Τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, η SingularLogic έχει πετύχει την «καθολική επανεκκίνησή» της και αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια των νέων ιδιοκτητών της. Το 2023 ήταν «η χρονιά της», καθώς ανέλαβε τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες, τις διπλές εθνικές εκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ενώ έπεται και η ευκαιρία των επικείμενων Ευρωεκλογών του 2024.

Μιλάμε για το λεγόμενο «ιστορικό ΑΦΜ», τη μία από τις δύο θυγατρικές που προέκυψαν μετά το deal που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2021 από τις Space Hellas και Epsilon Net κατά 50-50%, η οποία ανήκει πλέον στον πρώτο από τους δύο ελληνικούς εισηγμένους ομίλους πληροφορικής.

H SingularLogic φυσικά δεν θεωρείται απλά η εταιρεία που συνοδεύει τα εκλογικά βράδια των κομμάτων ή των παρατάξεων, των υποψηφίων τους και των εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Αλλά διαθέτει ένα πολύ πιο ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της SingularLogic, Δημήτρης Μπακάκος, σε συνέντευξή του στο newmoney, η εταιρεία υλοποιεί μια σειρά έργων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πέρα από το σκέλος των εκλογών, πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις και εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά.

-Ποια είναι η αποτίμησή σας για την πορεία της SingularLogic το 2023, αλλά και γενικότερα από τη μέρα που η Space Hellas την εξαγόρασε από τη MIG; Αρχικά, γνωρίζουμε, υπήρξε το deal των 18,05 εκατ. ευρώ σε μια από κοινού με την Epsilon Net επένδυση, και ακολούθησαν η διάσπαση σε δύο εταιρείες και οι μετοχικές αλλαγές. Συζητάμε λοιπόν για το λεγόμενο «ιστορικό ΑΦΜ», καθώς η Epsilon SingularLogic έχει περιέλθει στον όμιλο Epsilon Net

Όπως είχαμε πει από την αρχή της εξαγοράς της SingularLogic από τους δύο ομίλους, Space Hellas και Epsilon Net, η διάσπαση της εταιρείας σε SingularLogic και Epsilon SingularLogic, θα είχε πολύ μεγαλύτερο συνολικό άθροισμα στα αποτελέσματά τους από ό,τι είχε ως μία εταιρεία. Αυτό αποδείχτηκε στην πορεία αυτών των ετών.

Σήμερα η SingularLogic, ή όπως το αναφέρατε το «ιστορικό ΑΦΜ», είναι ένας software integrator που σχεδιάζει, υλοποιεί και υποστηρίζει έργα πληροφορικής με λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού είτε ιδιοπαραγόμενες, είτε διεθνών κατασκευαστών, ή ακόμα και custom λύσεις, ενώ παράλληλα παρέχει και υπηρεσίες πληροφορικής σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του Δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα όμως, ως 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Space Hellas, έχουμε πλέον τη δυνατότητα συνδυαστικά με τη μητρική εταιρεία να παρέχουμε στους πελάτες μας μια ολιστική προσέγγιση στα έργα πληροφορικής που αναλαμβάνουμε, που περιλαμβάνουν τόσο το software, όσο και το system integration, δημιουργώντας μια σημαντική υπεραξία στους πελάτες μας, παρέχοντάς τους πραγματικά ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης.

Το 2023 για τη SingularLogic ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τα κέρδη. Το 2023, πέραν των σημαντικών έργων που διεκδίκησε και ανέλαβε η εταιρεία στον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, ήταν και μία χρονιά όπου ανέλαβε τα έργα συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία συνέβαλαν και αυτά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, το 2023 χαρακτηρίζεται και από σημαντικές επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία, τόσο στην ανάπτυξη των λύσεων και των ιδιοπαραγόμενων λογισμικών που διαθέτει, όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρει, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξής της.

-Ο κόσμος, σε μεγάλο ποσοστό, συνδέει το όνομα της SingularLogic με τη συγκέντρωση και τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων της χώρας.

Είναι λογικό στο ευρύ κοινό η SingularLogic να είναι συνυφασμένη με το έργο της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς από το 1981 έχει αναλάβει συνολικά 38 εκλογικές αναμετρήσεις. Για εμάς, όμως, το έργο των εκλογών είναι ένα project, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είτε έχουμε εκλογές, είτε όχι. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις που εξελίσσουμε συνεχώς, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας καινοτομίες, ώστε να διασφαλίζουμε τη διαφάνεια, το αδιάβλητο, να επιταχύνουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και να είμαστε, ανά πάσα στιγμή μας ζητηθεί, έτοιμοι να ανταποκριθούμε.

