Για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η αγορά παιδικών παιχνιδιών παραμένει σταθερά μέσα στις βασικές καταναλωτικές προτεραιότητες, ειδικά τις ημέρες των εορτών. Τα στοιχεία της Eurostat για το 2024 αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη δομή του εξωτερικού εμπορίου παιχνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτό το περιβάλλον.
Το 2024, η ΕΕ διατήρησε τον χαρακτήρα καθαρού εισαγωγέα παιχνιδιών από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές έφθασαν τα 7,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023, ενώ οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,2 δισ. ευρώ. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τη διαρθρωτική εξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από εισαγόμενα παιχνίδια.
Η Κίνα παρέμεινε μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ, καλύπτοντας το 80% των εισαγωγών (5,6 δισ. ευρώ). Το Βιετνάμ ακολούθησε με 6% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3%. Σε επίπεδο κρατών-μελών, Γερμανία και Ολλανδία συγκέντρωσαν από 17% των εισαγωγών από τρίτες χώρες, ενώ η Γαλλία ακολούθησε με 14%.

Για την Ελλάδα, οι εισαγωγές παιχνιδιών από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν το 2024 σε 178,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι των 156,1 εκατ. ευρώ του 2023. Η προμήθεια είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη: η Κίνα κυριαρχεί με 155,9 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ χαμηλότερα ακολουθούν το Βιετνάμ, η Τουρκία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Μακεδονία.
Στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, η Ελλάδα κατέγραψε το 2024 αξία 31,6 εκατ. ευρώ, υψηλότερη από τα 25,3 εκατ. ευρώ του 2023, με βασικούς προορισμούς τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.
Σε επίπεδο ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κύριος προορισμός εξαγωγών παιχνιδιών (33%), ακολουθούμενο από την Ελβετία (13%) και τις ΗΠΑ (10%), ενώ η Τσεχία, η Γερμανία και το Βέλγιο συγκέντρωσαν σχεδόν το 60% της αξίας των εξαγωγών.
Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει έντονα εισαγωγική αγορά με περιορισμένη εξαγωγική βάση και ξεκάθαρη εξάρτηση από την ασιατική παραγωγή, γεγονός που επιβεβαιώνει τον καταναλωτικό χαρακτήρα του κλάδου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Διαβάστε ακόμη
Ελλάδα αντί για γηροκομείο: Γιατί οι ξένοι συνταξιούχοι προτιμούν τη χώρα μας
Σπάνιες γαίες: Γιατί οι αγοραστές βλέπουν εμπόδια από την Κίνα παρά τη συμφωνία Τραμπ-Σι (γραφημα)
Deal της Nvidia με τη νεοφυή Groq – Τι περιλαμβάνει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.