Την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη δυναμικότητας 200 MW, αναλαμβάνει η Μυτιληναίος για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στο διαγωνισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ είχαν κατέβει το περασμένο καλοκαίρι πέντε ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για τις εταιρείες Resinvest, METKA-EGN,AVAX, Aρχιρόδον και την Κοινοπραξία Sunel UK – Shanghai Electric HongKong.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα υπογράφεται το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης και η Μυτιληναίος αναδεικνύεται προσωρινός ανάδοχος του έργου.

Το Φ/Π της Κοζάνης αποτελείται από τρία συνολικά τμήματα. Το πρώτο που είναι το πάρκο των 200 MW και αλλά δύο μικρότερα δυναμικότητας 15 MW έκαστο, τα οποία κατασκευάζει αντίστοιχα η Μυτιληναίος, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο προϋπολογισμός και των τριών έργων ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Η ανάθεση του μεγάλου φωτοβολταϊκού περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεση της μονάδας με δύο υποσταθμούς 150kV.

Για το έργο υπάρχει συμφωνία χρηματοδότησης με τις τράπεζες με πολύ ελκυστικούς όρους και χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις της ΔΕΗ, γεγονός που αποδεικνύει την ψήφο εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος στην εταιρεία και τη συστηματική προσπάθεια της διοίκησης να επανακτήσει την αξιοπιστία της στην αγορά.

Η ΔΕΗΑΝ έχει σε πλήρη εξέλιξη και τον άλλο μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού της Μεγαλόπολης ισχύος 50MW, για το οποίο έχει εκδηλωθεί επίσης ισχυρό  ενδιαφέρον από οκτώ συνολικά ομίλους. Προσφορές έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από τις Τέρνα, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και τη Sunel & Shanghai Electric. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι ο ανάδοχος του έργου θα βγει μέσα στην Άνοιξη.

Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το πρώτο ισχύος 39MW και το δεύτερο ισχύος 11MW, που θα κατασκευαστούν σε οικόπεδα που στο παρελθόν υπήρχαν λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Για το έργο θα υπάρξει ένα μείγμα χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενη ταρίφα για τα 11 ΜW, όπως ισχύει σήμερα και PPA για τα 39 MW, μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος με τη μητρική εταιρεία (target model).

Διαβάστε ακόμη: 

Στον «πάγο» για ένα εξάμηνο πλειστηριασμοί α’ κατοικίας και Νόμος Κατσέλη

Ακίνητα: Έως και διπλάσιο το κόστος μεταβίβασης λόγω της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου

Διόδια: Αλλάζουν οι τιμές σε 4 αυτοκινητόδρομους