search icon

Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Σε νέα εποχή περνά ο πετρελαϊκός όμιλος, αποφασίστηκε η απόσχιση δραστηριοτήτων

Αρχές του έτους η αλλαγή επωνυμίας, επιταχύνεται η πράσινη μετάβαση με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ

Tην απόσχιση του κλάδου διύλισης, εμπορίας  και πετροχημικών από τα ΕΛΠΕ, ενέκρινε την Παρασκευή η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, υλοποιώντας το σχέδιο ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου.

Η νέα εταιρεία, με την επωνυμία “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία Διύλισης Εφοδιασμού και πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών”  θα ανήκει στην ΕΛΠΕ Συμμετοχών η οποία θα ενσωματώσει όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου και θα είναι η εισηγμένη εταιρεία.

Αναλύοντας την στρατηγική των ΕΛΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει τις σημερινές δραστηριότητες στον παραδοσιακό πετρελαϊκό κλάδο και ταυτόχρονα θα επεκταθεί στον τομέα της νέας ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία, θα αλλάξει επωνυμία προκειμένου να συγκεράσει τα παλιά με τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής. Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένονται αρχές της επόμενης χρονιάς με την σύγκλιση νέας γ.σ.

Όπως ανέφερε, θα διατηρηθούν τα σήματα ΕΛΠΕ και ΕΚΟ και θα αναπτυχθεί μια νέα εταιρική ταυτότητα που θα αγκαλιάζει όλες τις δραστηριότητες.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία η εταιρεία προβλέπεται να σηκώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να φτάσει τα 3,5 έως 4 δισ. ευρώ, μειώνοντας κατά 50% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από το νέο επενδυτικό σχέδιο, το 50% θα καλύψει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και των εναλλακτικών καυσίμων και το υπόλοιπο  την διατήρηση και την βελτιστοποίηση των σημερινών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Σιάμισιης μίλησε για μεγάλη και γρήγορη πρόοδο της εταιρείας στον τομέα των ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σήμερα στα 300 Μεγαβάτ από 20 MW το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν έργα άνω του 1,5 GW που είναι σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε ότι στην νέα στρατηγική θα ενταχθούν επενδύσεις και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού. Επανέλαβε δε την απόφαση για αποεπένδυση των ΕΛΠΕ  από τα μπλογκ υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, η εταιρεία επέστρεψε ήδη δύο χερσαία οικόπεδα και είναι σε διαδικασία επιστροφής για το αντίστοιχο στον Πατραϊκό Κόλπο. Για την ΔΕΠΑ Εμπορίας δήλωσε ότι αξιολογούνται τα επόμενα βήματα και για την ΔΕΠΑ Υποδομών ότι τα ΕΛΠΕ εισέπραξαν 260 εκ. ευρώ από την πώληση του 35%. Μέρος των χρημάτων θα επαναεπενδυθεί στον τομέα της νέας ενέργειας και το υπόλοιπο θα χορηγηθεί ως έκτακτο μέρισμα στους μετόχους.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Καταγράφει νέο ρεκόρ

PIMCO: Αυτές είναι οι επενδυτικές τάσεις για το 2022

Οικογένεια Γιατράκου: Βγαίνει σήμερα στο «σφυρί» το σπίτι της Κηφισιάς

Exit mobile version