Την πόρτα του ΧΑ αναμένεται να χτυπήσει, υπό τις ανάλογες προϋποθέσεις, άλλη μια εγχώρια εταιρεία από τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, η ADAPTIT.

Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και τα μεγέθη που έχει διαμορφώσει σε επίπεδο ομίλου, σε συνδυασμό με το πλήθος των έργων που υλοποιεί -συν όσα διεκδικεί- δείχνουν ότι διανύει ένα πολύ καλό momentum και ήδη εξετάζει την προοπτική της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την «επόμενη μέρα» της, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Αθανάσιος Τζαφέρης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

«Υπάρχει ένα μότο το οποίο λέμε, ότι υλοποιούμε έργα ’’με το κλειδί στο χέρι’’. Η ADAPTIT έχει στο DNA της, από εκεί που ξεκίνησε, την παροχή λύσεων, υπηρεσιών και συστημάτων στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αυτός είναι ο πυρήνας», ανέφερε ο κ. Τζαφέρης, ενώ έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της ADAPTIT, ανέλυσε τα νέα της σχέδια και δεν απέκλεισε κάποια εξαγορά άλλης εταιρείας.

«Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο είναι μια επιλογή, την οποία τη μελετάμε. Αν είναι να εισέλθει στη μετοχική σου δομή ένα fund, το οποίο λειτουργεί με όρους κυρίως λογιστικούς και όχι τόσο επιχειρηματικούς, δεν θα έπαιρνε εύκολα το επιχειρηματικό ρίσκο δηλαδή, είναι προτιμότερο να είσαι στο Χρηματιστήριο.

Θεωρώ ότι έτσι θα μειωθούν πολύ οι βαθμοί ελευθερίας μας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκες χρηματοδότησης. Το θέμα του Χρηματιστηρίου το εξετάζουμε, θα μπορούσε να είναι θέμα της επόμενης διετίας…», ήταν η απάντηση του όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδιαφέρον για το ΧΑ.

Για την πιθανότητα μιας εξαγοράς, επισήμανε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συμφωνία, παρόλα αυτά γίνονται συζητήσεις: «Η ανάπτυξή μας θεωρείται καθαρά οργανική. Είναι μεγάλη κουβέντα μια εξαγορά. Γενικά, ναι. Ενδιαφέρει. Αλλά πρέπει να συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε, να ταιριάζει το επιχειρηματικό μας μοντέλο, να ταιριάζουν τα χνώτα μας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών του ομίλου για το 2023 θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ (από έναν αρχικό στόχο 40 εκατ. ευρώ), παρουσιάζοντας άνοδο 17% σε σχέση με το 2022, ενώ η συνολικά η αύξησή του την τελευταία πενταετία ανέρχεται σε 350%. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα οι φετινές πωλήσεις να καταλήξουν στα 37-38 εκατ. ευρώ, εφόσον η εταιρεία προλάβει να τιμολογήσει ένα νέο έργο -προϋπολογισμού τουλάχιστον 1,8 εκατ. ευρώ- για αλυσίδα σούπερ μάρκετ (Bennett) στην Ιταλία.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Για το 2024, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ο CEO του ομίλου προσδιορίζει τον τζίρο της ADAPTIT πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, με EBITDA 5,5+ εκατ. ευρώ, με στόχο τη διατήρηση ενός διψήφιου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης.

Η αισιοδοξία για τα μελλοντικά μεγέθη βασίζονται και στο ανεκτέλεστο των 65 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα -βασικά από έργα δικτύου οπτικών ινών FTTH για ΟΤΕ, ΔΕΗ, NOVA με συμβάσεις 2-3 ετών και άλλα 15 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό). Ωστόσο, συμμετέχει σε νέους διαγωνισμούς με το αθροιστικό μερίδιό της σε αυτούς (και όχι το budget τους) να είναι κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, με την πρόβλεψη για το 2024 να εκτινάσσεται σε project αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Ο φετινός τζίρος από το εξωτερικό ξεπερνά το 20% επί του συνολικού και από το κατασκευαστικό σκέλος κυμαίνεται μεταξύ 25%-30%, με προοπτική να αυξηθεί το ‘24. Οι δε νέες επενδύσεις που αφορούν στην επέκταση των εγκαταστάσεών της στον Άγιο Στέφανο (όπου βρίσκεται το data center της θυγατρικής Cloudrock), μετά από την αγορά όμορου οικοπέδου από πλειστηριασμό με σκοπό την ανέγερση νέου κτιρίου έναντι 800.000 ευρώ, θα φτάσουν στα 2 εκατ. ευρώ για το 2024.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν, πλην της ανάπτυξης υποδομών κρίσιμης σημασίας, για την ενίσχυση των συνεργασιών, την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και το software. Στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) κατευθύνθηκε ένα ποσό 650.000 ευρώ φέτος και άλλο 1 εκατ. ευρώ θα επενδυθεί σε αυτόν τη νέα χρονιά. Επίσης, προγραμματίζονται επιπλέον 50 προσλήψεις για το 2024 (θα αφορούν περισσότερο μηχανικούς), όσες έγιναν το 2023, οι οποίες θα ενισχύσουν το υφιστάμενο προσωπικό των 170 εργαζομένων.

