Της Μαριάννας Τζάννε

Αρνητικές ήταν οι επιδόσεις των δύο προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και το β΄εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανέβασε τις προηγούμενες μέρες στο VDR η ΔΕΗ.

Ένα 24ωρο πριν την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPΑ),  η οποία θα κρίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, οι επενδυτές επιβεβαιώνουν τις ζημιές των δύο επιχειρήσεων Νότιου και Βόρειου τομέα της ΔΕΗ που ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της άγονης  προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ζημιές για τη μονάδα της Μεγαλόπολης ξεπέρασαν τα 33 εκατ.  ευρώ και για την Μελίτη τα 18,3 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών αυτός ανήλθε σε άνω από 103 εκατ.  ευρώ για την μονάδα της Πελοποννήσου, για δε τη Μελίτη σε 56.9 εκατ.  ευρώ

flvtinr.jpg

Αντίστοιχα το EBITDA της Μεγαλόπολης ήταν -13,8 εκ. ευρώ και – 8,1 εκ. ευρώ της Μελίτη. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ελάφρυνσης του μισθολογικού κόστους μέσω του προγράμματος αποχωρήσεων αλλά και του κόστους τροφοδοσίας για την Μελίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, τα μεγέθη αυτά είναι πλέον θετικά.   

Τα βλέμματα πλέον όλων στρέφονται στη στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα και στις συμμαχίες που θα αναπτυχθούν μεταξύ των ενδιαφερομένων. Για τους ομίλους Κοπελούζου και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεν προβλέπονται μέχρι στιγμής ανατροπές καθώς εκτιμάται ότι θα κατέβουν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού μέσω Κινέζων και Τσέχων αντίστοιχα κατά τα πρότυπα της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που τις προηγούμενες μέρες εμφανιζόταν να διαπραγματεύεται την δημιουργία ενός ευρύτερου επενδυτικού σχήματος,  με άλλες βιομηχανίες (Επίλεκτος, χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ, Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεση), Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής), οι μέχρι σήμερα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία και ότι οι όποιες συζητήσεις υπήρξαν ήταν σε προκαταρκτικό στάδιο.