Πολύ μεγάλο αποδεικνύεται το ενδιαφέρον για την κατασκευή και λειτουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» μέσω ΣΔΙΤ στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney εκδήλωση ενδιαφέροντος έχουν υποβάλλει πολλές κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν ελληνικές και ξένες εταιρείες, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και καιρό. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη διαδικασία που υπέβαλαν φάκελο σήμερα, τελευταία μέρα με βάση την προθεσμία της προκήρυξης, είναι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Ελλάκτωρ, η Dimand και η Intrasoft.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού και πλέον είμαστε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος μας για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα», σημειώνει σε δήλωση του ο αρμόδιος υφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρ. Δήμας.

H αποσφράγιση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στις 10 το πρωί στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου.

Κοινοπραξίες

Η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, όπως ανέφεραν στο newmoney πηγές με γνώση, αποτελούν κοινοπραξίες ακολουθώντας τους αυστηρούς όρους που θέτει ο διαγωνισμός ως «δικλείδα» για να μην καταλήξει η «Πολιτεία Καινοτομίας» άλλο ένα κατασκευαστικό έργο.

«Δεν θέλουμε να είναι ένα έργο real estate, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό οργανισμό που θα δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία. Επομένως, ο επενδυτής-διαχειριστής θα πρέπει να είναι και φορέας καινοτομίας με σημαντικές διασυνδέσεις εντός και εκτός συνόρων», είχε πει σε μία συνέντευξη του πρόσφατα στο business stories ο κ. Δήμας. Κάτι, που μαθηματικά έπρεπε και τελικά οδήγησε σε συνένωση δυνάμεων.

Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός αφήνει ανοικτό το περιθώριο για συμπράξεις και κατά την επόμενη φάση καθώς προβλέπεται μία διαδικασία συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα όσον αφορά την υπόσταση της «Πολιτείας Καινοτομίας». Σε κάθε περίπτωση ανάδοχος θα πρέπει να έχει ανακηρυχθεί ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το έργο

«Η Πολιτεία Καινοτομίας» αναμένεται να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος καθώς θα είναι ένας πολυδύναμος χώρος, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη όσμωση επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

 

Διαβάστε ακόμη:

Κρας τεστ για την αγορά τα… self test

Μπιλ Γκέιτς: Αποκαλύπτει γιατί έχει αγοράσει 1.000.000 στρέμματα γης

Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net): «Σύμμαχοι με την Space Hellas στους διαγωνισμούς του δημοσίου»