«Η ελληνική Πολιτεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές δράσεις για την ενεργή υποστήριξη της ανάπτυξης του 5G στη χώρα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα με στόχο την αύξηση των ωφελειών για τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις από την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G σε όλη τη χώρα».

Αυτό δηλώνει στο ‘’newmoney.gr’’, o κ. Alvise Carlon επικεφαλής των ψηφιακών υπηρεσιών της Ericsson για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Ο κ. Carlon στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματικού σε όλη την Ευρώπη ώστε να πιαστούν οι στόχοι μέσα στη δεκαετία.

«Η ανάπτυξη του 5G σε όλη την Ευρώπη αποτελεί βασικό μέρος των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ και ως εκ τούτου παρακολουθείται στενά από την Επιτροπή, ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία οι πάροχοι έχουν προχωρήσει στην κάλυψη σημαντικού ποσοστού, άνω του 85% του πληθυσμού.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις χρήσης 5G στις επιχειρήσεις, ενώ έχουν υπάρξει πολλά πιλοτικά projects με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, σε όλους τους κλάδους – μεταποίηση, αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εξόρυξη, λιμάνια και αεροδρόμια κ.λπ. – και η Ericsson ήδη έχει μπει σε αυτό το κομμάτι δυναμικά από το 2016 με εφαρμογές για τις βιομηχανίες- υπάρχει ακόμη δρόμος πολύς μπροστά για να υπάρξει ευρεία εμπορική χρήση και εφαρμογή.

Ως προς τις περιπτώσεις χρήσης 5G για τους καταναλωτές, εκτός από την προσφορά του προφανούς, δηλαδή ευρυζωνικών υπηρεσιών δεδομένων και χωρητικότητας πολύ υψηλής ταχύτητας, εκτιμάται ότι οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες για το κοινό παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και δυνατότητες εσόδων για τις εταιρείες.

Μερικά παραδείγματα περιπτώσεων χρήσης καταναλωτών που αναμένουμε να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια είναι:

• Βελτιωμένο βίντεο (4K, 8K και 360° βίντεο)
• Ζωντανή ροή αθλητικών αγώνων, που προσφέρει μια εντελώς νέα καθηλωτική εμπειρία για τους λάτρεις των σπορ, καθώς μπορούν να επιλέξουν από ποια κάμερα θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, να δουν στατιστικά των αγαπημένων παικτών και άλλες πληροφορίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, να αλληλεπιδράσουν σε πραγματικό χρόνο με άλλους θεατές κ.λπ.
• Μουσική και gaming (σε κινητά και cloud). Το Cloud gaming είναι επίσης μια πολύ δημοφιλής περίπτωση χρήσης 5G για τους καταναλωτές, καθώς επιτρέπει στον χρήστη να «παίρνει μαζί του το παιχνίδι του» όπου κι αν πάει και να παίζει για ώρες χωρίς να φοβάται ότι σε 30 λεπτά θα… ξεμείνει από μπαταρία!
• Επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (AR/VR). Οι θήκες χρήσης Mixed Reality μπορούν να προσφέρουν καθηλωτικές εμπειρίες για διασκέδαση, εκπαίδευση ή επαγγελματικούς λόγους.
• Υπηρεσίες IoT
• Ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα στο αυτοκίνητο
• Ψηφιακή διαφήμιση

Υπάρχουν επίσης πολλοί πάροχοι που προχωρούν στο κομμάτι της Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης ως συμπλήρωμα ή υποκατάστατο της πρόσβασης οπτικών ινών, καθώς αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορο και οικονομικό στην ανάπτυξη από το οπτικό δίκτυο, σε αγροτικές περιοχές και απομακρυσμένες περιοχές.

«Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι οι πάροχοι στην Ασία είναι αυτοί που έχουν λανσάρει τις πιο προηγμένες περιπτώσεις χρήσης 5G για τους καταναλωτές. Στην Ericcson, μέσω του στο Ericsson Startup 5G Program, καινοτόμες startups έρχονται σε επαφή με κορυφαίους παρόχους από όλο τον κόσμο προκειμένου να εντοπιστούν και να ξεκινήσουν οι επόμενες επιτυχημένες περιπτώσεις χρήσης 5G από καταναλωτές».

