Ανεβάζει τον πήχη του για το 2023 ο όμιλος ADAPTIT. Η πρόβλεψη για τον κύκλο εργασιών της επόμενης χρονιάς τοποθετείται σε ένα ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αθανάσιος Τζαφέρης, από τα φετινά 30 εκατ. ευρώ και τα 20 εκατ. ευρώ του 2021.

Από αυτά τα ποσά, τα 7 εκατ. ευρώ φέτος θα προέλθουν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και άλλα 11 εκατ. ευρώ το νέο χρόνο. Το δε ανεκτέλεστο υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ.

Ο διπλασιασμός των εσόδων μέσα σε μια διετία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας, αλλά και από νέες επενδύσεις, όπως είναι η εξαγορά του 80% της Cloudrock στον κλάδο των data centers που την καθιστά βασικό μέτοχο της, με στόχο την επιτάχυνση ενός πλάνου επέκτασης 3 εκατ. ευρώ και την αγορά νέων χώρων (το ιδιόκτητο data center της συγκεκριμένης έχει εμβαδόν 1000 τ.μ.).

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπολογίζεται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και το 2023 θα εκτιναχθούν στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υλοποιείται άλλο επενδυτικό πλάνο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, για το 2022 και το 2023 χωρίς να υπολογίζεται η προαναφερόμενη. Για Ερευνα και Ανάπτυξη (R&D) θα δωθούν 650.000 ευρώ και 750.000 ευρώ, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό θα αυξηθεί κατά 40 άτομα φέτος και άλλα 60 του χρόνου, πλησιάζοντας συνολικά τους 200 εργαζόμενους.

Ακόμα, υπάρχει συμμετοχή σε έργα μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, αυτόνομα ή ως μέλος υποψηφίων σχημάτων, προϋπολογισμού 70+ εκατ. ευρώ στην τρέχουσα χρήση και πρόβλεψη για 100+ εκατ. ευρώ κατά την επόμενη.

Η ADAPTIT από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και εξωστρεφείς ομίλους εταιρειών της ελληνικής αγοράς στον κλάδο του ICT, αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες εταιρείες από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας (σ.σ. όπως η λύση OT/IoT κυβερνοασφάλειας για εγχώριο ισχυρό όμιλο Oil & Gas), της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, του δημοσίου τομέα, των μεταφορών (π.χ. αεροδρόμια Ελ.Βενιζέλος/Fraport) και του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Προσφέρει δε λύσεις για τομείς όπως είναι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, η ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, οι «έξυπνες» πόλεις, η κυβερνοασφάλεια κ.ά.

«Στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους δίνουμε έργα ‘‘με το κλειδί στο χέρι‘‘. Είναι ο βασικός μας άξονας. Είτε πρόκειται για 5G, είτε για κινητή τηλεφωνία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πελατολόγιο μας έχουμε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ελλάδα.

Από το 2005 που ιδρύθηκε η ADAPTIT, στόχος μας ήταν να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στους πελάτες που μας εμπιστεύονται. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό, ενισχύοντας το πελατολόγιό μας εντός και εκτός Ελλάδας και προχωρώντας σε σημαντικές συνεργασίες με γνωστές εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών», δήλωσε ο κ. Τζαφέρης.

Αποκαλύφθηκε από τον ίδιο, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο όμιλος δεν έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς του, ωστόσο συζητά για εξαγορές και βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με ξένη εταιρεία ΙΟΤ.

Αντιθέτως, σε προσέγγιση που έγινε προς την ADAPTIT από στρατηγικό επενδυτή, δεν θεωρήθηκε ώριμη η στιγμή για να γίνει ένα τέτοιο deal.

Αθανάσιος Τζαφέρης

Οι 7 πυλώνες ανάπτυξης

Οι 7 πυλώνες ανάπτυξης στους οποίους θα βασισθεί η ADAPTIT είναι:

-Οι αγορές εξωτερικού

-Η συμμετοχή σε επιλεγμένα έργα του Δημόσιου Τομέα, με την προοπτική να ανέβει το ποσοστό του επί των εσόδων του ομίλου από σήμερα που κυμαίνεται κάτω του 10% με την «μερίδα του λέοντος» στον ιδιωτικό (σ.σ. υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής και στο έργο δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ).

-Η ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών Cybersecurity

-Η ανάπτυξη λύσεων Augmented Reality για τη Βιομηχανία και τα Logistics

-Η ανάπτυξη πελατολογίου της πλατφόρμας EyevNext για ΙοΤ (που έχει ήδη πουληθεί σε σημαντικούς πελάτες).

-Η επένδυση περαιτέρω σε υποδομές

-Η πρόσληψη νέων στελεχών για το 2023

Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι πλην της κυβερνοασφάλειας και των λύσεων επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας. Επιπλέον, η ADAPTIT συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε άμεσα τις δραστηριότητές μας σε νέους τομείς, προσβλέποντας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και στις αγορές του εξωτερικού», επεσήμανε ο Βασίλης Καραβασίλης, εμπορικός διευθυντής του ομίλου ADAPTIT.

Βασίλης Καραβασίλης

Συνεργασία με Deutsche Telekom-Orange Group

Στο πελατολόγιο της ADAPTIT περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom και Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία (σύστημα Anti-Drone που θα καλύπτει συνολικά 5 κρίσιμες υποδομές καθώς και πολλαπλές φορητές εφαρμογές και ενσωματώνεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Παρακολούθησης & Ελέγχου C&C), το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Η σημαντική διεύρυνση του πελατολογίου της ADAPTIT αναμένεται να συνεισφέρει στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και το νέο έτος.

Για την τρέχουσα χρήση, τα έσοδα από τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες αγγίζουν το 25% του κύκλου εργασιών, με στόχο το 2023 το ποσοστό αυτό να πλησιάσει το 30%. Τα επενδυτικά κεφάλαια των 2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, λογισμικών, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία (συστάθηκε φέτος), μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH αντίστοιχα, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα.

Υπάρχουν επίσης η θυγατρική TELCOSERV (που έχει εισέλθει δυναμικά στο κατασκευαστικό κομμάτι για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα/ FTTH) και η TELCOSERV UK, με έδρα το Milton Keynes της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Διαβάστε ακόμη:

«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας

Avenues: Το μεταμοντέρνο σχολείο που υπόσχεται τους leaders του 21ου αιώνα με 55.000 ευρώ δίδακτρα ετησίως

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης