Στο 1,16 δισ. ευρώ, από τα 700 εκατ. ευρώ πέρυσι, έχει αυξηθεί τώρα η αξία των επενδύσεων που έχει σε εξέλιξη έως το 2026 η Dimand, η οποία προτάσσει πλέον και το κομμάτι της κατοικίας στα νέα της projects με έναν σχεδιαζόμενο αριθμό περί τα 300 διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που αντλήσαμε από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο πέρυσι αυξήσαμε το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων μας όσον αφορά την Ακαθάριση Αξία Επένδυσης (GDV)», ανέφερε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Η ολοκλήρωση αυτών των projects τοποθετείται προς το 2025- 2026 και «αυτά τα 23 ακίνητα που αξιοποιούμε μας ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητα (σε κάποια υπάρχουν και συνεργασίες, όπως π.χ. με τη Prodea) και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις εξέλιξης».

Αναλυτικότερα ως προς τα 23 ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, αυτή την στιγμή το 30% είναι προ-πωλημένο και προ-συμφωνημένο, ενώ ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι από τα έργα που ολοκληρώνονται πιο άμεσα, δηλαδή το τρέχον και το επόμενο έτος, «το 52% επί του συνόλου των τ.μ. που μισθώνουμε είναι προμισθωμένα με προκαταβολές, δεσμεύσεις και εγγυήσεις τραπεζών με μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες και το Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 60%.

Σε αυτά τα 23 projects έχουμε επιλέξει και έχουμε μία διασπορά ως προς τα τ.μ. με 30% κτίρια γραφείων, ένα 35- 37% είναι μικτής χρήσης έργα, ένα 15- 17% logistics και το υπόλοιπο είναι κατανεμημένο σε κατοικία και φιλοξενία, ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα. Με αυτό τον τρόπο διαχειριζόμαστε το ρίσκο των διαφορετικών εμπορικών ακινήτων. Μελετάμε οργανωμένα τον κάθε κλάδο για μεγάλο διάστημα, προσπαθώντας να έχουμε ένα διαφοροποιημένο μοντέλο ώστε να έχουμε ένα προϊόν πρώτο στη ζήτηση και με υπεραξία».

Στροφή στην κατοικία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της εταιρείας να στραφεί και στην κατοικία, έναν κλάδο που τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει ισχυρή ζήτηση, πολύ περισσότερο δε με το δεδομένο ότι στη χώρα μας για 14 χρόνια δεν υπήρχε η παραγωγή νέων κατοικιών.

«Η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες στους Έλληνες που θέλουν τώρα, όσοι μπορούν να αγοράσουν, μεγαλύτερο και διαφορετικό σπίτι. Επίσης υπάρχει και μία επιπλέον, νέα κατηγορία ενδιαφερομένων από το εξωτερικό, αυτοί που εργάζονται στην Ελλάδα εξ’ αποστάσεως. Παρατηρείται επομένως μία αυξημένη, γενικότερη ζήτηση και αυτή καταγράφεται πέρα από τα μεγάλα projects και έργα όπως το Ελληνικό ή τις πολυτελείς κατοικίες.

Μελετάμε αυτό τον χώρο εδώ και 4 χρόνια και έχουμε αποφασίσει να αναπτύξουμε τον κλάδο των κατοικιών με τα χαρακτηριστικά καταρχάς του μεγέθους, τα κτίρια δηλαδή και τα οικόπεδα να δικαιολογούν ένα εύλογο μέγεθος και να απευθύνονται στο ευρύ ελληνικό και το ξένο κοινό, εκτός αυτών δηλαδή που αναζητούν πολυτελή ακίνητα.

Για τον σκοπό αυτό σε κάποια ακίνητα που έχουμε αποκτήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιφάνειας από 2.000 τ.μ. έως 5.000 τ.μ. δουλεύουμε μελετητικά και πραγματοποιούμε έρευνες αγοράς ώστε να υλοποιήσουμε κατοικίες».

