Επιχειρήσεις

Αυτό είναι το business plan της ΔΕΗ – Έσοδα σχεδόν 5 δισ. το 2019

  • Μαριάννα Τζάννε


Οι στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ και οι οικονομικές προοπτικές για το 2020 - Είσοδος στην ηλεκτροκίνηση και κινήσεις στις ΑΠΕ - «Ανοίγουμε νέα σελίδα», λέει ο CEO Γιώργος Στάσσης

Στις ενέργειες των τελευταίων 4 μηνών για τη διάσωση της επιχείρησης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας το νέο business plan της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ΔΕΗ επανέρχεται σε ένα υγιές επίπεδο κερδοφορίας και γίνεται βιώσιμη για να μπορεί να επενδύει, με EBITDA από 202 εκατ. το 2019, 650-700 το 2020 και με τα ΥΚΩ  που είναι 200 εκατ. ευρώ στα 850 -900, ενώ τα έσοδα για το 2019 τα έσοδα της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 4,8-4.95 δισ. ευρώ.

«Στρέφουμε την επιχείρηση προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό και σε αυτό το σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι, Πρέπει να είναι ένα δίκαιος μετασχηματισμός και δίκαιος για όλους. Και  η ΔΕΗ σε αυτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα πρωταγωνιστήσει», είπε ο κ. Στασσής.

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Ταυτόχρονα, η ΔEΗ ανακοίνωσε τους πυλώνες μέσα από τους οποίους θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο  για τα επόμενα χρόνια:

– Εφαρμογή του “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.

– Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.

– Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας με πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει, όπως έχει γράψει το ΝΜ,  την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

– 2020: Αμύνταιο 1-2
– 2021: Καρδιά 3-4
– 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
– 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Οπως αναφέρει η Επιχείρηση, το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔEΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση και θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Δεδομένου ότι η ΔEΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει  εκεί δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Οι προβλέψεις για τους εργαζόμενους

«Θα εξαντλήσουμε τα όρια των μετακινήσεων, θα εξαντλήσουμε τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και θα χρησιμοποιήσουμε την εθελούσια κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ», είπε ο κ. Στασσής. «Η ΔΕΗ φέτος θα κλείσει με 15.300 ως το 2024 θα πέσουν στους 11.500 υπαλλήλους» συμπλήρωσε.  Στο διάστημα αυτό προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζόμενων θα φύγει με συνταξιοδότηση ενώ για το υπόλοιπο 40% αφού εξαντληθούν οι άλλες επιλογές (μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο κ.λπ.) θα εφαρμοστεί εθελουσία έξοδος με όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΓΕΝΟΠ, στα πρότυπα αντίστοιχου προγράμματος του ΟΤΕ.

Ανανεώσιμες πηγές

H ΔΕΗ στοχεύει σε πάνω από 1 γιγαβάτ ανανεώσιμων ενώ έχει χαρτοφυλάκιο έργων (υπό αδειοδότηση) άνω των 6 γιγαβάτ. Η ανάπτυξη θα γίνει τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία με άλλες ενεργειακές εταιρείες. «Η ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Στάσσης, «έχασε το τρένο των ανανεώσιμων πηγών και αγωνίζεται τώρα να το προλάβει. Δεν θέλω να συμβεί το ίδιο με την ηλεκτροκίνηση».

Ληξιπρόθεσμα 

Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων έχει επιτευχθεί η αντιστροφή της πορείας καθώς η ΔΕΗ εισπράττει πλέον περισσότερα από όσα τιμολογεί. Περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως και η έκδοση ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Προβλέψεις κερδοφορίας 

Η λειτουργική κερδοφορία από 208 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 320 – 370 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 – 700 εκατ. ευρώ το 2020. «Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη όσον αφορά το χρέος και μπορεί να χρηματοδοτεί ξανά τις επενδύσεις της», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε κίνδυνος ακόμη και να να μη βρίσκει δανεισμό.

Ψηφιοποίηση δικτύων – ηλεκτροκίνηση

Η ψηφιοποίηση των δικτύων περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Προγραμματίζεται η είσοδος της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποσκοπεί στην εξασφάλιση ισχυρού στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη ΔΕΗ.

Σε ερώτηση εξάλλου για τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ αναμένει «πολύ γρήγορα» λύση.

Για το ομόλογο, η διοίκηση είπε ότι είναι ένας στόχος, υπάρχουν και άλλοι όπως η τιτλοποίηση. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, δεν έχουμε τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, θα το εξετάσουμε το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, «Σήμερα η ΔEΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, η ΔEΗ παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις.

Ατενίζουμε τώρα το μέλλον με αυτοπεποίθηση, στοχεύοντας στο μετασχηματισμό της ΔEΗ σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις εκτιμώμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας».