Η τεχνολογία εξελίσσεται πλέον σε τέτοιο βαθμό που καταφέρνει να… αυτοελέγχει την αξιοπιστία των λογισμικών της. Αυτό το επίτευγμα πιστώνεται σε μια ελληνική start up. Για την ακρίβεια, μια νεοφυή τεχνολογική εταιρεία σκοπός της οποίας θεωρείται η διασφάλιση ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο και είναι διαφανή και δίκαια ως προς τη λειτουργία τους.

«Αυτό που κάνει την Code4Thought μία “ενδιαφέρουσα” εταιρεία είναι η προσήλωσή μας στη συνεχή βελτίωση της τεχνικής ποιότητας των συστημάτων λογισμικού, είτε αυτά είναι βασισμένα σε ΑΙ (Artificial IntelligenceΤεχνητή Νοημοσύνη) τεχνολογίες, εξαρτώνται δηλαδή περισσότερο στην αυτόματη επεξεργασία και λήψη αποφάσεων βάσει μεγάλου όγκου δεδομένων, είτε είναι πιο “παραδοσιακά” και εξαρτώνται περισσότερο από την εκτέλεση μεγάλου αριθμού γραμμών κώδικα. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το πρόσφατο έργο μας με την ολλανδική εταιρεία Kepler Vision (μία από τις καλύτερες στον χώρο του ΑΙ και computer vision), στο οποίο αναλύσαμε το κατά πόσο οι ΑΙ αλγόριθμοί τους, που επιβλέπουν ασθενείς σε νοσοκομεία έχουν εκπαιδευτεί με τρόπο δίκαιο και οι αποφάσεις τους είναι διαφανείς και εξηγήσιμες στο νοσηλευτικό προσωπικό που τους χρησιμοποιεί.», αναφέρει στο newmoney ο Γιάννης Κανελλόπουλος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Code4Thought.

Ο κ. Κανελλόπουλος διαθέτει εμπειρία πάνω από 17 χρόνων στην αξιολόγηση συστημάτων λογισμικού μεγάλης κλίμακας και κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το School of Computer Science του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Όντας ενεργό μέλος της κοινότητας της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ανήκει στη διοικητική ομάδα του Orange Grove, ενός startup incubator που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ολλανδίας.

Tην τεχνολογική καινοτομία και τεχνογνωσία της Code4Thought αξιοποιούν κλάδοι όπως ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, οι τηλεπικοινωνίες, ο τεχνολογικός, αυτός της υγείας όπως προαναφέρθηκε και όχι μόνο.

Η Code4Thought δεν έχει χρηματοδοτηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, από κανέναν και βασίζεται για την ανάπτυξη της 100% στα έσοδα από τους πελάτες της!

Εξηγήστε μας, κύριε Κανελλόπουλε, πώς ακριβώς δημιουργήθηκε και πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία;

Το προαναφερθέν έργο έγινε με τη χρήση της ιδιόκτητης τεχνολογίας PyTHIA, που αναπτύχθηκε στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στην Πάτρα, και η οποία αναλύει και αξιολογεί συστήματα AI από την προοπτική της διαφάνειας, λογοδοσίας και δίκαιης λειτουργίας τους.
Χρησιμοποιώντας την PyTHIA σε συνδυασμό με τα υψηλά καταρτισμένα στελέχη μας, η Code4Thought συμβουλεύει εταιρείες και οργανισμούς παγκοσμίως, για το ποιές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για τη ρύθμιση των κατάλληλων διαδικασιών και υποδομών που θα διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους είναι υπεύθυνη και μπορεί να είναι αξιόπιστη.

Πώς μπήκατε στη διαδικασία να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, η ιδέα για τη δημιουργία της Code4Thought προέκυψε τη δεκαετία του ’00 όταν συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας συστημάτων λογισμικού.

Η πρώτη συνεργασία μας ήταν με την εταιρεία SIG (Software Improvement Group), έναν όμιλο που ασχολείται με το αντικείμενο της αξιολόγησης της τεχνικής ποιότητας των συστημάτων αυτών και έχει ως πελάτες κυρίως μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν ή αξιοποιούν εφαρμογές λογισμικού και θέλουν να ελέγχουν την ποιότητα αυτών. Η Code4Thought, η οποία δημιουργήθηκε το 2017, αποτελεί τη συνέχεια της συνεργασίας που είχα ξεκινήσει ως ιδρυτής της, με την SIG.

Σε ποιους κλάδους αξιοποιείται η τεχνολογία της Code4Thought;

Είναι μία συνεργασία που συνεχίζει να υφίσταται επιτυχημένα, έχοντας ως πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες από τον Τραπεζικό χώρο (τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες), την Ασφαλιστική αγορά, τις Τηλεπικοινωνίες και την Τεχνολογία.

Η Code4Thought από πού έχει αντλήσει χρηματοδότηση;

Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει χρειαστεί να αναζητήσει κάποιας μορφής χρηματοδότηση, καθώς πολύ γρήγορα αποκτήσαμε ένα σημαντικό πελατολόγιο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Όσον αφορά τα πλάνα της Code4Thought, ο βασικός στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της PyTHIA, η οποία ήδη χρησιμοποιείται από εταιρείες σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία και θεωρείται μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενδεικτικά, η Code4Thought έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των προτεινόμενων προμηθευτών της Κυβέρνησης του Καναδά, ενώ ξεκινά επίσης συνεργασία με διεθνή φορέα πιστοποίησης, με σκοπό τη χρήση της PyTHIA ως εργαλείο πιστοποίησης συστημάτων ΑΙ σε όρους διαφάνειας, αξιοπιστίας και αμεροληψίας.

Στην εταιρεία μας πιστεύουμε ότι: «Η τεχνολογία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Αυτό που θέλουμε είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο μας, καθιστώντας την τεχνολογία πιο αξιόπιστη και «άξια» της εμπιστοσύνης των ανθρώπων. Αν βάλουμε έστω και ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια, τότε θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα». Ή όπως αλλιώς λέμε με την ομάδα μας, “We make technology trusted and thoughtful”.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το Telegram – Ο Ρώσος ιδρυτής του Πάβελ Ντουρόφ και οι σχέσεις με Μόσχα και Κίεβο

Ο φόρος στα υπερκέρδη, η Deca, η Wood και το ΧΑ, η ωραία Ελένη και τα πανάκριβα ρολόγια

Μιχάλης Ζολώτας: Βγαίνει στο σφυρί μεγάλο ακίνητο του εφοπλιστή στη Χίο