Το τελευταίο χρονικό διάστημα η CPI τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την αγορά λόγω της εμπλοκής του ονόματός της σε μια φημολογία για εξαγορές, η οποία επιβεβαιώθηκε κατά το… ήμισυ από τον CEO της εταιρείας Άρη Παπαθάνο στη διάρκεια της παρουσίασης της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Η CPI, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζει μεν νέες εξαγορές, αλλά δεν εξαγοράζεται. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε 3 νέες συνεργασίες της εισηγμένης, με τις  Poly, Milestone, Govee, και στις προβλέψεις-στόχους για τα μελλοντικά της οικονομικά αποτελέσματα, που δείχνουν συνεχή άνοδο.

«Αυτό το κοιτάμε όλο και πιο έντονα είναι πώς θα αναπτυχθούμε και ανόργανα. Στο κομμάτι της οργανικής ανάπτυξης είναι συγκεκριμένο το ποσοστό που θα ανέβουμε. Εκεί που εξετάζουμε με ποιον τρόπο θα αλλάξουμε το μέγεθός μας και πώς θα εισέλθουμε σε νέα revenue streams είναι μέσα από μια επένδυση, μια εξαγορά. Να μπούμε δηλαδή με πλειοψηφικό μερίδιο σε μια εταιρεία, που να έχει νόημα, να έχει αξία για μας. Κατ’ αρχάς σαν business, σαν αγορά και σε δεύτερο χρόνο για συνέργειες.

Μιλούσαμε και πέρσι γι’ αυτό. Μπορεί να μην έχει γίνει κάποια κίνηση ακόμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε εξελιχθεί σε αυτό τον τομέα. Σεβόμαστε πολύ και τα χρήματα της εταιρείας και των μετόχων, επομένως θέλουμε να είναι υπολογισμένο το ρίσκο. Αποκτήσαμε πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία τον τελευταίο χρόνο για το πώς θα προσεγγίσουμε deals, διαθέτουμε μια ομάδα στρατηγικής, έχουμε συζητήσει με τουλάχιστον 10 εταιρείες μέσα σε 1,5-2 χρόνια. Κάποιες προχωρήσαν, κάποιες κόπηκαν. Με κάποιες βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Το μήνυμα που θέλω να περάσει, είναι ότι είμαστε πλέον κοντά σε μια τέτοια κίνηση, έχουμε δει πώς θα χρηματοδοτηθεί – γιατί υπάρχουν αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία. Διανύουμε μια πολύ ώριμη φάση για να την κάνουμε στη σωστή στιγμή, όταν εντοπίσουμε την κατάλληλη ευκαιρία. Είμαστε σε φάση μετασχηματισμού και στοχεύουμε σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν στη δημιουργία κουλτούρας και την ταχύτητα…», τόνισε ο κ.Παπαθάνος.

Χωρίς να ερωτηθεί, ο διευθύνων σύμβουλος της Computer Peripherals International, συνέχισε:
«Σίγουρα όλοι έχετε δει αυτό που έγινε, με το «ράλι» της μετοχής την προηγούμενη εβδομάδα και κάποια δημοσιεύματα. Βγήκε μια φήμη, το λέω επειδή ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο, για την Real Consulting, ότι θα συγχωνευτούμε, θα μας εξαγοράσει, κι αυτό σε συνδυασμό με κάποιες κινήσεις που έγιναν στο μετοχολόγιο, δημιούργησαν έναν θόρυβο. Ήταν εντελώς ανυπόστατο.

Δεν έχουμε ούτε συζητήσεις, ούτε σχέσεις. Το διαψεύσαμε ούτως ή άλλως. Αναγνωρίζω ότι έχουν βγει κι άλλες φορές διαψεύσεις από εταιρείες και μετά από… δυο μέρες μπορεί να έχουν γίνει deals. Οπότε, καταλαβαίνω αν υπάρχει μια δυσπιστία στις διαψεύσεις. Όμως, η κατεύθυνση η δική μας παραμένει προς το να βρούμε εμείς κάποια εταιρεία για να εξαγοράσουμε…».

Για τη χρηματοδότηση των εξαγορών βάζει στο τραπέζι όλες τις επιλογές, τις υφιστάμενες γραμμές, όπως και την πιθανότητας ενός ομολογιακού δανείου και μιας ΑΜΚ.

Στόχος από μια εξαγορά είναι να προστεθεί ένας τζίρος 5-10 εκατ. ευρώ (άρα στα 25-30 εκατ. ευρώ συνολικά) και ένα ποσοστό 10%-15% σε EBITDA, με προσανατολισμό στην ελληνική αγορά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εξωστρεφών εταιρειών.

Οι στόχοι για έσοδα-EBITDA

Οι 3 νέες συνεργασίες της CPI (εταιρείας πληροφορικής, εισαγωγής και εμπορίας περιφερειακών Η/Υ) με τις Poly, Milestone, Govee, η πρώτη από το Νοέμβριο, η δεύτερη από τον Αύγουστο και η τρίτη από τον Ιούλιο, έχουν αποφέρει στο εξάμηνο της χρήσης (σ.σ. η οποία υπολογίζεται από 1/7 έως 30/6) έναν επιπρόσθετο τζίρο περίπου 500.000 ευρώ, με ανοδική τάση.

Τις προηγούμενες ημέρες η εισηγμένη ανακοίνωσε αύξηση 11,7% στα έσοδα εξαμήνου, σε 9,85 εκατ. ευρώ έναντι 8,82 εκατ. ευρώ (με το 22% να αντιστοιχεί στις υπηρεσίες).

