Με discount θα πουληθεί το ποσοστό των ΕΛΠΕ στην ΔΕΠΑ Εμπορίας εφόσον η εταιρεία διύλισης πετρελαίου δεν είναι ο προτιμητέος επενδυτής. Στην περίπτωση αυτή, ο πλειοδότης θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή που θα πουλήσει το ελληνικό δημόσιο, την συμμετοχή του 35% των ΕΛΠΕ στην ΔΕΠΑ. Πρόκειται για μια ρύθμιση που είχε προβλεφθεί αρχικά να μπει στο νόμο για το διαχωρισμό της εταιρείας αλλά τελικά δεν συμπεριλήφθηκε και τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο.

Όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί από την διοίκηση των ΕΛΠΕ, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην ΔΕΠΑ Εμπορίας υπό την προϋπόθεση να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί θα ρευστοποιήσουν την συμμετοχή τους. Όπως δήλωσε χθες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε ενημερωτική συνάντηση δημοσιογράφων, η πρόσκληση για την εταιρεία προβλέπεται να βγει στον αέρα τέλη Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από πλειάδα ελληνικών και διεθνή ομίλων.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράλληλα με τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση να ολοκληρωθεί και η απόκτηση του 20% στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου πλωτού τερματικού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU), έργο που αναπτύσσει η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως ανέφεραν χθες στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σήμερα υπάρχει χρόνος,  πριν ξεκινήσουν οι επενδυτές να μπαίνουν στο data room, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισόδου της ΔΕΠΑ στον FSRU Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα προστεθεί στην ήδη πλούσια «προίκα» της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, άμεσα ξεκινά και η δεύτερη δεσμευτική φάση του market test για τον FSRU Αλεξανδρούπολης, η οποία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Στη  Gastrade, συμμετέχει επίσης με 20% η GasLog του ελληνοαμερικανού Πήτερ Λιβανού, έχει κλειδώσει η συμμετοχή με αντίστοιχο ποσοστό της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), ενώ αναμένεται εκτός της ΔΕΠΑ και η είσοδος ενός πέμπτου παίκτη που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Romgaz που αποτελεί την μεγαλύτερη προμηθεύτρια εταιρεία αερίου στην Ρουμανία.