Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δημοσιοποιήθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ, καθώς και η πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό για τη δημόσια προσφορά των νέων μετοχών που θα εκδοθούν.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει να συγκεντρώσει κεφάλαια μεταξύ 1,1 (ελάχιστο) έως 1,35 (μέγιστο) δισ. ευρώ, έχοντας έλθει σε συμφωνία με το fund CVC προκειμένου το τελευταίο να εισέλθει ως cornerstone investor, εισφέροντας κεφάλαια έως 395 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 10% της ΔΕΗ. Με 70 εκατ. ευρώ αναμένεται να συμμετάσχει η EBRD, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τις Blackrock, Oak Hill, First Sentier, Helikon κ.α.

Eκτός από την CVC στην έκδοση έχει δηλώσει με επιστολή της προς την Επιχείρηση ότι θα συμμετάσχει και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η ΕΕΣΥΠ να κατέχει, άμεσα και έμμεσα (συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της θυγατρικής της ΕΕΣΥΠ, ΤΑΙΠΕΔ), ποσοστό 34,123% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου.

Στο ενημερωτικό της αύξησης περιγράφονται αναλυτικά οι βασικοί κίνδυνοι που διατρέχει η επιχείρηση. Όπως αναφέρεται, η ΔΕΗ είναι εκτεθειμένη μεταξύ άλλων σε κινδύνους σχετικά με τις διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων, των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα αλλά και τη ρευστότητά της.

Η ΔΕΗ αναμένει εκτίναξη της λειτουργικής κερδοφορίας στο 1,67 δισ., ευρώ έως το 2026 από 885,8 εκατ. το 2020 και κέρδη προ φόρων ύψους 912 εκατ. ευρώ από 67 εκατ. ευρώ πέρσι.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν ουσιώδεις και δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η πορεία της αγοράς προβλέπεται να καθορίσει τις επιχειρηματικές προοπτικές και τα λειτουργικά αποτελέσματα. Η ΔΕΗ αναφέρει ότι μπορεί να εκτεθεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην λιανική και τη χονδρεμπορική αγορά και εκτιμά ότι αύξηση του κόστους κεφαλαίου μπορεί να έχει ουσιώδη επίπτωση στην επιχειρηματική της δραστηριότητα, στην οικονομική κατάσταση, στις προοπτικές και στα λειτουργικά της αποτελέσματα.

Η πορεία της επιχείρησης όπως αναφέρεται επηρεάζεται και από αβέβαιες ή απροσδόκητες πολιτικές και ρυθμιστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρηση και την οικονομική μας κατάσταση.

Τι αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, τα καθαρά έσοδα από τη Συνδυασμένη Προσφορά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μεταξύ 2022 και 2024 από τη ΔΕΗ ή/και άλλες εταιρείες του Ομίλου ή από υφιστάμενες και μέλλουσες κοινοπραξίες για την παροχή μέρους των 5 δισ. ευρώ κεφαλαιουχικών δαπανών που έχουν προϋπολογιστεί για τα ακόλουθα έργα (σ.σ. το ποσό δεν περιλαμβάνει περίπου 1 δισ. κεφαλαιουχικών δαπανών που έχουν προϋπολογιστεί για το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί απευθείας από ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΔΔΗΕ ή χρηματοδότηση που θα λάβει) και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, που συμπεριλαμβάνουν:

(α) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των €3,2 δισεκατομμυρίων για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,

(β) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των €1,7 δισεκατομμυρίων για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και

(γ) στον βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

Η δημόσια προσφορά όπως είναι γνωστό ξεκινά αύριο 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου. Η τελική τιμή διάθεσης για κάθε νέα μετοχή θα καθορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, σε συμφωνία με τους γενικούς συντονιστές της Ιδιωτικής Τοποθέτησης (Joint Global Coordinators), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, θα εφαρμοστεί μηχανισμός κατά προτεραιότητας κατανομής των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά.

Ειδικότερα, η προνομιακή κατανομή νέων μετοχών στη Δημόσια Προσφορά θα είναι τουλάχιστον ίση με το ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, κατά της 02.11.2021 που είναι η ημερομηνία καταγραφής ( «Ημερομηνία Καταγραφής»), έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου («Κατά Προτεραιότητα Κατανομή»).

Ο τελικός αριθμός των νέων μετοχών που θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη δημόσια προσφορά και την ιδιωτική τοποθέτηση θα καθοριστεί στο τέλος της συνδυασμένης προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές.

Kατ’ αρχάς, 15% των νέων μετοχών και 85% αυτών θα επιμεριστεί στους επενδυτές που εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση, αντίστοιχα. Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ μπορεί να μεταβάλει και να οριστικοποιήσει τον επιμερισμό κατά την κρίση του, με βάση τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε σκέλος της Συνδυασμένης Προσφοράς.

Δείτε εδώ την πρόσκληση της ΔΕΗ στο επενδυτικό κοινό

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΔΕΗ για το ενημερωτικό της Δελτίο

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θέλουν αυξήσεις μισθών – Ο φόβος του πληθωρισμού για το 2022

Κρυπτονόμισμα Squid Game: Κατάρρευση με απώλειες 99,9% μέσα σε λίγες ώρες