Μετά τις δραστηριότητες σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή που έφεραν ζημιές συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο διάστημα στον όμιλο Ελλάκτωρ, αρνητική εικόνα εμφανίζει πλέον και η παρουσία στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α΄εξαμήνου στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο τομέας των φωτοβολταϊκών συστημάτων του κατασκευαστικού ομίλου παρουσίασε ζημιές ύψους 39 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στην περιοχή, τα οποία για τεχνικούς και νομικούς λόγους υπήρξαν ζημιογόνα.

Στο ερώτημα «αν οι διαγραφές τελειώνουν με την Αυστραλία» η διοίκηση απάντησε πως κάθε πρόβλημα που εντοπίζεται αποτυπώνεται άμεσα στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και πως συνεχίζεται η ακτινογραφία συμβάσεων και έργων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία εμφάνισε στο εξάμηνο αρνητικές ταμειακές ροές ύψους 64 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες.

Ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ ενημέρωσε τους αναλυτές ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 και ναι μεν αποδίδει καρπούς, τόνισε όμως ότι παραμένει ακόμη στην αρχή.

Ο όμιλος αναζητά έργα με κερδοφορία, μολονότι όπως αναφέρθηκε οι παρούσες συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές λόγω απουσίας δημοπρατήσεων μεγάλων έργων. Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ ενώ αναφέρθηκε ότι η ΑΚΤΩΡ έχει προς υπογραφή επιπλέον έργα ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο η έλλειψη νέων διαγωνισμών και τα συστημικά όπως χαρακτηρίστηκαν προβλήματα, καθυστερούν τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού συνολικού ύψους 582,6 εκατ. ευρώ, ο κ. Καλλιτσάντσης εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Μάλιστα προ ημερών υπεγράφη με τις πιστώτριες τράπεζες το συμφωνητικό των βασικών όρων. Ερωτηθείς για την αύξηση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας την απέδωσε στις κεφαλαιακές ανάγκες στον τομέα των αιολικών ύψους 50 εκ. ευρώ αλλά και στην επέκταση του Smart Park.

Στον τομέα των παραχωρήσεων, για την Αττική Οδό επισημάνθηκε ότι η κυκλοφορία αυξήθηκε στο εξάμηνο κατά 3,43%, αλλά την ίδια στιγμή υπήρξε μείωση της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, τα διόδια της οποίας διαχειρίζεται ο όμιλος μέσω της «Αττικές Διαδρομές». Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ είπε επίσης πως προχωράει και η διαδικασία για το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης για 40 χρόνια, της μαρίνας Αλίμου.

Στα έργα περιβάλλοντος η θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ εξαγόρασε το 75% της ASA RECYCLE, που δραστηριοποιείται στην συλλογή και διαχείριση προδιαλεγμένων αστικών αποβλήτων δυναμικότητας 60.000 τόνων ετησίως. Τα έσοδα επηρεάστηκαν αρνητικά από σειρά παραγόντων ενώ πτωτικά κινήθηκε και η κερδοφορία. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 295,5 MW με ακόμη 283.8MW υπό κατασκευή (τα 195,6MW θα είναι σε λειτουργία το 2019 και τα υπόλοιπα 88,2 MW το 2020).