Ισχυρά οικονομικά μεγέθη περιμένει από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες η AXIA, όπως προκύπτει από το νέο report για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα (φέρει τον τίτλο «It’s getting hot in here») εν όψει της δημοσίευσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. 

Οι θετικές επιδόσεις, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, θα εδράζονται στον ευοίωνο «αέρα» της ελληνικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να λαμβάνει ώθηση από μια σειρά παραγόντων. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα τραπεζικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσουν: 

  • Πολύ ισχυρές καθαρές εκταμιεύσεις, πέντε φορές υψηλότερες σε ετήσιο επίπεδο 
  • Πολύ χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), με όλες τις συστημικές τράπεζες να πετυχαίνουν μονοψήφιο δείκτη NPE για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία
  • Έναν αριθμό έκτακτων εσόδων, όπως πωλήσεις και κέρδη από συναλλαγές, ο οποίος θα τονώσει τους κεφαλαιακούς δείκτες. 

Συνολικά, σε επαναλαμβανόμενη βάση, η AXIA εκτιμά ότι o δείκτης RoTE (απόδοση ενσωματωμένων ιδίων κεφαλαίων) θα κυμανθεί από 5,2% έως 9% κατά μέσο όρο.

«Ενώ οι επενδυτές θα χαιρετίσουν τις παραπάνω επιδόσεις, η εστίαση της αγοράς γρήγορα θα μετατοπιστεί στις αλλαγές του μακροπρόθεσμου outlook», εκτιμά η χρηματιστηριακή εταιρεία. Ας σημειωθεί ότι παρά τα ισχυρά κέρδη του α’ τριμήνου, οι τραπεζικές μετοχές έχασαν περίπου -30% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο (-14% στο έτος).

Ως αποτέλεσμα, οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές και καθορίζονται στο 0.17x – 0.52x έναντι 0.56x στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η AXIA προσδοκά ότι τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάκαμψη και το rebound των μετοχών του κλάδου. 

Πιο αναλυτικά:

Eurobank (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου): Αναμένεται ένα πολύ καλό τρίμηνο με τον δείκτη RoTE στο 9% (+130 μονάδες βάσης). Τα έσοδα του βασικού τραπεζικού τομέα θα εμφανίσουν μικρή άνοδο, χάρη στην αύξηση των καθαρών εκταμιεύσεων (300 εκατ. ευρώ μόνο τον Απρίλιο). Τα αποτέλεσμα θα περιλαμβάνουν έκτακτα κέρδη από πωλήσεις ή ανταλλαγές κρατικών ομολόγων (swaps), καθώς κι από το spin off της υπηρεσίας αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (σε συνεργασία με τη Worldline). Η κερδοφορία θα βοηθήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 να φθάσει στο 13,7%, κάτι που παρέχει ένα ισχυρό επιχείρημα στη συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την καταβολή μερίσματος. 

Εθνική Τράπεζα (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου): Αναμένεται ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο, με αύξηση των εσόδων από τον βασικό τραπεζικό τομέα. Ο δείκτης RoTE θα αγγίξει το 7,4% (+40 μονάδες βάσης). Εκτιμώνται, επίσης, καθαρές εκταμιεύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν κέρδη από ανταλλαγές ή πωλήσεις κρατικών ομολόγων. 

Alpha Bank (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 2 Αυγούστου): Η τράπεζα θα μειώσει σε μονοψήφιο επίπεδο τον δείκτη NPE (στο 8,7%). Τα έσοδα από τον βασικό τραπεζικό τομέα θα σημειώσουν άνοδο, χάρη στα ισχυρότερα έσοδα από τόκους. Συνολικά, ο δείκτη RoTE αναμένεται στο 5,2%, οριακά κάτω σε σχέση με πέρυσι. 

Τρ. Πειραιώς (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 3 Αυγούστου): Ο δείκτης NPE θα περιοριστεί σε μονοψήφια επίπεδα (9,2%), με τις προβλέψεις να καθορίζονται στα 100 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει εκτιμήσει ότι οι καθαρές εκταμιεύσεις θα φθάσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης RoTE θα μπορούσε να φθάσει στο 6,9% (+170 μονάδες βάσης).  

Διαβάστε επίσης:

Τα καλτσούνια του MBS, οι… ματιές της CVC, η (άντε πάλι) αύξηση της Attica και το… μαντήλι του Σωκράτη

Η μάχη της ταράτσας: Φωτοβολταϊκά ή ηλιακός; (pics)

Goldman Sachs: Η Ευρωζώνη ήδη βρίσκεται σε ύφεση – Σε ποιες χώρες είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα