Με έναν από τους υψηλότερους σε επίπεδο τιμής πλειστηριασμούς πέφτουν και τυπικά οι «τίτλοι τέλους» για το ακίνητο όπου στεγαζόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, το «Athenaeum Palace & luxury suites», το 4 αστέρων ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Συγγρού με την σύντομη, αλλά…περιπετειώδη ιστορία.

Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2024, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και με τιμή πρώτης προσφοράς 15,57 εκατ. ευρώ.

Η αφετηρία και ο εμπρησμός

Το Athenaeum Palace & Luxury Suites ήταν ένα από τα νεότερα συγκροτήματα στη Λεωφόρο Συγγρού. Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2018 με χωρητικότητα 109 δωμάτια εκ των οποίων τα 37 ήταν σουίτες.

Το συγκεκριμένο ακίνητο στον αριθμό 123 της Λ. Συγγρού, με εμβαδό 10.700 τ.μ. φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group και είναι ιδιοκτησία Έλληνα επιχειρηματία της Γερμανίας που το μίσθωσε στην Athenaeum Hotel Group.

Μετά από επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ από πλευράς της μισθώτριας εταιρείας μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, αλλά από την αρχή σχεδόν υπήρξαν «σύννεφα» στις σχέσεις του ιδιοκτήτη με τους μισθωτές. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο πρώτος πιεζόμενος από χρέη ήθελε να το πουλήσει με το τίμημα που ζητούσε να κινείται στην «περιοχή» των 25 εκατ. ευρώ

Παρά το φιλόδοξο ξεκίνημά του το εν λόγω ξενοδοχείο δεν κατάφερε να…μακροημερεύσει παρότι βρισκόταν στη δημοφιλή τουριστική πιάτσα της Λεωφόρου Συγγρού, όπου εδρεύουν αρκετές πολυτελείς μονάδες. Καθοριστική, ωστόσο, για την πορεία του ήταν η υπόθεση του εμπρησμού που συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου του 2019.

Εκείνη τη μέρα ξέσπασε μια μυστηριώδης πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρεις τουλάχιστον όροφοι, να τραυματιστούν σοβαρά τρία άτομα και να κινδυνεύσουν δεκάδες άλλα, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα.

Η υπόθεση «μύριζε» από την αρχή και τελικά η Αστυνομία κατάφερε να την εξιχνιάσει μετά από έρευνες 3,5 μηνών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας , φυσικοί αυτουργοί, ήταν δύο Πακιστανοί υπάλληλοι και ηθικοί, οι δυο συνδιαχειριστές της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Ως κίνητρο θεωρήθηκαν οι οικονομικές διαφορές που υπήρχαν με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Εξ ου άλλωστε, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες εκείνη την εποχή, η πυρκαγιά βρίσκονταν στο ακίνητο δικαστικοί επιμελητές προκειμένου να προχωρήσουν σε έξωση.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών ο καθένας για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό. Την ίδια ποινή επέβαλε το Δικαστήριο και στους δύο Πακιστανούς υπάλληλους που, -κατ εντολή των πρώτων-, έβαλαν τη φωτιά περιλούζοντας με βενζίνη κρεβάτια δωματίων που δεν ήταν νοικιασμένα στον 1ο και 2ο όροφο.

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι καταβάλλοντας εγγύηση 35.000 ευρώ ο καθένας (οι διαχειριστές) και 7.000 ευρώ οι δύο αλλοδαποί, ενώ τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Από την εποχή του εμπρησμού και μετά το ακίνητο παρέμεινε κλειστό και τώρα οδηγείται σε πλειστηριασμό που στρέφεται κατά του Γεωργίου-Αλέξανδρου Καλαθάκη, κατοίκου Γενεύης. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 500.000 ευρώ που είναι μέρος της συνολικής οφειλής.

Το σφυρί αφορά 4 όμορα οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα, εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, που έχουν συνενωθεί σε ένα ενιαίο οικόπεδο, εκτάσεως 1.550,90 τ.μ., στη θέση «Μολυβά» ή «Μάλαμα» ή «Άγιος Σώστης» επί της Λεωφόρου Συγγρού 123, καθώς και το παραπάνω ακίνητο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων και καταστημάτων με 4 υπόγεια το οποίο αποτελείται από:

 • Δ’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
 • Γ’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
 • Β’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
 • Α’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
 • ΙΣΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 869,34m², κατάστημα μέσω εσωτερικής μεταλλικής κλίμακας.
 • Α’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22m²,
 • Β’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22m²,
 • Γ’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22m²,
 • Δ’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 611,62m²,
 • Ε’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 611,62m²
 • ΣΤ’ ΟΡΟΦΟΣ συνολικής επιφάνειας 611,62m²,
 •  ΔΩΜΑ συνολικής επιφάνειας 94,85m².

Ωστόσο, σύμφωνα με την αυτοψία διαπιστώθηκε πως τα τελευταία χρόνια το κτίριο έχει αλλάξει χρήση από καταστήματα-γραφεία σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με την επωνυμία «Athenaeum Palace & Luxury Suites» δυναμικότητας 108 δωματίων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια το εν λόγω κατάλυμα παραμένει κλειστό λόγω πυρκαγιάς το έτος 2020», τονίζεται και διευκρινίζεται ότι η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε ήταν μόνο εξωτερική, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η τωρινή εσωτερική κατάσταση του κτιρίου, ούτε η έκταση των φθορών που υπέστη από τον εμπρησμό.

Επί του ακινήτου υπάρχουν προσημειώσεις και αναγκαστικές κατασχέσεις για αρκετά εκατομμύρια, με τελευταία αυτή της Παγκρήτιας Τράπεζας που έγινε στις 25 Ιουλίου 2023.

Διαβάστε ακόμη

Η ταραχή, το τέλος και η βροχή αγωγών για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, οι βόλτες του Νίκου Α στα τραπέζια και οι μπίζνεσμεν του ΤΕΕ, τα κακά ξεμπερδέματα με τον Αntenna και η ημέρα-κλειδί της Alpha Bank

Λύση για 40.000 μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις

Μega ξενοδοχειακό deal μεταξύ της GIC των Sani/Ikos και της Blackstone με ελληνικό ενδιαφέρον (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