Για το εννεάμηνο ο πήχης του κύκλου εργασιών τοποθετείται από 13,95 εκατ. ευρώ το 2022-23, σε 14,55 εκατ. ευρώ το 2023-24 (+4,3%), με τις υπηρεσίες σε 3,42 εκατ. ευρώ από 3.17 εκατ. ευρώ (+7,7%), σε εφαρμογή μια στρατηγικής επιλογής για την αύξηση της συνεισφοράς τους.

Για το σύνολο της χρήσης (2023-24), η συντηρητική εκτίμηση της διοίκησης για τα έσοδα ένα ποσό 19,5 εκατ. ευρώ (+6%) από 18,5 εκατ. ευρώ το 2022-23, με αύξηση EBITDA 5%-6%.

Για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας, το guidance δίνει 21 εκατ. ευρώ για τις πωλήσεις του 2024-25 και 22,7 εκατ. ευρώ το 2025-26, με  αύξηση EBITDA 6% το 2023-24 (από 5,6% το 2022-23), 6,3% το 2024-25 και 6,7% το 2025-26.

Οι 3 συμφωνίες

Όσον αφορά τις 3 νέες πολύ σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε ο ‘Αρης Παπαθάνος, συνεργασίες της CPI στο κομμάτι των λύσεων που προσφέρει, η πρώτη από αυτές είναι με την Poly, η οποία εξαγοράσθηκε πριν από μια διετία από την HP έναντι 3,3 δισ ευρώ. Η συγκεκριμένη παρέχει λύσεις για το υβριδικό περιβάλλον εργασίας (προϊόντα τηλεδιάσκεψης, software και σχετική πλατφόρμα κ.λπ.), θεωρείται leader της αγοράς και επέλεξε την CPI στην Ελλάδα ως αποκλειστικό διανομέα/τοπικό αντιπρόσωπο.

Κατά τον κ.Παπαθάνο, η συνεργασία αυτή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, καθώς υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης στην Ελλάδα και προσέλκυσης πελατών, σε μια αγορά με εκτιμώμενο σημερινό μέγεθος 5-7 εκατ. ευρώ.

Ήδη, η δραστηριότητα έφερε περί τις 250.000 ευρώ σε τζίρο για την CPI από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, με προοπτική να φτάσει μεταξύ 1,5-2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων και διψήφιο ποσοστό μικτής κερδοφορίας σε δυο χρόνια, διεκδικώντας μερίδια 30%-40%-50%.

Η συνεργασία με την Milestone (μέλους του Canon Group) συσχετίζεται με μια software πλατφόρμα VMS η οποία διαχειρίζεται το physical security και απέφερε άλλες 150.000 ευρώ στο εξάμηνο, με impact για τους μεγάλους οργανισμούς όπως η ΔΕΗ και αρκετά έργα που θα βγουν προσεχώς.

Τρίτη συμφωνία συνεργασίας είναι αυτή με την ανερχόμενη Govee, εκτός των κλασικών B2B λύσεων που προσφέρει η CPI, «πλησιάζοντας» το B2C, εστιασμένη στον «έξυπνο» φωτισμό με προϊόντα IoT και μερίδια 70%-80% στις πωλήσεις μέσω της Amazon.
Η CPI προσφέρει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ροής εργασιών. Οι λύσεις που διαθέτει, απευθύνονται στις αγορές της Εκτύπωσης και Ψηφιοποίησης, της Εποπτείας και Ασφάλειας, της Λιανικής και Τιμολόγησης (Φορολογικοί μηχανισμοί, e-invoicing, Point Of Sale) και της Εκπαίδευσης (Interactive Boards, Projectors).

Παράλληλα, παρέχει υπηρεσίες outsourcing όπως Διαχείριση Εκτυπώσεων και Ψηφιοποίηση Εγγράφων, έχοντας πολύ μεγάλο αριθμό συμβολαίων, καθώς και Υπηρεσίες Υποστήριξης σε μεγάλους Διεθνείς και Ελληνικούς Οργανισμούς παρέχοντας υπηρεσίες βάσει SLA (Service Level Agreement) ή υλοποιώντας projects για λογαριασμό τους.

Διατηρεί σημαντικό pipeline έργων, προσβλέπει στρατηγικά στην αύξηση των εσόδων της από υπηρεσίες ενώ ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει ένα 5% των δραστηριοτήτων της, είτε direct είτε μέσω συνεργασιών (π.χ. με την Profile σε έργο για το υπουργείο Δικαιοσύνης), προσβλέποντας στις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, έναντι 95% του ιδιωτικού.

Με τις νέες συνεργασίες ανοίγει νέα κανάλια στο retail και νέες αγορές και προχωρά σε σειρά επενδύσεων στο προσωπικό και την εκπαίδευσή του, σε cybersecurity, ΙΤ, μείωση ενεργειακού κόστους κ.λπ.
Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στη διοικητική ομάδα της CPI, με 3 νέα πρόσωπα, τη Μόσχα Κουμουσίδου στην τεχνική διεύθυνση, τη Βιβή Ντοβίνου στο HR και τον Κωνσταντίνο Σταμπέλο στη διεύθυνση logistics.

Διαβάστε ακόμη 

HSBC: Τι εκτιμά για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2025 (γραφήματα)

VORIA: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ΣτΕ – Προθεσμία έως 24/4 για την κατάθεση υπομνημάτων (pic)

ΟΛΠ: Σχέδιο για κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας αξίας 80 εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