Στο πλαίσιο μιας μικρής αναδιοργάνωσης του ομίλου προστέθηκαν ορισμένα νέα διοικητικά στελέχη στο δυναμικό του. «Η στρατηγική μας για τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει σταθερή. Θα βασιστούμε στο πραγματικά αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό μας, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε. Θα βασιστούμε στις αξίες μας, όπου με ευθύνη, ακεραιότητα, ηθική και ειλικρίνεια θα φροντίσουμε να φέρουμε καινοτομία και υπεραξία σε πελάτες και συνεργάτες.

Έχουμε κτίσει ισχυρές βάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. Φιλοδοξούμε να συμμετέχουμε ενεργά και με θετικό πρόσημο στα έργα ψηφιοποίησης του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Τέλος, έχουμε σχεδιάσει νέες επενδύσεις, που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας.», δήλωσε ακόμα ο επικεφαλής του ομίλου εταιρειών ADAPTIT.

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Η διεύρυνση του πελατολογίου και η επέκταση των συνεργασιών της ADAPTIT θεωρείται ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της. Στο πελατολόγιο της ανήκουν οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι τηλεπικοινωνακοί πάροχοι, η Fraport κ.ά.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Στα σημαντικά έργα της περιλαμβάνονται το σύστημα επιτήρησης του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ, η κυβερνοπροστασία κρίσιμων υποδομών στον χώρο της ενέργειας, το σύστημα αντί drone για 5 κρίσιμες υποδομές της Κύπρου, το σύστημα παρακολούθησης ποιότητας δικτύου και γεωεντοπισμού για τη CYTA κ.ά. έργα ραδιοκάλυψης στο εξωτερικό (San Gerardo Hospital / Ιταλία, Μετρό Γένοβας, σούπερ μάρκερ Bennett στην Ιταλία, τρένα στην Πολωνία).

Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια για τη Βιομηχανία, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για τους Service Providers, τη Βιομηχανία και τα Logistics, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drone, η επέκταση του Data Center, καθώς και η επένδυση σε νέες υποδομές.

Παράλληλα, ο όμιλος συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH, με τον κατασκευαστικό του βραχίονα, την Telcoserv, που έχει εργοτάξια σε 15 περιοχές της Ελλάδας. «Το Cyber Security το έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια αρκετά, πλέον θεωρώ ότι κατέχουμε τη μερίδα του λέοντος στο κομμάτι του D Dos. Υπάρχουν πολλά έργα, στα οποία λειτουργούμε συνεργατικά με άλλους στην αγορά για να δώσουμε μια ολοκληρωμένη λύση.

Έχουμε μπει φέτος και στο κομμάτι του industrial ΙοΤ και φτιάξαμε και το πρώτο industrial SOC στην Ελλάδα, στο οποίο έχουν μπει διάφοροι πελάτες (σ.σ. ΕΛΠΕ, Motor Oil, Sunlight Group). Μέχρι πρότινος οι απειλές, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, ήταν κυρίως στα δίκτυα πληροφορικής. Αυτό έχει μεγαλώσει και υπάρχει κίνδυνος για κυβερνοεπιθέσεις και σε PLCs, άρα και στην βιομηχανία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαφέρης, και τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται στην ελληνική αγορά δεν θα τις αφήσουμε, αλλά το πρώτο μέλημά μας είναι να κάνουμε πράγματα στο εξωτερικό. Για αυτό μιλάμε για εξωστρέφεια. Δεν είναι φιλοσοφία μας να συμμετέχουμε σε όλα τα έργα του Δημοσίου. Συμμετέχουμε σε επιλεγμένα. Όπως θα δείτε, δεν έχουμε συμμετάσχει σε κανένα έργο ψηφιοποίησης. Ούτε πρόκειται».

Στρατηγικές συνεργασίες

Ο όμιλος διατηρεί αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH αντίστοιχα, και δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Σε συνεργασία με την Helios Telecom έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες εταιρείες από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, του δημοσίου τομέα, των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Προσφέρει λύσεις για τομείς όπως είναι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, η ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, οι «έξυπνες» πόλεις, οι μεταφορές, η κυβερνοασφάλεια κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Χειροποίητα, συλλεκτικά και περιορισμένης έκδοσης: Τα πιο περιζήτητα πανετόνε στον κόσμο

Δύο κλεισμένα deal και τρία υπό σχεδίαση exits για το Diorama, συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Γιατί οι κινήσεις του ΟΠΕΚ+ δεν έχουν αυξήσει την τιμή του πετρελαίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