Στην εποχή της ενεργειακής κρίσης και του πτωτικού οικονομικού κύκλου η τεχνολογία cloud μπορεί να αποτελέσει «όπλο» για τις εταιρείες στην προσπάθεια τους να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα. Ωστόσο και η ίδια οφείλει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Αυτό αποτελεί το κυρίαρχο μήνυμα στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο της Amazon Web Services, re:invent, το οποίο πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας με την παρουσία 50.000 συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού κ. Άνταμ Σελίπσκι ανακοίνωσε μία σειρά από νέες υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα αλλά και chips στην κατεύθυνση της αύξησης της αποδοτικότητας, της ενίσχυσης της ασφάλειας  και παράλληλα της μείωσης του κόστους. Έναν στόχο που αρκετές φορές στην ομιλία του έδειξε ως το κυρίαρχο ζητούμενο σήμερα απ’ τους πελάτες της εταιρείας που πασχίζουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Όπως επίσης και το ότι πρόταξε τις νέες υποδομές cloud ως «εργαλείο» για τον δραστικό περιορισμό των ενεργειακών αναγκών και κατ’ επέκταση μία πιο «πράσινη» στροφή.

Σε ο,τι αφορά την ίδια την Amazon Web Services η πανηγυρική ομιλία του κ. Σελίπσκι είχε επίσης ένα μήνυμα. Κι αυτό αφορά τη στρατηγική επέκτασης του τεχνολογικού κολοσσού σε νέους τομείς, πέραν απ’ την δομική δραστηριότητα του cloud.

Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε μία σειρά από νέες εφαρμογές στο cloud που καθιστούν την AWS «παίκτη», αν όχι μεγάλο ανταγωνιστή, σε κάποιους τομείς που ήδη μεγάλοι πελάτες του, όπως η SAP, δραστηριοποιούνται.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω πάνω από 50.000 πελάτες και εταίρους εδώ στο Λας Βέγκας και άλλους 300.000 και πλέον που παρακολουθούν ψηφιακά απ’ όλο τον κόσμο», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Σελίπσκι υποσχόμενος νέες καινοτόμες εφαρμογές και προϊόντα.

Αν και ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στις πρόσφατες περικοπές που έκανε η μητρική εταιρεία, Amazon, ο ίδιος εστίασε στην επιτυχή προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους πελατών της AWS μεταφέροντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους στο cloud.

«Σε καιρούς αβεβαιότητας, είναι πολύ δελεαστικό να κάνεις περικοπές, να επιβραδύνεις. Αλλά σε ο,τι αφορά το cloud, πολλοί απ’ τους πελάτες μας γνωρίζουν ότι πρέπει να στρέφονται σε αυτό ακριβώς λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, όχι να το αποστρέφονται. Το cloud είναι είναι πιο οικονομικό και πολλοί πελάτες εξοικονομούν 30% ή περισσότερο», τόνισε.

Αργότερα στελέχη της AWS εξηγούσαν στο newmoney πως η εταιρεία προσφέρει ευελιξία στη χρήση των υποδομών που μόνο χρειάζεται ο πελάτης ανάλογα με τις ανάγκες του. Εξάλλου μεγάλο ζητούμενο στο νέο περιβάλλον  για μία επιχείρηση παραμένει η αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγει και έχει στη διάθεση τους
Μαζί με τις αναρίθμητες αναβαθμίσεις και προσθήκες στις τεχνολογίες γύρω απ’ τις υποδομές cloud computing, βάσεις δεδομένων, αποθήκευσης και της μηχανικής μάθησης, ο κ. Σελίπσκι αποκάλυψε κάποιες νέες cloud εφαρμογές που δείχνουν και τη στρατηγική επέκτασης της AWS σε νέους τομείς.

Μεταξύ των σημαντικότερων ίσως είναι το AWS Supply Chain, το οποίο συνδυάζει τα data μιας εταιρείας της εφοδιαστικής αλυσίδας από τις διαφορετικές πηγές σε μία ενοποιημένη πλατφόρμα για ανάλυση και λήψη αποφάσεων με βάση πάντα τις τρέχουσες συνθήκες. Να φτάνει να συστήνει δηλαδή τη λήψη αποφάσεων επί συγκεκριμένων δεδομένων ώστε να αποφεύγονται πιθανοί κίνδυνοι. Κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρεί ακόμα τις επιχειρήσεις.

Επίσης σημαντικό θεωρείται και το AWS Clean Rooms, μία υπηρεσία analytics που έγινε για την καλύτερη συνεργασία εταιρειών σε ό,τι αφορά την από κοινού επεξεργασία δεδομένων με τρόπο όμως που δεν θα υπονομεύεται η εμπιστευτικότητα.

Επιπρόσθετα ο κ. Σελίπσκι στάθηκε αφενός στην προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας των συστημάτων με ένα τρόπο που δεν θα επιβαρύνει την καινοτομία καθώς και στο στόχο να «μηδενιστεί» το αποκαλούμενο ETL δεδομένων ( σσ απ’ το extract, transform, load) που προκαλείται κυρίως μέσα απ’ την προσπάθεια εξαγωγής, μετασχηματισμού και εν τέλει φόρτωσης δεδομένων σε άλλη πλατφόρμα.

Απ’ τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει ως τώρα επίσης ξεχωρίζει και η παρουσίαση του νέου chip με το οποίο πλέον η Amazon Web Services εισέρχεται στο λεγόμενο  χώρο της «πληροφορικής υψηλών επιδόσεων» (high performance computing).

Διαβάστε ακόμη:

Πρεμιέρα για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από το MyData

Τζορτζ Σακελλάρης: Από ένα χωριό της Λακωνίας, δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ με την Ameresco

Ολομέτωπη επίθεση της ΕΚΤ στο Bitcoin – «Βρίσκεται στον δρόμο προς την ασημαντότητα»