Όλα τα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει το 5G ως κρίσιμης σημασίας εθνική υποδομή για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος ανάπτυξης και ευημερίας. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, έχει ήδη θέσει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τη μεγιστοποίηση του δυναμικού 5G για την Ευρώπη, ήδη εδώ και πάνω από μία πενταετία. Πιο πρόσφατα, αυτό συμπληρώθηκε περαιτέρω με τις ανακοινώσεις για τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας της ΕΕ τον Μάρτιο του 2021, όπου ορίζεται το όραμα της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030, και το 5G διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία.

Tα τρία τολμηρά βήματα της Ελλάδας

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επαινεθούν οι προσπάθειες της Ελλάδας, καθώς πρωτοστατεί στο 5G στην Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Carlon σε τουλάχιστον τρεις τομείς:

α) Η Ελλάδα σημειώνει 99% στον δείκτη ετοιμότητας 5G του DESI 2021, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εκχωρηθεί το σύνολο σχεδόν των καινοτόμων ζωνών του εναρμονισμένου σε επίπεδο ΕΕ φάσματος 5G.

β) Επιπλέον, η ίδρυση από την Ελλάδα του Επενδυτικού Ταμείου 5G ‘’Φαιστός’’ έχει θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα μοναδικό, καινοτόμο βήμα προόδου, το οποίο τώρα προωθείται από την ΕΕ ως μεταρρύθμιση/επένδυση βέλτιστης πρακτικής για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακή συνδεσιμότητας ανά την Ε.Ε.. Το ‘’Φαιστός’’ με αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της δημοπρασίας του φάσματος 5G (25% των εσόδων από τις κρατικές δημοπρασίες) έχει στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός τοπικού οικοσυστήματος 5G.

γ) Η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει το έργο των διαδρόμων 5G για την παροχή κάλυψης 5G και συναφών περιπτώσεων χρήσης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων της Ελλάδας, στο Εθνικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – RRF.

Αυτά είναι τρία βασικά τολμηρά βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά τη διάθεση του 5G στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, η απόφαση να μειωθούν οι φόροι στις κινητές επικοινωνίες ώστε να τονωθεί η ζήτηση, καθώς και να εφαρμοστεί ο νέος πυρήνας ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕΕ και να αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης για την επιτάχυνση της εφαρμογής των δικτύων 5G σε όλη την Ελλάδα, είναι δύο επιπλέον πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί κανείς να ρωτήσει: τελειώσαμε τότε, φτάνει; Λοιπόν, πιστεύουμε ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, αν θέλουμε η Ελλάδα να απολαύσει τα μεγάλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το 5G στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της. Η ανάπτυξη 5G στη μεσαία ζώνη συχνοτήτων πρέπει να επιταχυνθεί και να φτάσει σε κάθε γωνιά της Επικράτειας, καθώς αυτή είναι η ζώνη που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη για τον πληθυσμό για κάθε χώρα που το επιδιώκει ενεργά και μια γρήγορη ανάπτυξη του 5G στη μεσαία ζώνη μπορεί να φέρει έως και 3,1 δισ. ευρώ οικονομική ώθηση στη χώρα.
Για να επιτευχθεί αυτό νωρίτερα παρά αργότερα, η ελληνική Πολιτεία μπορεί να δώσει κίνητρα για ανάπτυξη μεσαίας ζώνης 5G σε μη εμπορικά βιώσιμες περιοχές.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η ελληνική Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τα ελληνικά όρια EMF για τις εκπομπές σταθμών βάσης κινητών, με τα διεθνώς εγκεκριμένα, πρόσφατα (2020) αναθεωρημένα, επιστημονικά βασισμένα όρια EMF σύμφωνα με τις οδηγίες του ICNIRP (International Commission on Non Ionizing Radiation Protection)».

Σημειωτέον ότι πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, η Ericsson ανακοίνωσε το πρώτο ασθενοφόρο 5G στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Cosmote και το Εθνικό Κέντρο Επείγουσας Φροντίδας (ΕΚΑΒ).

