Το δεύτερο βήμα στο δρόμο για την σταδιακή επαναφορά κάνει από σήμερα το λιανεμπόριο. Μπορεί τα εμπορικά κέντρα να παραμένουν ακόμα κλειστά, ωστόσο η άρση του περιορισμού των 20 ατόμων, ώθησε τις διοικήσεις μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων να λάβουν την απόφαση να ανοίξουν από σήμερα τα καταστήματα τους με click inside και click away. Παράλληλα τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα απ’ το πρώτο σαββατιάτικο «κρας τεστ», έστω με τους ισχύοντες περιορισμούς, δημιουργούν αισιοδοξία στους εμπόρους ότι πλέον η εμπορική κίνηση θα αρχίσει να ανεβάζει «στροφές» ενόψει και της πασχαλινής περιόδου.

Κάτι που προσμένουν εξάλλου και οι έμποροι της Αχαϊας που επαναλειτουργούν από σήμερα μέσω click away και click inside. Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης μπορεί να λειτουργεί από σήμερα μόνο με click away ενώ δυσφορία επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καθώς θα κρατήσουν ακόμα μία εβδομάδα κλειστά τα καταστήματα τους λόγω του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Τα μεγάλα καταστήματα

Μεταξύ αυτών που επανέρχονται πλήρως στη «μάχη» του τζίρου της λιανικής είναι τα πολυκαταστήματα Attica. Από σήμερα το κατάστημα στο City Link ανοίγει όλους τους ορόφους του για να υποδεχθεί πελάτες κατόπιν ραντεβού που θα κλείσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα στο site ή τηλεφωνικώς. Υπενθυμίζεται ότι απ’ την περασμένη Πέμπτη, όταν ξεδιάλυνε το τοπίο αναφορικά με το αν επιτρέπεται ή όχι η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων είχε ανοίξει μόνο το τμήμα καλλυντικών στο ισόγειο καθώς κρίθηκε ασύμφορο να ανοίξουν όλοι οι όροφοι λόγω του περιορισμού των 20 ατόμων. Παράλληλα τα Αttica ανοίγουν από σήμερα και το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Τσιμισκή, αλλά μόνο για παραδόσεις μέσω του click away, όπως προβλέπεται με βάση τα νέα μέτρα που τίθεται από σήμερα σε ισχύ.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να ανοίξουν και τα μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο όμιλος Fourlis. Σύμφωνα με το σχετική ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των καταστημάτων: «Από 12/4 μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας με Click Away στο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη και σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ (εκτός από ΙΚΕΑ Κομοτηνή) και με Click Inside στο κατάστημα ΙΚΕΑ Πειραιάς, σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών & Παραλαβών ΙΚΕΑ (ΙΚΕΑ Πάτρα από 12/4) και από 13/4 στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, ΙΚΕΑ Κηφισός, ΙΚΕΑ Θεσσαλία & ΙΚΕΑ Ιωάννινα».

Το «κλειδί» για το άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων είναι η άρση του περιορισμού του αριθμού των 20 ατόμων που είχε ισχύσει την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Η νέα διάταξη διατηρεί τον περιορισμό των 25 τμ ανά πελάτη ως τα 500 τμ, και από εκεί και έπειτα ισχύει το 1 πελάτης για κάθε 100 τμ.

«Το να μπορείς να έχεις μία επισκεψιμότητα 1.000 – 1.500 πελατών την ημέρα σε αυτά τα καταστήματα σου δίνει το περιθώριο να ανοίξεις», σημείωναν στο newmoney κύκλοι της διοίκησης του ομίλου Fourlis.

Μάλιστα ανεξαιρέτως όλες οι αλυσίδες προχώρησαν εντός του Σαββατοκύριακου σε τροποποιήσεις στις τεχνικές παραμέτρους των ψηφιακών πλατφορμών που λειτουργούν για τα ραντεβού.

Τα πρώτα χαμόγελα

Έπειτα πάντως από ένα υποτονικό πενθήμερο κατά την επαναλειτουργία των καταστημάτων, τα χαμόγελα και η ελπίδα επέστρεψαν στους περισσότερους καταστηματάρχες μετά την απρόσμενα υψηλή εμπορική κίνηση που καταγράφηκε.

Εικόνα που δεν επικράτησε μόνο στις τοπικές αγορές, που εν πολλοίς εξακολουθούν αυτό το πρώτο διάστημα να βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση, αλλά και στο εμπορικό κέντρο των Αθηνών μιας που πολλοί καταναλωτές συνδύασαν τη βόλτα τους με ψώνια κατόπιν ραντεβού.

Ένα ραντεβού βέβαια που σε κάποιες περιπτώσεις «κλεινόταν» εκείνη την ώρα, έξω απ’ την πόρτα του καταστήματος, ανάλογα με τα περιθώρια κάθε καταστήματος…

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται κινητικότητα και ζήτηση για ανοιξιάτικα και πασχαλινά είδη, αν και παραδοσιακά η μεγάλη ζήτηση ήταν τις δύο εβδομάδες πριν την Ανάσταση. Μία τάση που ίσως εξηγείται και απ’ την ανησυχία κάποιων ότι μπορεί να ξανακλείσει η αγορά, κάτι βέβαια που ξορκίζουν έμποροι και κυβέρνηση…

Η τελευταία μάλιστα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα υποβάλλει αυτή την εβδομάδα εκ νέου προς εξέταση απ’ την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων το ζήτημα επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων απ’ την επόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη