Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται από το «λουκέτο» της «Ασπίς Πρόνοια», που έπληξε οικονομικά – και όχι μόνο – περισσότερο από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ζημιωθέντων της εταιρείας, εκτός των τεράστιων ποσών, που πολτοποιήθηκαν ή εξαϋλώθηκαν στην μέγγενη της διαδικασίας ‘εκκαθάρισης’, χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι έχασαν το προνόμιο της ασφαλισιμότητας, όντως ανήμποροι να ασφαλιστούν ξανά, εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή προχωρημένης ηλικίας, ενώ πάρα πολλοί ακόμα στερήθηκαν επιδοματικές παροχές, που ελάμβαναν, εξαιτίας ανικανοτήτων ή συντάξεων διαφόρων τύπων.

«Ο Σύλλογός μας στάθηκε κοντά στους ζημιωθέντες, προσφέροντας σε όλους ανθρώπινη συμπαράσταση και παρηγοριά, κυρίως, όμως, πρωτοστατώντας στη δημιουργία των νομοθετημάτων, από τα οποία τελικά θα αποζημιωθούν οι πρώην ασφαλισμένοι. Ο νόμος 3867/2010 και η πρόσφατη κρίσιμη τροπολογία για την ενεργοποίηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής δημιουργήθηκαν μετά από επίπονους αγώνες και διαρκείς παρεμβάσεις σε κάθε θεσμικό κέντρο επιρροής όλων των κυβερνήσεων», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η σημερινή κυβέρνηση και κάποιοι άνθρωποι, που βρέθηκαν στις κατάλληλες θέσεις και τιμούν τον θεσμικό τους ρόλο, κατάφεραν να προχωρήσουν το ζήτημα σε κάποιο βαθμό, ξεκολλώντας το από το διαρκές τέλμα των τελευταίων χρόνων, ενεργοποιώντας πριν λίγες εβδομάδες το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, πάγιο αίτημα του Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια. Τους ευχαριστούμε όλους ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά πολλά ακόμα μένει να γίνουν, με κυριότερο όλων ένα πλήρες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των κεφαλαίων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής και την εκκαθάριση, καθώς και την αποκατάσταση των αδικιών, που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ευχόμαστε για άλλη μία φορά, η επόμενη επέτειος να είναι χαρμόσυνη και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεκολλήσει το ‘κάρο από τη λάσπη’, να συνεχιστεί με δυναμικότητα και πνεύμα συνεργασίας με τους ασφαλισμένους».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφε το ΝΜ σε σχετικό δημοσίευμά του, το ποσό, που έχουν λαμβάνειν ως προκαταβολή από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής 30.000 ζημιωθέντες της «Ασπίς Πρόνοια», οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στην κατάσταση των δικαιούχων, «άγγιξε» τα 20 εκατ. ευρώ ή το 7% των απαιτήσεών τους, οι οποίες προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική διάταξη, που περιλαμβανόταν στο φορολογικό νομοσχέδιο, «η προκαταβολή προβλέπεται να χορηγείται άπαξ, με την κατάθεση (μεταφορά) του οικείου ποσού σε ειδικό ελεύθερο λογαριασμό της εκκαθάρισης, που θα ανοιχθεί αποκλειστικά προς το σκοπό διενέργειας προσωρινών διανομών προς τους νόμιμους δικαιούχους απαιτήσεων από ασφαλίσεις ζωής, εξαντλώντας την υποχρέωση του Εγγυητικού Κεφαλαίου».