Ωστόσο, στον χώρο της πληροφορικής και στον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα, η SingularLogic είναι γνωστή ως μια καταξιωμένη εταιρεία πληροφορικής που διαθέτει τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία. Η SingularLogic έχει μια μακρά ιστορία άνω των 40 ετών στον κλάδο και αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη πληροφορικής, που σχεδιάζει και υλοποιεί λύσεις που βοηθούν τους πελάτες της να επιτύχουν τους στόχους τους.

-Η SingularLogic σαφώς δεν ασχολείται μόνο με τις εκλογές. Ποιοι είναι συνοπτικά οι τομείς της δραστηριότητάς της; Ποια σημαντικά έργα υλοποίησε πρόσφατα;

Για την επιτυχή υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνουμε έχουμε κάνει και σημαντικές επενδύσεις. Πέραν από αυτά που ανέφερα προηγουμένως, σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων της εταιρείας αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς ως κατά βάση εταιρεία παροχής υπηρεσιών οι άνθρωποί μας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μας με consultants, developers, καθώς και με project managers. Συγχρόνως, επενδύουμε στη συνεχή επιμόρφωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας των στελεχών μας.

Παράλληλα, επενδύουμε στην εξέλιξη των ιδιοπαραγόμενων λύσεων που διαθέτουμε, όπως είναι το CFMS – Credit Facilities Management System, ένα σπονδυλωτό σύστημα που διαθέτει λύσεις για τη διαχείριση χρηματοδοτικών και λειτουργικών μισθώσεων – CFMS Leasing, τη διαχείριση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών – CFMS Debt Collections Management, CFMS Real Estate για τη διαχείριση ακινήτων, καθώς και CFMS Legal Management για τη διαχείριση νομικών υποθέσεων. Ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από πολλές τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, εταιρείες leasing, real estate αλλά και γραφεία νομικών υποθέσεων.

H SingularLogic είναι ένας από τους βασικούς παρόχους λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ιδιοπαραγόμενο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής και Διοικητικής λειτουργίας για ΟΤΑ, στο οποίο ενσωματώνουμε διαρκώς νέες τεχνολογίες, native Cloud και Cloud Services. Μια λύση που έχει υλοποιηθεί σε πολλούς δήμους της χώρας μας και υποστηρίζεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό σε όλη την επικράτεια.

Αντίστοιχα, ενδεικτικά στο κομμάτι του Δημόσιου τομέα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα όπως αυτό για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) «Αλληλεπιδραστικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Προδικασίας – On Line Εξυπηρέτηση Δικηγόρων, Δικαστών, Πολιτών» και για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)  το έργο για την «Ψηφιακή Αναβάθμιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων», καθώς και τα έργα με τη λύση Δημόσιο Λογιστικό για τους οργανισμούς Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

-Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί πελάτες της από τον ιδιωτικό τομέα στους τομείς που δραστηριοποιείται;

Σημαντικοί πυλώνες ανάπτυξης για την εταιρεία αποτελούν τα έργα με λύσεις SAP και ServiceNow, δύο τομείς στους οποίους η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά τόσο σε τεχνογνωσία, όσο και σε εξειδικευμένα στελέχη, παρέχοντας υπηρεσίες στον ιδιωτικό και στο Δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, την Tarkett Ελλάδας, τον Δήμο Αθηναίων ως υπεργολάβοι, την Coca Cola ΗΒC και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με λύσεις και υπηρεσίες SAP και αντίστοιχα με λύσεις ServiceNow, ολοκληρώσαμε πρόσφατα για τη ΔΕΣΦΑ έργο ITSM – ΙΤ Service Management, ενώ αναμένουμε και στους δύο αυτούς πυλώνες νέα σημαντικά έργα.

Παράλληλα, στο κομμάτι της ServiceNow θεωρούμε ότι είναι μία πλατφόρμα που θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου. Θα πρέπει να αναφέρω και τη δραστηριότητα της εταιρείας στην παροχή λύσεων με Microsoft Power Platform και Power BI, μέσω της οποίας μπορούμε να αναπτύσσουμε γρήγορα εξειδικευμένες λύσεις και λύσεις απεικόνισης Δεδομένων για τους πελάτες μας, που εξυπηρετούν τη βελτίωση των καθημερινών τους λειτουργιών. Ενδεικτικά έχουμε υλοποιήσει τέτοια έργα στη ΔΕΛΤΑ, Irida και EuroHub.

Σημαντικό ρόλο προστιθέμενης αξίας στο συνολικό portfolio και στις λύσεις μας και στην ανάπτυξη του πελατολογίου μας έχει και η SenseOne, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Space Hellas. Η SenseOne είναι πρωτοπόρος στον τομέα του ΙοΤ, η οποία αναπτύσσει και υλοποιεί καινοτόμες λύσεις που επικεντρώνονται στην ενεργειακή αποδοτικότητα για κτήρια, βιομηχανικές, εμπορικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Ενδεικτικά το 2023 η SingularLogic ανέλαβε για την ΕΚΟ ΑΒΕΕ, μέλος του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, την υλοποίηση έργου μέτρησης και παρακολούθησης της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων και ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, στο πλαίσιο υποστήριξης του Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης ISO 50001:2018 που εφαρμόζει.

