.μ., (συμπεριλαμβανομένων υπογείων χώρων και δώματος εξαιρουμένων των χώρων στάθμευσης). Τα προς αγορά κτήρια θα πρέπει να βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων, «σε κοντινή απόσταση από κτίριο όπου στεγάζονται σχολές ή/και υπηρεσίες του ΕΚΠΑ πλησίον στάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς και με καλή οδική πρόσβαση Ι.Χ. αυτοκινήτων».

Πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο έχει απευθύνει εκ νέου η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια Σχολεία) η οποία έχει στα πλάνα της την αξιοποίηση κτιριακού συγκροτήματος ιδιοκτησίας της με μακροχρόνια μίσθωση, ζητώντας από τους υποψηφίους και συγκεκριμένες προτάσεις. Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή – πρόκειται για ένα από γνωστά κτίρια του κέντρου που είχε βρεθεί στην επικαιρότητα το 2019 λόγω της επιχείρησης εκκένωσης της ελληνικής αστυνομίας- και περιλαμβάνει δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος είναι διατηρητέο που κατασκευάστηκε το 1936 και αποτελείται από τέσσερα επίπεδα με συνολική επιφάνεια 1.160 τ.μ., ενώ το δεύτερο μέρος κατασκευάστηκε το 1968, αποτελείται και αυτό από τέσσερα επίπεδα κι έχει συνολική επιφάνεια 1.460 τ.μ.. Και τα δύο μέρη είναι εσωτερικά διαμορφωμένα με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, χώρους συνάθροισης και γραφεία καθώς χρησιμοποιούνταν ως εκπαιδευτήρια «ωστόσο είναι απολύτως κατάλληλα για πολλές διαφορετικές χρήσεις», όπως αναφέρει η Φιλεκπαιδευτική, η οποία ζητεί οι προτάσεις για την αξιοποίηση τού συγκροτήματος να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σημειωτέον ότι ήδη από το 2019 παραχωρήθηκε με μακροχρόνια μίσθωση, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού και συμφωνίας με τη Legendary Food, το πλέον εμβληματικό ακίνητο ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην «καρδιά» της Αθήνας, το Αρσάκειο Μέγαρο, με στόχο «οι Στοές Βιβλίου και Ορφέως να ανακτήσουν κεντρικό ρόλο στην περιοχή μέσω της δημιουργίας σύγχρονου πολιτισμικού και γαστρονομικού εμπορικού κέντρου, το οποίο θα είναι συνώνυμο της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής».

Ακίνητο προς ενοικίαση αναζητεί αυτή την περίοδο και η ΔΕΗ, η οποία θέλει να μισθώσει κτίριο γραφείων 1.800 τ.μ. για στέγαση κεντρικών υπηρεσιών της στο κέντρο της Αθήνας. Ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη με τις προσφορές από τους ενδιαφερομένους να υποβάλλονται στις 19 Μαρτίου. Τα κτίρια που θα προσφερθούν θα πρέπει να βρίσκονται στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λ. Αλεξάνδρας, Ιουλιανού, Αριστοτέλους, Σωκράτους, Πειραιώς, Σταδίου, Βασ. Γεωργίου Α’, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο «i ρουφιάνος» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η έξοδος στον ΑΔΜΗΕ, η κατάρρευση μιας επιχειρηματικής δυναστείας και τα… απόνερα ενός έρωτα!

Κώστας Μάλαμας (Dataviva): Η τεχνολογία που μειώνει μέχρι 30% το απόθεμα της εφοδιαστικής αλυσίδας

Γιάννης Κωστόπουλος: Ο ναυπηγός που «κουμάνταρε» τις τράπεζες