Του Στέλιου Μορφίδη

Μετατάξεις και προσυνταξιοδοτικό πακέτο για τους 230 περίπου εργαζόμενους στην ΕΒΖ προετοιμάζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αφενός να «ελαφρύνει» την πολύπαθη βιομηχανία μήπως και βρεθεί επενδυτής που θα την αναλάβει και αφετέρου να διασφαλίσει τους εργαζόμενους μπροστά στο ενδεχόμενο ενός «κανονιού» στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόθυμος αγοραστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αναπλ. Υπ. Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας έχει υποβάλλει ήδη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δύο τροπολογίες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα.

Η πρώτη προβλέπει ένα προσυνταξιοδοτικό πακέτο για τους εργαζόμενους που είναι ηλικίας άνω των 57 ετών. Το πακέτο θα είναι προαιρετικό, κάτι, που όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργού, δεν έχει προσδιοριστεί η δαπάνη που θα απαιτηθεί.

Η δεύτερη προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής εκ μέρους των υπαλλήλων της ΕΒΖ της μετάταξης σε άλλη υπηρεσία του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας σημείωναν ότι με αυτό τον τρόπο θα ελαφρυνθεί η εταιρεία ενόψει μίας ακόμη προσπάθειας πώλησης καθώς οι εργαζόμενοι αφενός θεωρήθηκαν πολλοί απ’ τους επίδοξους επενδυτές που είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν, αφετέρου ο μέσος όρος ηλικίας τους φθάνει τα 55 έτη!

Ωστόσο με αυτό τον τρόπο ανοίγει και ένα «παράθυρο» διάσωσης των περίπου 230 εργαζομένων στην περίπτωση που τελικά δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες πώλησης της επιχείρησης με αποτέλεσμα να βαρέσει «κανόνι».

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία του αναπλ. Υπ. Βιομηχανίας κινείται στο όριο να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση με δεδομένο ότι ήδη η Γεν. Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες παρακολουθεί το ζήτημα της ΕΒΖ. Υπενθυμίζεται πως την άνοιξη του 2015 απ’ την «φρέσκια» τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν δοθεί στην ΕΒΖ 30 εκατ. ευρώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Παρ’ όλα αυτά η κίνηση αποκαλύπτει και τη στενότητα του εύρους των κινήσεων για την πολύπαθη βιομηχανία με δεδομένο ότι στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποιος επενδυτής.

Ο τελευταίος ενδιαφερόμενος, η Ιnnovation Brain, είχε υποσχεθεί 70 εκατ. το περασμένο καλοκαίρι, αλλά όταν τον Οκτώβριο κλήθηκε να υποβάλει τη δεσμευτική προσφορά, δεν εμφανίσθηκε. Εμφανίσθηκε μόλις δύο μήνες μετά, με πολλές υποσχέσεις αλλά πολύ λίγα χρήματα. Ο ίδιος επιχειρηματίας υπόσχεται επένδυση μόλις 30 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς αποδείξεις ότι τα διαθέτει.

Υπενθυμίζεται πως η προσφορά του Σέρβου επιχειρηματία Μιόντραγκ Κόστιτς και της εταιρείας του ΜΚ Group, το 2017, δεν είχε γίνει δεκτή καθώς τα 51 εκατ. που είχε προσφέρει κρίθηκαν λίγα. Εκτοτε η επιχείρηση με συσσωρευμένες ζημίες άνω των 225 εκατ. ευρώ, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση νεκροφάνειας αφού επί της ουσίας δεν λειτουργεί…