Την απόρριψη του αιτήματος λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η Vodafone για τα νέα εμπορικά πακέτα του ΟΤΕ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στη σημερινή της συνεδρίαση.

Η Vodafone είχε προσφύγει στην ΕΕΤΤ ώστε να μην προχωρήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων της Cosmote που έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, καθώς και να μην προχωρήσει η έγκριση των υπόλοιπων, διαδικασία που είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ να προχωρήσει στην αναβάθμιση. Η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα το 1/3 περίπου τον πακέτων και από τα μέσα Μαρτίου ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει τις αναβαθμίσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022.

Σημειώνεται πως ο OTE βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωμένος να παίρνει την έγκριση της Επιτροπής πριν βγάλει στην αγορά νέα προϊόντα, ώστε η Επιτροπή να προεγκρίνει ότι αυτά δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Έπειτα από την απόφαση που ελήφθη, η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει στην έγκριση των υπόλοιπων πακέτων του ΟΤΕ, με στόχο τη δωρεάν αναβάθμιση στους συνδρομητές του των ταχυτήτων του ευρυζωνικού internet στις περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH).

Πώς σχολιάζουν στελέχη της Vodafone

Από την πλευρά τους στελέχη της Vodafone ανέφεραν πως η αναβάθμιση ταχυτήτων δεν είναι νέα, συμβαίνει εδώ και χρόνια και πως το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021.

Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα, υπογραμμίζουν.

«Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό», λένε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή».

Όσο για τις επόμενες κινήσεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες, και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς.

 

Διαβάστε ακόμα:

Η ιστορία της βίλας του Ωνάση και του Νιάρχου που πέρασε στα χέρια του Αμπράμοβιτς και τελικά… κατασχέθηκε 

Πάσχα: Σε ποιους προορισμούς απογειώνονται οι κρατήσεις – Στην κορυφή τα νησιά

Βίκτορ Μεντβεντσούκ: Η Ουκρανία κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία του αιχμάλωτου συμμάχου του Πούτιν – Η απίστευτη περιουσία του