Ειδικότερα, ένα κομμάτι (το ¼) του παλιού ΜΙΝΙΟΝ, ως γνωστόν, θα μετατραπεί σε κατοικίες, όπως και το έτερο κτίριο ιδιοκτησίας του ιδρύματος Αβέρωφ (σ.σ. έχει μισθωθεί από την εταιρεία) στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Απελλού. Αντίστοιχα και από το project Skyline στο συγκρότημα των 25.000 τ.μ. επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας ένα τμήμα του θα μετατραπεί σε διαμερίσματα.

Στον Πειραιά, στον Αγιο Διονύσιο όπου ήδη έχει επενδύσει η εταιρεία, θα συνεχίσει με οικιστικές αναπτύξεις, ενώ και στη Θεσσαλονίκη, στο ακίνητο ΦΙΞ ,προβλέπεται ένα κομμάτι, τόσο στο διατηρητέο τμήμα όσο και στο καινούριο, να μετατραπεί σε οικιστικό. Αυτά αντιστοιχούν τα επόμενα 3- 5 χρόνια σε 300 διαμερίσματα περίπου που θα υλοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Γραφεία και νέες επενδύσεις

«Επιπλέον, εξακολουθούμε να επενδύουμε και στα γραφεία μέχρι να διαπιστωθεί στην πράξη τελικά τί θα φέρει η επόμενη ημέρα της πανδημίας σε αυτόν τον κλάδο. Πάντως βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε καλύτερα γραφεία, άρα σταθερά (και όχι αυξητικά) θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και σε αυτή την κατηγορία.

Από την άλλη πλευρά, ο βασικότερος τομέας θα είναι τα επόμενα πολλά χρόνια για εμάς οι αστικές αναπλάσεις που είναι η δουλειά την οποία ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα από άλλους γιατί έχει μέγεθος και πολυπλοκότητα με πολλών ειδών πολλαπλασιαστές άυλους και υλικούς, υπό την έννοια ότι δείχνει και το χαρακτηριστικό της εταιρείας ότι νοιάζεται για τη γειτονιά και τον πολίτη».

Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι η στόχος είναι η Dimand να προσθέτει μόνο ποιοτικά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε πολύ πρόσφατα τη σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τα 10 στρέμματα, ιδιοκτησίας του ΤΕΕ στο δαχτυλίδι της Αττικής Οδού το οποίο θα αναλάβουμε με την ΤΕΡΝΑ και το Ιατρικό Κέντρο (σ.σ. τρείς μέτοχοι με πλειοψηφούντα την Dimand) για την υλοποίηση ενός κτιρίου με πράσινα χαρακτηριστικά του οποίου η μίσθωση είναι προσυμφωνημένη στο 100%.

Πρόκειται για μία σύμβαση αντιπαροχής- ένα κομμάτι θα πάρει το ΤΕΕ και το υπόλοιπο κτίριο θα μισθωθεί. Επίσης βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της σύμβασης για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά, σε συνέχεια του σχετικού διαγωνισμού, και εφόσον ληφθεί θα μπορούμε να ξεκινήσουμε από Σεπτέμβριο την κατασκευή για ένα δικαστικό μέγαρο που θα είναι αντιπροσωπευτικό της πόλης του Πειραιά με μία πλατεία 5 στρεμμάτων».

Σε σχέση με το project “Skyline” για το χαρτοφυλάκιο των 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων του ομίλου της Alpha Βank, οι τμηματικές παραδόσεις των κτιρίων θα ξεκινήσουν σε ένα δίμηνο, ωστόσο οι προπωλήσεις των επιλεγμένων ακινήτων «φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες ενώ και τα μεγάλα κτίρια που έχουμε σκοπό να διακρατήσουμε και να εντάξουμε και πάλι στον ιστό της πόλης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Θεωρούμε ότι θα είναι ένα πολύ αποδοτικό εγχείρημα για όλους τους υφιστάμενους μετόχους, την Alpha, την Dimand και την Premia Properties ΑΕΕΑΠ (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθεί στη συνέχεια και η EBRD), το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες τράπεζες ώστε να επανεντάξουν ακίνητα στη λειτουργία των πόλεων και γενικότερα την οικονομία».