«Το συνδεδεμένο ασθενοφόρο 5G είναι μια περίπτωση χρήσης που καταδεικνύει ξεκάθαρα τη μεγάλη αξία και τα απαράμιλλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το 5G στην κοινωνία στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε χώρα. Για έναν ασθενή που μεταφέρεται με ασθενοφόρο, ένα λεπτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ας φανταστούμε έναν ασθενή από ένα απομακρυσμένο ελληνικό χωριό της ορεινής Θράκης να μεταφέρεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, λόγω μιας οξείας, απειλητικής για τη ζωή κατάστασης. Φανταστείτε τώρα τον εργαζόμενο πρώτων βοηθειών που συνοδεύει τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο, καθοδηγούμενος σε πραγματικό χρόνο από τον νοσοκομειακό γιατρό υποδοχής, όχι μόνο μέσω φωνής και βίντεο αλλά και μέσω απτικής ανατροφοδότησης, δηλαδή ο γιατρός μπορεί να οδηγεί εικονικά το χέρι του βοηθού προκειμένου να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα στον ασθενή, ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Με βάση τη σάρωση και τα άλλα ζωτικά σημεία του ασθενούς που μεταδίδονται συνεχώς μαζί με ήχο και βίντεο HD από το εσωτερικό του ασθενοφόρου, ο γιατρός στο νοσοκομείο υποδοχής μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση και να δώσει οδηγίες στον εργαζόμενο πρώτων βοηθειών να χορηγήσει το σωστό φάρμακο ή ακολουθήστε την κατάλληλη ιατρική διαδικασία, λεπτά ή ακόμα και ώρες πριν ακόμη φτάσει στο νοσοκομείο. Είναι λοιπόν μοναδικές οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια περίπτωση χρήσης στην υγειονομική περίθαλψη για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές – βουνά και νησιά – σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις χρήσης 5G που αλλάζουν πραγματικά τη ζωή για την κοινωνία μας. Και αυτό είναι δυνατό μόνο με την τεχνολογία 5GSA, επειδή είναι ασύρματη (έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ βρίσκεται κανείς εν κινήσει), επιτρέπει τεράστια ροή δεδομένων συγκρίσιμη με οπτική ίνα και εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση για απόκριση δικτύου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ενώ χρησιμοποιεί προηγμένο δίκτυο. Καθώς το 5G συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα και φτάνει σε κάθε γωνιά της, η Ericsson θα συνεχίσει να παρέχει υψηλή τεχνολογία 5G μαζί με τον πελάτη της Cosmote και τους άλλους παρόχους στην αγορά, προκειμένου να αναπτύξει πολλές πιο προηγμένες περιπτώσεις χρήσης με κοινωνικά οφέλη, προς το καλύτερο της υγείας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας, των επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος».

Η ευρωπαϊκή αγορά

Στο ερώτημα τι αναμένεται όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς τα επόμενα χρόνια, ο επικεφαλής των ψηφιακών υπηρεσιών της Ericsson για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, επισημαίνει ότι η πανδημία έδειξε ακριβώς πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και πόσο κρίσιμη είναι η ψηφιακή συνδεσιμότητα και η σχετική υποδομή για την κοινωνία.

Η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει την εξαιρετική σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για ένα «ανθρωποκεντρικό, βιώσιμο όραμα για την ψηφιακή κοινωνία» που θα ενδυναμώσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και αυτό αντικατοπτρίζεται στους στόχους της για την Ψηφιακή Δεκαετία, όπου η ψηφιακή συνδεσιμότητα και ιδιαίτερα το 5G αποτελεί προϋπόθεση για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ έχει ορίσει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, όπως π.χ. το RRF, για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε έναν ψηφιακό κόσμο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι το 5G είναι η κρίσιμη τεχνολογία δικτύου νέας γενιάς που θα επιτρέψει την καινοτομία και θα υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Η κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας εκτινάσσεται και ο μόνος τρόπος διαχείρισης αυτής της ανάπτυξης είναι μέσω της τεχνολογίας 5G. Μεταξύ άλλων, το 5G προσφέρει εκπληκτικά καλύτερη απόδοση από το 4G, που εξασφαλίζει ανώτερη εμπειρία πελάτη και επιτρέπει νέες περιπτώσεις χρήσης. Επιπλέον, η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση του 5G θα διευκολύνει τις εφαρμογές AR/VR που είναι βασικές και ξεκλειδώνουν έναν κόσμο νέων, καινοτόμων εφαρμογών σε παιχνίδια για κινητά, drones, αυτοκίνητα, βιομηχανία, κ.λπ.