Για να συνδεθούμε και με αυτό που είπαμε προηγούμενα, για την ολιστική ΙΤ προσέγγιση που μπορούμε να παρέχουμε στους πελάτες μας, αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση του έργου η SingularLogic συνεργάζεται με τη Space Hellas σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση του απαραίτητου μετρητικού εξοπλισμού, αλλά και με τη SenseOne, για την παρακολούθηση του ενεργειακού προφίλ των εγκαταστάσεων και των πρατηρίων της ΕΚΟ με τη λύση EnergySense της SenseOne. Ταυτόχρονα, στη SingularLogic παρέχουμε υπηρεσίες για έργα που απαιτούν την ανάπτυξη Custom λογισμικού, Integration, Managed Print Services, Data Center και Cloud Services.

-Σε ποιες τεχνολογίες επενδύει η SingularLogic;

Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, η προσέγγισή μας είναι «Technology for Business». Αξιοποιούμε την τεχνολογία για το όφελος του πελάτη. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις τεχνολογικές εξελίξεις και επενδύουμε σε εκείνες που πιστεύουμε ότι ενισχύουν την επιχειρηματική στρατηγική των πελατών μας. Οι καθοριστικές τάσεις στον τομέα της τεχνολογίας προέρχονται συνήθως από τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας και στη SingularLogic είμαστε ενήμεροι για αυτές τις εξελίξεις, καθώς συνεργαζόμαστε με πολλές από αυτές, απευθείας ή και μέσω της μητρικής εταιρείας Space Hellas.

Επίσης, το τμήμα μας R&D and Innovation διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εταιρεία μας, καθώς δημιουργεί νέα γνώση, συμβάλλει στην κατανόηση νέων τεχνολογιών, αλλά και στη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών. Συμμετέχει ενεργά σε Ευρωπαϊκά Έργα προσφέροντας έσοδα και τεχνογνωσία. Το τμήμα R&D and Innovation λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα για τη δοκιμή πρωτοτύπων τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες, βοηθώντας μας να προσδιορίζουμε τις ευκαιρίες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ενσωματώσουμε αυτές τις καινοτομίες στις λύσεις μας.

Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε και επενδύουμε σε τομείς όπως η διαχείριση δεδομένων, οι τεχνολογίες cloud με ανάπτυξη native cloud εφαρμογών και cloud υπηρεσιών, καθώς πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελικτικές τάσεις θα καθιερωθούν ως κρίσιμες για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στο μέλλον.

-Ποια είναι η στρατηγική της στόχευση; Ποια τα νέα επιχειρηματικά ή και επενδυτικά πλάνα της εταιρείας;

Η στρατηγική της SingularLogic είναι αλληλένδετη με την στρατηγική του Ομίλου Space Hellas, καθώς ως όμιλος έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε μία ολιστική προσέγγιση σε έργα πληροφορικής από το κομμάτι των τεχνολογικών υποδομών έως και αυτό της λειτουργίας μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, με τεχνολογίες και εφαρμογές που τους οδηγούν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό με τον καλύτερο, ταχύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε το αποτύπωμά μας στο χώρο του software integration με την ανάληψη σχετικών έργων με διεθνείς λύσεις, ιδιοπαραγόμενες ή και custom. Σε συνδυασμό δε με την εμπειρία μας, το business knowhow σε διάφορες κάθετες αγορές, τις διευρυμένες υπηρεσίες μας αλλά και τις δυνατότητες των εταιρειών του Ομίλου, Space Hellas και SenseOne, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε ακόμα και τα πλέον σύνθετα έργα πληροφορικής.

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά μας σχέδια, όπως είπαμε και προηγουμένως, επενδύουμε σημαντικά σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και εξελίσσουμε τις ιδιοπαραγόμενες λύσεις μας σε native cloud εφαρμογές. Ταυτόχρονα δεν αποκλείουμε την πιθανότητα κάποιας εξαγοράς, εφόσον κρίνουμε ότι διαθέτει προστιθέμενη αξία για εμάς και είναι συμπληρωματική στην υφιστάμενη δραστηριότητά μας.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικός «αέρας» στη Νέα Υόρκη – Στον πύργο της JP τα «αποκαλυπτήρια» των τραπεζών

Ο (να τελειώνουμε…) νόμος, ο Βορίδης και ο Μαγκάκης, ο (πόσα σπίτια έχει;) Stefanos, το μεγάλο παιχνίδι με τα σούπερ μάρκετ, το σουξέ για Κουφονήσια και η ναυμαχία στην ακτοπλοΐα

Με τιμή διάθεσης €7- €8,20 ξεκινά η δημόσια προσφορά για την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