Σε σχέση με τις επενδύσεις για νέα ακίνητα, αυτή την στιγμή η εταιρεία μελετά τους 15 μελλοντικούς σταθμούς της γραμμής 4 «συστηματικά και με καταγραφή ώστε να δεσμεύσουμε ακίνητα κοντά σε αυτούς τους σταθμούς προσβλέποντας στις μελλοντικές προοπτικές».

Ερωτηθείς σχετικά για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας και για το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, ο κ. Ανδριόπουλος απάντησε ότι «για τα επόμενα έργα τα οποία είναι ήδη στον ορίζοντα έχουμε εξασφαλισμένες τις χρηματοδοτήσεις και τις ροές. Μόνο αν προκύψει κάτι έκτακτο και πολύ μεγάλο σε μέγεθος που να χρειάζεται μεγάλο όγκο κεφαλαίων μπορεί να προκύψει η ανάγκη μελλοντικά για αύξηση κεφαλαίου, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις».

Προκλήσεις και πορεία αγοράς

Σε σχέση γενικότερα με την αγορά σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο «στον κλάδο των ακινήτων και ως εξαίρεση για την ελληνική οικονομία παρουσιάζεται από τις αρχές του 2023 περαιτέρω αύξηση του κατασκευαστικού κόστους τόσο για το πρώτο όσο και β’ τρίμηνο κατά περίπου 15%- 17%. Αυτό δε συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης και ελπίζουμε ότι από το Σεπτέμβριο θα ισορροπήσει.

Τα επιτόκια έχουν περαιτέρω αύξηση ωστόσο ευτυχώς για τη χώρα μας και με το δεδομένο των χρηματοδοτήσεων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για «πράσινες» αναπτύνεις υπάρχει ένα μίγμα κόστους χρήματος στην περιφέρεια του 3%, σε ποσοστό γύρω από αυτό που δανειζόταν η εταιρεία προ πολέμου Ουκρανίας.

Επιπλέον υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού λόγω της αύξησης της ζήτησης και της μεγαλύτερης προσφοράς. Είναι ένα σοβαρό ποιοτικό ζήτημα, οξυνόμενο τα επόμενα χρόνια -και όχι τρίμηνα- και γι’ αυτό το λόγο έχουμε κάνει προβλέψεις και κινήσεις για μακροχρόνιες συνεργασίες με τεχνικές εταιρείας».

Ο κ. Ανδριόπουλος εκτίμησε ότι οι αξίες θα συνεχίζουν για λίγο ακόμη να ανεβαίνουν: «Στα ακίνητα, έχουμε πιάσει ήδη τις τιμές πώλησης του 2019 και πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα περιθώριο περαιτέρω ανόδου. Τα ενοίκια δείχνουν τώρα να σταθεροποιούνται τόσο στα εμπορικά ακίνητα όσο και τις κατοικίες και η ζήτηση για μισθώσεις από εταιρείες εγχώριες ή από το εξωτερικό έχει ακόμη θετικό πρόσημο. Επομένως η γενικότερη προοπτική, έστω και με αστερίσκους, είναι θετική.

Αν έρθει και η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν πολλά περισσότερο καινούρια κεφάλαια για νέες επενδύσεις με οφέλη για την οικονομία».

Διαβάστε ακόμη

Πώς να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν έχετε πληρώσει την πρώτη δόση

Το… «μα δεν τελειώσαμε ακόμα» των εκλογών, ο Γαβριήλ, το σίριαλ με τα ψάρια, ο δεύτερος γύρος Ηλιόπουλου και το ράλι των τραπεζών

Ντιν Μητρόπουλος: Από ένα μικρό χωριό στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων -Τι ψάχνει στην Ελλάδα ο «γκουρού των εξαγορών»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