Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για το ορυχείο της Αχλάδας, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την επίτευξη συμφωνίας με τον ιδιώτη επενδυτή και μάλιστα σε τιμή κατά 1,5 ευρώ χαμηλότερη από το πλαίσιο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η τιμή με την οποία θα προμηθεύεται λιγνίτη από το ορυχείο η μονάδα της Μελίτη στη Φλώρινα, θα είναι 16,5 ευρώ ο τόνος για την πενταετία 2020 – 2024 από 23 ευρώ που είναι σήμερα. Την απάντηση στο τι πραγματικά άλλαξε και από το αδιέξοδο φτάσαμε στο ντίλ και μάλιστα με discount 6,5 ευρώ από τα σημερινά επίπεδα τιμών (θυμίζουμε ότι η επιχείρηση επιδίωκε τιμή 18 ευρώ τον τόνο), την έδωσε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παρέμβαση του υπουργείου, που τον περασμένο Δεκέμβριο ανανέωσε την σύμβαση με την εταιρεία Παυλίδης, ήταν καταλυτική στο να βρεθεί λύση.

Μια λύση που θεωρείται ένα θετικό βήμα για την εξέλιξη της δεύτερης απόπειρας πώλησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, παρά το γεγονός ότι τα σύννεφα από τον διαγωνισμό δεν είναι εύκολο να φύγουν. Ο προφανής λόγος της θετικής είδησης είναι ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ, με την τιμή αυτή η μονάδα παύει να είναι ζημιογόνα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το δύσκολο σκαλοπάτι του ορυχείου δείχνει να ξεπεράστηκε, δίνοντας μία ανάσα στην πορεία του διαγωνισμού που βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA). Όμως υπάρχουν ζητήματα του διαγωνισμού, τα οποία δεν έχουν διευθετεθεί και αυτό καθιστά δύσκολη την πορεία. Ως δύο πιο σημαντικά αγκάθια παραμένουν η καθυστέρηση στην έγκριση των ΑΔΙ, του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων που θα συνδράμουν με ισχύ το σύστημα σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών κερδών που προχθές ο κ. Σταθάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ότι η συμφωνία για την Μελίτη θα αναρτηθεί στο VDR για την ενημέρωση των επενδυτών. «Με αυτή τη συμφωνία αίρεται μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα στην προοπτική της αποεπένδυσης. Απομένει το θέμα των ΑΔΙ» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι κερδοφόρα είναι ήδη η Μεγαλόπολη.

Τις τελευταίες μέρες η ΔΕΗ αλλά και το ΥΠΕΝ προσπαθούν να αίρουν τις επιφυλάξεις της αγοράς λαμβάνοντας μέτρα προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις για μη διατήρηση της μονάδας του Αμύνταιο μετά το 2021, όταν θα έχει συμπληρώσει 32.000 ώρες. Μερίδα των υποψήφιων επενδυτών κατηγορεί την ΔΕΗ για αλλοπρόσαλλη πολιτική, λέγοντας ότι επιμένει στην λειτουργία των μονάδων με αυξημένα CO2 (όπως το Αμύνταιο), διατηρώντας μάλιστα ορισμένες σε λειτουργία με υπέρβαση των ορίων που είχαν από τις Βρυξέλλες και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει για να προσφέρει ανταγωνιστικότερες λύσεις.
Στην αγορά στοιχηματίζουν πάντως ότι οι ελπίδες για ένα αίσιο τέλος στην διαδικασία πώλησης των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη είναι περιορισμένες.

Στο διαγωνισμό έχουν εμφανιστεί κατά το πρώτο μη δεσμευτικό στάδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Με τον όμιλο Κοπελούζου συνασπίζεται η Κινεζική Beijing Guohua Power Company (CHN Energy). Επίσης στο διαγωνισμό συμμετέχουν ο τσεχικός όμιλος Seven Energy με την εταιρία του ομίλου Indoverse (Czech) Coal Investments και η πρωτοεμφανιζόμενη China Western Power Industrial.