Με τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η εισπραξιμότητα και να διογκωθούν τα χρέη των καταναλωτών βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα θωράκισης που θα συγκρατήσουν τις απώλειες που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

Την Πέμπτη, η επιχείρηση έδειξε έναν νέο δρόμο αυτόν της τηλεφωνικής πληρωμής των λογαριασμών, με στόχο να διευκολύνει όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και κινδυνεύουν λόγω των περιοριστικών μέτρων να αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους. Μαζί με τις εκπτώσεις που παρέχει στα τιμολόγια, η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια, να κλείσει τις τρύπες που ανοίγει διάπλατα η υγειονομική κρίση.

Η εικόνα όμως από τον πρώτο μήνα της καραντίνας δείχνει ανησυχητική, αφού η μεσοσταθμική μείωση στα έσοδα από τους λογαριασμούς ρεύματος φτάνει το 20% χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει η διάρκειά της και η πιθανή επανάληψή της από το Φθινόπωρο.

Η ΔΕΗ, όπως άλλωστε και οι ιδιώτες προμηθευτές, καλούνται να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί από τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλεί το lockdown στην αγορά. Αυτό για την εταιρεία καλλιεργεί κινδύνους επιστροφής σε ένα νέο κύκλο οικονομικής αβεβαιότητας, τον οποίο μέχρι πρόσφατα έδειχνε ικανή να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει και για τους εναλλακτικούς παρόχους ακόμη και την απειλή λουκέτων, αν έχει συνέχεια.

Ήδη, η αγορά των ιδιωτών αισθάνεται απροστάτευτη από τους κλυδωνισμούς της κρίσης. Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να στηριχθεί ο κλάδος με ένα ξεχωριστό μηχανισμό εγγυοδοσίας, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό, δυσκολία που συνδέεται με την έλλειψη πόρων.

Οι ενέσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και σε αυτές εντάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες και οι διευκολύνσεις που παρείχε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δίνεται η δυνατότητα της εξόφλησης από τους προμηθευτές του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων σε τέσσερις δόσεις, μέτρο το οποίο επιλύει μονομερώς προβλήματα της αγοράς ρεύματος.

Είχε προηγηθεί, η δυνατότητα πρόσβασης των προμηθευτών στις εγγυήσεις που θα παράσχει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 3,5 δισ ευρώ, μέτρο το οποίο έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης συνολικά για την αγορά αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είναι ικανό να στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ήδη, η ΔΕΗ στρέφει τις άμυνές της σε νέο δανεισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ από την EBRD ενώ όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες βρίσκεται σε συζητήσεις και με την ΕτΕπ για πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια αντίστοιχου μεγέθους. Η Επιχείρηση δεν έχει όμως να αντιμετωπίσει μόνο τα πιεστικά προβλήματα ρευστότητας που προκαλούν διαχρονικά οι ανείσπρακτες οφειλές και που τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο λόγω της ύφεσης.

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με κεντρικό πυρήνα της στρατηγικής της την απολιγνιτοποίηση και την καθολική στροφή στις ΑΠΕ. Η πανδημία γεννά κινδύνους και μπορεί να αποτελέσει καταλύτη καθυστερήσεων και αναστολής επενδυτικών προγραμμάτων και αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την εταιρεία.